Τουρκία: Καταδικάστηκε σε ισόβια ο Οσμάν Καβαλά για «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης»

Τουρκία: Καταδικάστηκε σε ισόβια ο Οσμάν Καβαλά για «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης» Facebook Twitter
0

Δικαστήριο της Τουρκίας καταδίκασε τον ακτιβιστή υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φιλάνθρωπο Οσμάν Καβαλά σε ισόβια κάθειρξη, χωρίς ανασταλτική ισχύ, με την κατηγορία της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης.

Η ετυμηγορία βασίζεται στις εικασίες πως ο κρατούμενος είχε χρηματοδοτήσει σειρά αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2013 και έπαιξε ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος τρία χρόνια αργότερα.

Οι τρεις συνήγοροί του στις αγορεύσεις τους έκαναν λόγο νωρίτερα για έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων και υποστήριξαν ότι η υπόθεση ήταν πολιτικά υποκινούμενη. Σημείωσαν, μεταξύ άλλων, ότι οι δικαστές δεν τον ρώτησαν ποτέ «πού βρισκόταν», ούτε καν αν πήγε στο Γκεζί κατά τη διάρκεια των γεγονότων για τα οποία κατηγορήθηκε. Ο τελευταίος εκ των συνηγόρων που μίλησαν, ο Ιλκάν Κογιουντσού, υπενθύμισε ότι ο Καβαλά «κατηγορήθηκε ότι έπαιξε κάποιο ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 αλλά κανείς δεν τον ρώτησε πού βρισκόταν τη νύχτα του πραξικοπήματος».

Η Καρολάιν Στόκφορντ, η εκπρόσωπος του Pen Club, μιας οργάνωσης που προασπίζεται την ελευθερία της έκφρασης, προέτρεψε τους δικαστές «να αφήσουν στην άκρη τα τηλέφωνά τους» για να ακούσουν τους συνηγόρους υπεράσπισης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι λάμβαναν εντολές μέσω των κινητών τους.

Εκείνοι, ωστόσο, ανακοίνωσαν την απόφαση, που έγινε δεκτή με αποδοκιμασίες στην αίθουσα του δικαστηρίου, αφού συνεδρίασαν για λιγότερο από μία ώρα.

Μετά τη σημερινή απόφαση, η υπόθεση θα οδηγηθεί στο Εφετείο και δεν είναι απίθανο να φτάσει μέχρι και στο Ανώτατο Δικαστήριο της γείτονος.

Ο Καβαλά δεν βρισκόταν στο δικαστήριο αλλά παρακολούθησε τη συνεδρίαση και την ετυμηγορία από τη φυλακή, μέσω βιντεοκλήσης. Να σημειωθεί πως κρίθηκε αθώος για την κατηγορία της κατασκοπείας.

Ο καταδικασθείς, ο οποίος έχει γεννηθεί στη Γαλλία και είναι σήμερα 64 ετών, έχει καταστεί σύμβολο για αυτό που οι επικριτές του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και οι παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτηρίζουν ως πάταξη των διαφωνούντων.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει χαρακτηρίσει τη φύλακισή του πολιτικά υποκινούμενη. Έχει, ακόμα, σταθεί στην έλλειψη στοιχείων σε βάρος του, όσον αφορά στο φερόμενο ρόλο του στην απόπειρα του πραξικοπήματος.

Ο Καβαλά είχε απαλλαγεί τον Φεβρουάριο του 2020 για τις κατηγορίες που συνδέονταν με τις διαδηλώσεις του 2013, όμως συνελήφθη λίγες ώρες αργότερα, προτού καν να προλάβει να επιστρέψει στο σπίτι του, και στάλθηκε ξανά στη φυλακή, με την κατηγορία της κατασκοπείας και της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης το 2016. Στη συνέχεια, η τουρκική δικαιοσύνη ακύρωσε την απαλλαγή του για την κατηγορία που αφορούσε τις διαδηλώσεις του 2013.

Η υπόθεση του Καβαλά προκάλεσε το περασμένο φθινόπωρο διπλωματική κρίση, καθώς η Άγκυρα απείλησε να απελάσει δέκα πρεσβευτές Δυτικών χωρών, μεταξύ των οποίων και εκείνον των ΗΠΑ, επειδή ζήτησαν την απελευθέρωση του επιχειρηματία.

«Καταστροφικό πλήγμα για τη δικαιοσύνη»

Για «Καταστροφικό πλήγμα για τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα» έκανε λόγο η Διεθνής Αμνηστία.

Ο Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη Νιλς Μούιζνιεκς ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του ότι η δικαστική απόφαση αψηφά τη λογική και ότι οι Αρχές δεν κατάφεραν, κατ’ επανάλειψη, να παρουσιάσουν αποδείξεις που να τεκμηριώνουν τις αβάσιμες κατηγορίες.

«Αυτή η άδικη ετυμηγορία δείχνει ότι η δίκη για το Γκεζί ήταν απλώς μια προσπάθεια φίμωσης των ανεξάρτητων φωνών», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Al Jazeera και ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μασκ εναντίον MAGA: «Εμφύλιος» των Ρεπουμπλικανών στο Χ με αφορμή το μεταναστευτικό

Διεθνή / Μασκ εναντίον MAGA: «Εμφύλιος» των υποστηρικτών Τραμπ με αφορμή το μεταναστευτικό

Οι επιχειρηματίες της τεχνολογίας που στηρίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ συγκρούστηκαν έντονα με Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς για τις άδειες παραμονής των εξειδικευμένων εργατών
LIFO NEWSROOM