Σχεδόν το 33% των εργαζομένων στις ΗΠΑ σκέφτεται να εγκαταλείψει τη δουλειά του, ενώ το 25% έχει παραιτηθεί τους τελευταίους έξι μήνες, αναφέροντας την «τοξική εταιρική κουλτούρα» ως Νο.1 λόγο της αποχώρησής τους.
Το συμπέρασμα προκύπτει από έρευνα του 2022 της FlexJobs, η οποία εξέτασε τα κίνητρα των εργαζομένων για παραίτηση και πώς σχεδίασαν να το κάνουν.
«Οι άνθρωποι εξακολουθούν να εξετάζουν και να προχωρούν σε επαγγελματικά βήματα για μια καλύτερη εργασιακή εμπειρία, που θα παρέχει οφέλη όπως ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και ευελιξία», λέει ο Toni Frana, στέλεχος της FlexJobs. «Από τη σκοπιά μας, η "Μεγάλη Παραίτηση" υφίσταται ακόμη και είναι πολύ δημοφιλής».
Επιπλέον, από τους εργαζομένους που παραιτήθηκαν πρόσφατα, το 68% έφυγε χωρίς να έχει βρει άλλη εργασία, αποκάλυψε η έρευνα.
Το 2021, περίπου 47 εκατομμύρια εργαζόμενοι εγκατέλειψαν οικειοθελώς τις εργασίες τους, κάτι που συνεχίστηκε το 2022, με 4,4 εκατομμύρια ανθρώπους να παραιτούνται τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας- ελάχιστα κάτω από το ρεκόρ του Νοεμβρίου με παραιτήσεις 4,5 εκατομμυρίων εργαζομένων.
Αν και η «τοξική εταιρική κουλτούρα» ήταν ο κύριος λόγος φυγής, ο χαμηλός μισθός, η κακή διαχείριση και η έλλειψη υγιούς ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής αποτελούν εξίσου βασικά κίνητρα, σύμφωνα με την έρευνα.
«Από τους κορυφαίους επτά παράγοντες που εξετάζουν οι άνθρωποι όταν αποφασίζουν να αφήσουν μια δουλειά, οι έξι περιστρέφονται γύρω από την εμπειρία των εργαζομένων», σημειώνει ο Frana. «Αυτό δείχνει πόσο σημαντικό είναι να έχουμε μια υγιή εταιρική κουλτούρα, με ισχυρούς διευθυντές που συνδέονται πραγματικά με τους υπαλλήλους και τους στηρίζουν».
Σε μια απαιτητική αγορά εργασίας, οι εταιρείες μπορεί να χρειαστεί να κάνουν περισσότερα από την αύξηση των μισθών για να κρατήσουν τους υπαλλήλους του. Πολλοί εργαζόμενοι αναζητούν επιλογές όπως εξ αποστάσεως εργασία, ευέλικτα χρονοδιαγράμματα, ευκαιρίες για επαγγελματική ανέλιξη, ανταγωνιστικά οφέλη και πολλά άλλα, δείχνει η έρευνα.
Παρά τον πειρασμό μιας «οργισμένης παραίτησης» από έναν δύσκολο ρόλο, μόνο το 4% των εργαζομένων τα κατάφερε, σύμφωνα με την έρευνα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι άλλαξαν καριέρα, με στόχο να βρουν μια νέα θέση σε τρεις έως έξι μήνες.
«Όταν σκοπεύετε να παραιτηθείτε, είναι σημαντικό να μην κλείσετε καμία πόρτα με τον σημερινό σας εργοδότη», προσθέτει ο Frana.
Με πληροφορίες από CNBC