Η Ρωσία αντιμετωπίζει το φάσμα μιας πλήρους οικονομικής κατάρρευσης καθώς μετά τις δυτικές κυρώσεις το ρούβλι «καταρρέει» σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Καθώς η ρωσική οικονομία «τραντάζεται» από αυτό που πολλοί χαρακτηρίζουν ως οικονομικό πόλεμο πλέον, ως απάντηση για την εισβολή της Ουκρανίας, το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι πώς ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να απαντήσει. Υπάρχει η αυξανόμενη ανησυχία ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να αντιδράσει χρησιμοποιώντας όχι μόνο το φυσικό αέριο ως όπλο κατά της Δύσης αλλά και το αργό πετρέλαιο.
«Οι ενεργειακές προμήθειες της Ρωσίας κινδυνεύουν πολύ, είτε λόγω της παρακράτησής τους από τη Ρωσία ως όπλου είτε λόγω της απομάκρυνσης από την αγοράς λόγω κυρώσεων», έγραψε η Λούιζ Ντίκσον, ανώτερη αναλυτής της αγοράς πετρελαίου στη Rystad Energy.
Εάν η Ρωσία, η νούμερο δύο παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, αποφασίσει να εμποδίσει την προσφορά πετρελαίου αυτό θα σημαίνει την εκτόξευση της τιμής του, προκαλώντας ένα οδυνηρό πλήγμα στους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο. Η JPMorgan έχει προειδοποιήσει ότι το πετρέλαιο θα εκτιναχθεί στα 150 δολάρια το βαρέλι σε περίπτωση που οι εξαγωγές της Ρωσίας μειωθούν στο μισό. Αυτό θα μεταφραστεί σε αύξηση της τιμής 41% συγκριτικά με το πρόσφατο υψηλό των σχεδόν 106 δολαρίων το βαρέλι.
Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου όπως είναι λογικό θα επηρεάσει και τη βενζίνη. Ακόμα και χώρες που δεν εισάγουν πολύ ρωσικό πετρέλαιο αναμένεται να έχουν πρόβλημα καθώς το σοκ της έλλειψης προσφοράς σε ένα μέρος του κόσμου μπορεί να έχει επιπτώσεις στις τιμές ακόμα και παντού.
Ασφαλώς, δεν υπάρχουν στοιχεία σε αυτό το σημείο ότι η Ρωσία σκοπεύει να περιορίσει την παροχή πετρελαίου στον υπόλοιπο κόσμο. Παράλληλα, είναι χαρακτηριστικό ότι οι δυτικές κυρώσεις έχουν εσκεμμένα αποφύγει να θίξουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τον ενεργειακό τομέα σε μια προσπάθεια τόσο να αποφευχθούν απαντήσεις της Ρωσίας όσο και να περιοριστούν, όσο δυνατόν, οι αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.
Ακόμα όμως και να προέβαινε η Μόσχα σε μια τέτοια κίνηση, αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η απόφαση θα συσπείρωνε ακόμα περισσότερο της αντιδράσεις κατά της Ρωσίας. Εν τω μεταξύ, η πετροκεντρική ρωσική οικονομία δεν θα έβγαινε αλώβητη από μια τέτοια απόφαση. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αποτελούσαν περίπου το 43%, κατά μέσο όρο, των ετήσιων εσόδων της ρωσικής οικονομίας μεταξύ 2011 και 2020.
Με πληροφορίες από CNN