Ποιος: Τζαμάλ Κασόγκι (13/12/1958-2/10/2018), Σαουδάραβας δημοσιογράφος και συγγραφέας, πρώην διευθυντής του τηλεοπτικού καναλιού Al-Arab, εκδότης της εφημερίδας Al Watan και αρθρογράφος στην Washington Post, γνωστός αντικαθεστωτικός επίσης. Η αποτρόπαια δολοφονία του από πράκτορες του Ριάντ μέσα στην σαουδαραβική πρεσβεία της Κωνσταντινούπολης είχε προκαλέσει παγκόσμιο σοκ και αγανάκτηση. Έναν χρόνο μετά εντούτοις οι δράστες κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι ενόσω όλοι υποψιάζονται ποιοι ήταν οι ηθικοί αυτουργοί.
Πού: Στις Βρυξέλλες όπου η ειδική εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ Ανιές Καλαμάρ και η Τουρκάλα πρώην αρραβωνιαστικιά του Χατιτσέ Τσενγκίζ παραχώρησαν χθες από κοινού συνέντευξη Τύπου καταδικάζοντας την αδράνεια της διεθνούς κοινότητας για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Γιατί: Διότι αν και η έκθεση που είχε συντάξει η Καλαμάρ από τον Ιούλιο «έδειχνε» ως κύριο υπεύθυνο του άγριου φονικού τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, «καμία σημαντική δράση δεν έχει αναληφθεί από τη διεθνή κοινότητα για την προσαγωγή εκείνου και όσων άλλων τυχόν ευθύνονται στη δικαιοσύνη», όπως κατήγγειλε η Τσενγκίζ, η δε εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ δήλωσε απογοητευμένη από την έως τώρα στάση της διεθνούς κοινότητας. Ακόμα χειρότερα, η επόμενη Σύνοδος των G20 ορίστηκε στη σαουδαραβική πρωτεύουσα, κάτι που χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος».
Διά ταύτα: «Θέλω η δολοφονία αυτή να συνεχίσει να ενοχλεί τους ανθρώπους... κάποιοι θα πρέπει σίγουρα να χάσουν τον ύπνο τους», είπε η Τσενγκίζ στη συνέντευξη Τύπου ενώ η Καλαμάρ ζήτησε μορατόριουμ στις εξαγωγές όπλων και επιβολή κυρώσεων σε βάρος ανώτατων αξιωματούχων που είναι ύποπτοι για συμμετοχή στη δολοφονία, συμπεριλαμβανομένου του πρίγκιπα διαδόχου. Παρά όμως τις μεγαλοστομίες και τις εκφράσεις αγανάκτησης, κανείς ξένος ηγέτης δε φαίνεται διατεθειμένος να τα βάλει στα σοβαρά με το καθεστώς του Ριάντ για μια γενικότερα ενοχλητική «παράπλευρη απώλεια» των μεσαιωνικού τύπου παιχνιδιών εξουσίας που παίζονται εκεί. Πόσο μάλλον οι ΗΠΑ που παραδοσιακά θεωρούν τη Σαουδική Αραβία τον πιστότερο σύμμαχό τους στη Μέση Ανατολή - επόμενο ήταν να απορρίψει ο Τραμπ αίτημα του ΟΗΕ για συνδρομή του FBI στην υπόθεση. Ο Κασόγκι, γόνος σημαντικής οικογένειας που διατηρεί ιστορικούς δεσμούς με το παλάτι, σύμβουλος ο ίδιος των σαουδαραβικών μυστικών υπηρεσιών παλαιότερα παρά την «ατίθαση» γραφή του, έπεσε σε δυσμένεια και αποκηρύχθηκε από τον μπιν Σαλμάν όταν ο τελευταίος, επικρατώντας στην κούρσα διαδοχής για τον θρόνο των Σαούντ, στράφηκε κατά του μεγιστάνα πρίγκιπα Αλ Ουαλίντ μπιν Ταλάλ, «πάτρονα» του Κασόγκι μέχρι τούδε. Ο δημοσιογράφος ξεκίνησε έκτοτε μια αδυσώπητη αλλά στοιχειοθετημένη κριτική κατά του διαδόχου για μια σειρά σκοτεινά πεπραγμένα του όπως η απαγωγή του Λιβανέζου πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι (2017), το «εμπάργκο» στο Κατάρ με το πρόσχημα της υποστήριξης τρομοκρατών και βέβαια ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Υεμένη. Ο άνθρωπος που μεταξύ άλλων διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον Οσάμα μπιν Λάντεν - είχαν κάνει μαζί αρκετές συνεντεύξεις, προσπάθησε επίσης καθώς έλεγε να τον πείσει να εγκαταλείψει τον ένοπλο αγώνα - γνώριζε επιπλέον πολλά για τις υπόγειες διασυνδέσεις της Αλ Κάιντα με το Ριάντ. Πολλοί είναι αυτοί που θα ήθελαν να του κλείσουν το στόμα και όχι μόνο στην Αραβική χερσόνησο. Η συνεχιζόμενη συγκάλυψη της δολοφονίας του αμαυρώνει τόσο το δημοσιογραφικό λειτούργημα όσο και το κύρος της διεθνούς κοινότητας.