Τουρκία: Πώς κινούνται τα κυκλώματα διακίνησης -Ως τουρίστες φτάνουν οι μετανάστες

Τουρκία: Πώς κινούνται τα κυκλώματα διακίνησης -Ως τουρίστες φτάνουν οι μετανάστες Facebook Twitter
1

Αυξημένες, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο διάστημα, δείχνουν να είναι οι ροές μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Έως σήμερα (15 Μαΐου) έχουν φτάσει 909 άτομα, όταν όλο τον Απρίλιο οι αφίξεις έφτασαν τις 1028.

Στη Λέσβο, το πρώτο 15θήμερο του Μαΐου έφτασαν 359 άτομα (281 όλο τον Απρίλιο), στη Χίο 467 (505 τον Απρίλιο) και στη Σάμο 83 (243 τον Απρίλιο). Οι αφίξεις αυτές ανέβασαν τον αριθμό των διαμενόντων στα νησιά σε 8830 από 8546 στα τέλη του Απριλίου.

Η μελέτη των στατιστικών στοιχείων των αφίξεων δείχνει ότι το άνοιγμα των ξενοδοχείων στις ακτές του Κουσάντσι, απέναντι από τη Σάμο, διώχνει τα κυκλώματα των δουλεμπόρων προς τα βόρεια όπου οι ξενοδοχειακές μονάδες είναι σαφώς λιγότερες, άρα αυξάνονται οι ροές κυρίως προς τη Λέσβο. Ήδη, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου στη Λέσβο έφθασαν 78 περισσότερα άτομα, από ότι όλο τον Απρίλιο, ενώ ο αριθμός των εγκλωβισμένων στο νησί ξεπέρασαν και πάλι τις 3000 παρά τις καθημερινές αναχωρήσεις και έφτασε τους 3162 όταν την πρωτομαγιά ήταν στους 2.990.

Ενδιαφέροντα είναι όμως και τα στοιχεία που αφορούν την εθνική καταγωγή των όσων περνάνε στα νησιά και ιδιαίτερα στη Λέσβο. Αυτά λοιπόν δείχνουν ότι η μεγάλη πλειονότητα πλέον των όσων φτάνουν στο νησί είναι Αφρικανοί και κυρίως από κράτη της κεντρικής Αφρικής. Πρόκειται για μετανάστες που φτάνουν στη Κωνσταντινούπολη, με απευθείας πτήσεις των τουρκικών αερογραμμών (THY), χωρίς απολύτως κανέναν έλεγχο αφού δεν απαιτείται η έκδοση θεώρησης διαβατηρίου (visa) για όσους φτάνουν στην Τουρκία από τις συγκεκριμένες χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ ΜΠΕ, που προέρχονται από αστυνομικές διωκτικές Αρχές, στην ουσία πρόκειται για έμμεση «επιδότηση» των μεταναστευτικών κυρίως ροών προς την Ελλάδα από τις κεντρικοαφρικανικές χώρες.

 «Όποιοι θέλουν με φτηνά αεροπορικά εισιτήρια από τις χώρες καταγωγής τους και χωρίς απολύτως κανέναν έλεγχο και δηλώνοντας πως είναι τουρίστες πάνε στην Τουρκία. Στη συνέχεια, έρχονται σε επαφή με κυκλώματα δουλεμπόρων που δρουν στην Κωνσταντινούπολη και μετά με λεωφορεία μεταφέρονται κυρίως στη βορειοδυτική Τουρκία απ' όπου, τις τελευταίες μέρες κυρίως, περνάνε στη Λέσβο».

