Ο Μπουλέντ Γιλντιρίμ, πρόεδρος του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ελευθεριών και Ανθρωπιστικής Βοήθειας (İHH), μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης στην Τουρκία, η οποία έχει συνδεθεί με την Αλ Κάιντα στο παρελθόν, αποκάλυψε νέα σχέδια για την οργάνωση ενός στολίσκου πλοίων με στόχο να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό του Ισραήλ στη Γάζα.
Μιλώντας σε εκδήλωση στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, Κωνσταντινούπολη στις 17 Φεβρουαρίου, ο Γιλντιρίμ αποκάλυψε ότι ο στολίσκος έχει προγραμματιστεί να αποπλεύσει για Γάζα μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ενώ αναμένονται ταυτόχρονες αναχωρήσεις από πολλές χώρες σε όλη την Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Γιλντιρίμ προέτρεψε τους συμμετέχοντες να κάνουν δωρεές για αγορά πλοίων, δηλώνοντας: «Η ώρα των ομιλιών έχει περάσει. Η ώρα των καλών προθέσεων πέρασε. Τώρα θα πάμε στην Ιερουσαλήμ και στη Γάζα, στο Τζαμί Αλ Άκσα».
«Θα δοκιμάσουμε τόσο τα σημεία εισόδου της Αιγύπτου όσο και της Γάζας από τη θάλασσα. Το Ισραήλ διεξήγαγε προηγουμένως επιδρομή στο Μαβί Μαρμαρά. Αυτή τη φορά, δεν θα μπορέσουν να κάνουν τίποτα. Ακόμα κι αν το κάνουν, τότε τι; Θα γίνουμε μάρτυρες και όποιος θέλει ας έρθει και όσοι δεν θέλουν ας δείξουν την υποστήριξή τους», πρόσθεσε ο πρόεδρος του İHH της Τουρκίας.
Ο νέος στολίσκος προς τη Γάζα, θα αποπλεύσει μεν από την Τουρκία, αλλά οργανώνεται σε συντονισμό με διάφορες ΜΚΟ από τον Καναδά, τη Μαλαισία, τη Νορβηγία, τη Νότια Αφρική, τη Σουηδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Τα πλοία σχεδιάζεται να αναχωρούν ταυτόχρονα τόσο από τη Μεσόγειο όσο και από την Τουρκία.
Το 2010 ο στολίσκος Μαβί Μαρμαρά, που οργανώθηκε από την İHH με σκοπό την παροχή βοήθειας στη Γάζα, αναχαιτίστηκε από το ισραηλινό ναυτικό, με αποτέλεσμα τον θάνατο εννέα Τούρκων και ενός Τουρκοαμερικανού ακτιβιστών. Αυτό το περιστατικό όχι μόνο οδήγησε σε διπλωματική κρίση, αλλά αξιοποιήθηκε επίσης εκτενώς από τον τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως χρήσιμο πολιτικό εργαλείο κατά τη διάρκεια των εσωτερικών συγκεντρώσεων.
Το İHH, λέγεται πως είναι βιτρίνα της υπηρεσίας πληροφοριών MİT της Τουρκίας και υποτίθεται ότι βρίσκεται υπό έρευνα από την τουρκική αστυνομία. Κατηγορήθηκε όχι μόνο για λαθρεμπόριο όπλων σε τζιχαντιστές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα στη Συρία, αλλά και για συμμετοχή στη μεταφορά τραυματιών του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και μαχητών της Αλ Κάιντα με ασθενοφόρο από τη Συρία στην Τουρκία.
Η κυβέρνηση Ερντογάν βοήθησε να σωθεί το İHH από νομικά προβλήματα στην Τουρκία, ενώ κινητοποίησε πόρους και διπλωματική επιρροή για να στηρίξει το İHH στις παγκόσμιες επιχειρήσεις του. Η τουρκική αστυνομία ερεύνησε επίσης τις διασυνδέσεις του İHH με την Αλ Κάιντα, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν διέκοψε την έρευνα για την υπόθεση το 2014. Το İHH είχε επίσης επισημανθεί από τη Ρωσία ως οργάνωση που διακινούσε όπλα σε τζιχαντιστικές ομάδες στη Συρία, σύμφωνα με έγγραφα των υπηρεσιών πληροφοριών που υποβλήθηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 10 Φεβρουαρίου 2016. Τα ρωσικά έγγραφα έδιναν ακόμη και τους αριθμούς πινακίδων κυκλοφορίας των φορτηγών που έστειλε το İHH, τα οποία ήταν φορτωμένα με όπλα και προμήθειες για ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, συμπεριλαμβανομένου του Μετώπου Αλ Νούσρα.