Τη χρήση του νευροπαραλυτικού αερίου σαρίν στην επίθεση με χημικά στο Χαν Σεϊχούν, στην επαρχία του Ιντλίμπ, στη βόρεια Συρία είναι σε θέση να επιβεβαίωσει η Τουρκία, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Υγείας, Ρεντζέπ Ακντάγκ.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται με τη σειρά του κρατικό πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος υπουργός Υγείας δήλωσε ότι ίχνη ισοπρόπυλου-μεθυλο-φωσφωρικού οξέος εντοπίστηκαν σε δείγματα ούρων και αίματος που λήφθηκαν από θύματα της επίθεσης. Το οξύ αυτό σχηματίζεται από την χημική αντίδραση ενός υποπροϊόντος του σαρίν με άλλα υλικά.
Εδώ και μέρες, τόσο η Ουάσινγκτον όσο και η Άγκυρα κατηγορούν το συριακό καθεστώς για χρήση χημικών σε μία επίθεση που κόστισε τη ζωή σε σχεδόν 100 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και πολλών παιδιών. Σε αντίποινα, οι ΗΠΑ προχώρησαν στην εκτόξευση πυραύλων εναντίον μίας συριακής βάσης. Η Δαμασκός αρνείται κάθε κατηγορία.
Με τη σειρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφερόμενος στις επιθέσεις με χημικά, έκανε λόγο για προβοκάτσια και υποστήριξε ότι σχεδιάζονται νέες επιθέσεις με χημικά στη Συριά, με σκοπό να στοχοποιηθεί ο Άσαντ και η κυβέρνησή του.
«Έχουμε πληροφορίες, από πολλές και διαφορετικές πηγές, ότι προετοιμάζονται κι άλλες τέτοιες προβοκατόρικες ενέργειες σε διάφορες περιοχές της Συρίας, μεταξύ των οποίων τα δυτικά προάστια της Δαμασκού, όπου ορισμένοι σχεδιάζουν να ρίξουν κάποιου είδους ουσία και να κατηγορήσουν της συριακές αρχές για αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος, στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα στη Μόσχα.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι η Ρωσία προτίθεται να ζητήσει την διεξαγωγή επίσημης έρευνας για το περιστατικό με την χρήση χημικών όπλων στην Συρία. "Προτιθέμεθα να απευθυνθούμε επίσημα στον αρμόδιο θεσμό του ΟΗΕ στην Χάγη, να απευθύνουμε έκκληση στην διεθνή κοινότητα να ερευνήσει αυτές τις πράξεις και ανάλογα με τα πορίσματα της έρευνας να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, κάλεσε την διεθνή κοινότητα, αλλά και πρόεδρο Πούτιν να ασκήσουν την επιρροή τους στην Συρία, ώστε «να μην επαναληφθούν παρόμοιες επιθέσεις».
Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος, επίσης, στην αμερικανική πυραυλική επίθεση στην Συρία, είπε ότι θυμίζει την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στο Ιράκ το 2003, «όταν οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παρουσίαζαν τα δήθεν χημικά όπλα που βρέθηκαν στο Ιράκ» και «μετά από αυτό, άρχισε η στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ η οποία ολοκληρώθηκε με την καταστροφή της χώρας, την αύξηση της τρομοκρατικής απειλής και την εμφάνιση, λίγο- πολύ, του ISIS στην διεθνή σκηνή».
σχόλια