Τα σημεία αναχώρησης προς τη Λέσβο παραμένουν εδώ και δυο χρόνια τα ίδια: Η περιοχή του χωριού Μπαντεμλί, λίγο νοτιότερα του Δικελί, απ' όπου ξεκινούν όσοι φτάνουν στην περιοχή του αεροδρομίου της Μυτιλήνης και η περιοχή του Μπεχράμ Καλέ της αρχαίας δηλαδή 'Ασσου απ' όπου ξεκινάν όσοι φτάνουν στις βόρειες ακτές της Λέσβου. Τα δυο αυτά σημεία αποτελούν για τις τουρκικές Αρχές, όπως όλα δείχνουν, άβατα αφού μέσω αυτών διακινείται ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη. Εδώ βέβαια σημειώνεται ότι στις ελληνικές ακτές δεν γίνονται αποβάσεις, αφού οι επιβαίνοντες σε βάρκες συγκεντρώνονται σε σκάφη της ελληνικής Ακτοφυλακής ή της Frontex αμέσως μόλις διαπιστωθεί ότι έχουν μπει σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

Να τονίσουμε εδώ ότι πρόσφατα οι ελληνικές αστυνομικές Αρχές ενημερώθηκαν για τη σύλληψη Τούρκων δουλεμπόρων, οι οποίοι και προσπαθούσαν να δημιουργήσουν στην περιοχή της Περγάμου, 30 μόλις χιλιόμετρα από το Δικελί απέναντι από τη Λέσβο, ενός δουλεμπορικού κέντρου διακίνησης κυρίως Αφρικανών μεταναστών. Όπως έγινε γνωστό, στο κύκλωμα που αποκαλύφθηκε συμμετείχαν και στρατιωτικοί, αλλά και στελέχη αστυνομικών διωκτικών Αρχών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Τουρκία σήμερα, περιμένοντας να ξεκινήσουν το ταξίδι προς την Ελλάδα και στη συνέχεια προς την άλλη Ευρώπη, βρίσκονται περίπου 1000 μετανάστες κατά 70% Αφρικανοί. Από αυτούς, μεγάλος είναι ο αριθμός των όσων θα περάσουν στα νησιά ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός όσων, από την Κωνσταντινούπολη, περνάνε στην Ελλάδα, μέσω Έβρου ή μέσω των Τουρκοβουλγαρικών συνόρων.

Αντίθετα, σημαντικά μειωμένοι και συνεχώς μειούμενοι είναι οι αριθμοί των Σύρων και άλλων προσφύγων και κυρίως αυτών που ξεκινούν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη, μέσω των ελληνικών νησιών κυρίως από την περιοχή της Σμύρνης. Στον Μπασμανέ της Σμύρνης, τα ερειπωμένα σπίτια, στα οποία διέμεναν οι Σύροι πρόσφυγες είναι έρημα. Ενώ όσοι πάλι παραμένουν εκεί εργάζονται σε βιομηχανίες της Σμύρνης ή μαζεύουν σκουπίδια για ανακύκλωση, ελπίζοντας στη λήξη του πολέμου στη Συρία και στην επιστροφή τους εκεί. «Δεν μπορούμε να πάμε στην Ευρώπη, τα σύνορα έκλεισαν, όταν θα τελειώσει ο πόλεμος θα γυρίσουμε στην πατρίδα μας» έλεγε την περασμένη εβδομάδα στο ΑΠΕ ΜΠΕ η Φατμά Σύρα πρόσφυγας από το Χαλέπι. Πολύ μικρές είναι οι ροές προς την περιοχή της Σμύρνης και άλλων προσφύγων και μεταναστών, από άλλες περιοχές της Ασίας και ιδιαίτερα από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Ιράν. Ιδιαίτερα στην περιοχή του Τσεσμέ, απέναντι από τη Χίο, που στο παρελθόν ήταν φανερή η παρουσία κυρίως Πακιστανών μεταναστών και προσφύγων που έψαχναν τρόπο να περάσουν στην Ελλάδα, είχαν μάλιστα καταληφθεί και παλιά ξενοδοχεία και άλλα παλιά κτήρια όπου διέμεναν, σήμερα τίποτα δεν θυμίζει ότι από εδώ ξεκίνησαν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες με κατεύθυνση όλοι για τη Χίο.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η μετακίνηση Αφρικανών μεταναστών προς την Ελλάδα, αποτελεί μέρος ενός κυκλώματος διακίνησης γυναικών για πορνεία προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Όπως αποκάλυψαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων στην Τουρκία, οι γυναίκες μεταφέρονται από αφρικανικές χώρες στην Κωνσταντινούπολη, όπου και εκπορνεύονται, ώστε να συγκεντρώσουν χρήματα για το επόμενο τμήμα του ταξιδιού τους. Σε κάθε σταθμό, η πορνεία αποτελεί μέσον επιβίωσης, αλλά και κέρδους για όσους τις συνοδεύουν οι οποίοι και τις οδηγούν σε ευρωπαϊκές πόλεις για να τις παραδώσουν σε διεθνή κυκλώματα πορνείας.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκία: Πέθανε από AIDS 13χρονος - Δεν είχε πρότερη διάγνωση, ο πατέρας του είναι οροθετικός

