Τι είναι οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι ICBM

Τι είναι οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι ICBM; Facebook Twitter
Φωτ: Getty
0

Σύμφωνα με το Κίεβο, η Ρωσία εκτόξευσε ένα διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) κατά της Ουκρανίας σήμερα το πρωί.

Το Associated Press αναφέρει ότι είναι η πρώτη φορά που ένας ICBM χρησιμοποιείται σε αυτόν τον πόλεμο. 

Αλλά τι είναι αυτοί οι πύραυλοι; 

Οι ICBM είναι βαλλιστικοί πύραυλοι που μπορούν να διανύσουν περισσότερα από 5.500 χιλιόμετρα.  Διηπειρωτικος βαλλιστικός πύραυλος (ICBM) χαρακτηρίζεται οποιοσδήποτε πύραυλος μπορεί να πλήξει στόχο σε πολύ μεγάλη απόσταση (π.χ. και σε άλλη ήπειρο), εκτελώντας βαλλιστική τροχιά. Για την εκτόξευση τέτοιων πυραύλων χρησιμοποιούνται πολυφασικοί, συνήθως τριώροφοι, πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς εφοδιασμένοι με ηλεκτρονικό σύστημα αυτόματης κατεύθυνσης.

Εικόνες από τη στιγμή της επίθεσης:

Το βλήμα αυτό ονομάζεται και βαλλιστικό βλήμα λόγω του ότι εκτοξευόμενο στην αρχή κατακόρυφα στη συνέχεια λαμβάνει την προς τον στόχο κατεύθυνση διαγράφοντας τόξο βαλλιστικής καμπύλης με την επίδραση της βαρύτητας.

Οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι είναι σχεδιασμένοι και για την μεταφορά πυρηνικών όπλων. Πυρηνικές κεφαλές μπορούν να τοποθετηθούν στον πύραυλο, όπως και συμβατικές κεφαλές, χημικά και βιολογικά όπλα.

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία, η Ινδία και η Βόρεια Κορέα είναι οι μόνες χώρες που είναι γνωστό ότι διαθέτουν επιχειρησιακούς διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους ICBM.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιχείρηση «Σιδηρούν Τείχος»: Η Δυτική Όχθη «μετατρέπεται σε μίνι-Γάζα» καθώς οι Ισραηλινοί καταστρέφουν σπίτια

Διεθνή / Επιχείρηση «Σιδηρούν Τείχος»: Η Δυτική Όχθη «μετατρέπεται σε μίνι-Γάζα» καθώς οι Ισραηλινοί καταστρέφουν σπίτια

Το «Σιδηρούν Τείχος» έχει να κάνει με την εκρίζωση μαχητών ομάδων, για να σταματήσει μια επανάληψη της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου από τη Τζενίν ή το Τουλκαρέμ
LIFO NEWSROOM
Εκλογές στη Γερμανία: Διαδηλώσεις έξω από το σπίτι της αρχηγού της AfD - «Έξω η Βάιντελ»

Διεθνή / Εκλογές στη Γερμανία: Διαδηλώσεις έξω από το σπίτι της αρχηγού της AfD - «Έξω η Βάιντελ»

«Αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο με ποικιλομορφία χωρίς φασισμό» και «η ιστορία επαναλαμβάνεται εάν δεν διδαχθούμε τίποτα» ήταν μεταξύ των συνθημάτων των διαδηλωτών λίγες ώρες πριν τις εκλογές στη Γερμανία
LIFO NEWSROOM
«Θέλω να δω τον Έλον πιο επιθετικό»: Ο Τραμπ ζητά από τον Μασκ περισσότερες απολύσεις

Διεθνή / «Θέλω να δω τον Έλον πιο επιθετικό»: Ο Τραμπ ζητά από τον Μασκ περισσότερες απολύσεις

Ο Μασκ ανακοίνωσε ότι όλοι οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι θα λάβουν σύντομα email ζητώντας τους να αναφέρουν τα επιτεύγματά τους της προηγούμενης εβδομάδας, προειδοποιώντας ότι η μη ανταπόκριση θα θεωρηθεί ως παραίτηση
LIFO NEWSROOM
Επίθεση με μαχαίρι στη Γαλλία: «Αλλάχ Ακμπάρ» φώναξε ο δράστης - Είχε καταδικαστεί για υποκίνηση τρομοκρατίας

Διεθνή / Επίθεση με μαχαίρι στη Γαλλία: «Αλλάχ Ακμπάρ» φώναξε ο δράστης - Είχε καταδικαστεί για υποκίνηση τρομοκρατίας

Συνελήφθη ο δράστης - Η Αντιτρομοκρατική Εισαγγελία της Γαλλίας ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για «δολοφονία σε σχέση με τρομοκρατικό εγχείρημα»
LIFO NEWSROOM