Διεθνή / Τουρκία: Πέθανε 13χρονος από AIDS - Δεν είχε πρότερη διάγνωση, ο πατέρας του είναι οροθετικός

Το 2021, όταν το παιδί είχε νοσηλευτεί στο νοσοκομείο για να βγάλει τις αμυγδαλές του οι γιατροί είχαν προχωρήσει σε εξετάσεις ρουτίνας οι οποίες είχαν βγει καθαρές
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Τούλσι Γκάμπαρντ: Το νέο αφεντικό της CIA αγαπάει την Ελλάδα και έχει αποκαλέσει τον Ερντογάν «δικτάτορα»

Διεθνή / Τούλσι Γκάμπαρντ: Το νέο αφεντικό της CIA αγαπάει την Ελλάδα και έχει αποκαλέσει τον Ερντογάν «δικτάτορα»

Λίγες ώρες μετά τον διορισμό των Μαρκ Ρούμπιο και Μάικ Γουόλτς σε καίριες θέσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέθεσε την αρχηγία της CIA στην Τουλσι Γκάμπαρντ
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Ρεκόρ μετανάστευσης σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου το 2023

Διεθνή / Ρεκόρ μετανάστευσης σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου το 2023

Ανάλυση της Goldman Sachs έδειξε ότι η μόνιμη και νόμιμη μετανάστευση ευθύνεται για το σύνολο σχεδόν της αύξησης της απασχόλησης στον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Γερμανία και τη Βρετανία
LIFO NEWSROOM
Με ελληνική γραβάτα ο βασιλιάς Κάρολος στο επίσημο πορτρέτο για τα γενέθλιά του

Διεθνή / Με ελληνική γραβάτα ο βασιλιάς Κάρολος στο επίσημο πορτρέτο για τα γενέθλιά του

Κέιτ Μίντλετον και πρίγκιπας Ουίλιαμ ευχήθηκαν στον βασιλιά Κάρολο για τα 76α γενέθλιά του - «Annus Horribilis» το 2024 για τον Βρετανό μονάρχη, η μάχη με τον καρκίνο του ίδιου και της Κέιτ Μίντλετον
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Βέλγιο: Δεκάδες γυναίκες γδύθηκαν μπροστά από την πρεσβεία του Ιράν ζητώντας την απελευθέρωση της Ahoo Daryaei

Διεθνή / Βέλγιο: Δεκάδες γυναίκες έβγαλαν τα ρούχα τους στην πρεσβεία του Ιράν για την απελευθέρωση της Ahoo Daryaei

«Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε όλες τις καταπιεσμένες γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της Ahoo Daryaei, και να απαιτήσουμε την άμεση απελευθέρωσή της, πρέπει να ενισχύσουμε τη φωνή της και να μην ξεχάσουμε τη δράση της», δήλωσε μία από τις διαδηλώτριες
LIFO NEWSROOM