Εξελίξεις αναμένονται στη Ρωσία αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν επανεμφανίστηκε και ευχαρίστησε τους Ρώσους για την ενότητά τους απέναντι στην εξέγερση της oμάδας Wagner.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέτινε χθες Δευτέρα το βράδυ φόρο τιμής στους πιλότους, οι οποίοι σκοτώθηκαν στην απόπειρα ανταρσίας της μισθοφορικής ομάδας Wagner, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πληροφορίες Ρώσων μπλόγκερ που έκαναν λόγο για καταρρίψεις ελικοπτέρων και αεροσκάφους από τους στασιαστές.
Χθες είχαμε την πρώτη εμφάνιση του Σοϊγκού μετά την εξέγερση της Wagner και ενώ ο Γεβγκένι Πριγκόζιν είχε ζητήσει την αποπομπή του. Ο δε Πριγκόζιν επίσης χθες έστειλε το πρώτο δικό του μήνυμα.
Ο Πριγκόζιν επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον Πούτιν
Στο μεταξύ σύμφωνα με ρεπορτάζ της Daily Mail o επικεφαλής της Wagner «προσπάθησε απεγνωσμένα να τηλεφωνήσει στον Πούτιν ενώ βρισκόταν καθ' οδόν προς τη Μόσχα, αφού συνειδητοποίησε ότι το είχε παρατραβήξει και ότι δεν είχε υποστήριξη εντός του ρωσικού στρατού αλλά ο Βλαντιμίρ αρνήθηκε να του μιλήσει».
Ο αρχηγός του Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, φέρεται να προσπάθησε να τηλεφωνήσει στον Πούτιν το μεσημέρι της 24ης Ιουνίου, ενώ οι στρατιώτες του βρίσκονταν καθ' οδόν προς τη Μόσχα από το Ροστόφ. «Προσπάθησε να καλέσει τον Πούτιν, αλλά ο πρόεδρος δεν ήθελε να μιλήσει μαζί του», σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο Κρεμλίνο που μίλησαν στο μέσο ενημέρωσης Meduza.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στη Daily Mail πιστεύουν επίσης ότι ο Πριγκόζιν πιθανότατα συνειδητοποίησε ότι είχε «παρατραβήξει» και ότι οι πιθανότητές του να προχωρήσει περαιτέρω ήταν «αμυδρές». Ενώ ο Γεβγκένι Πριγκόζιν είχε ισχυριστεί στην αρχή της απόπειρας ανταρσίας του ότι ο μισός στρατός ήταν έτοιμος να τον ακολουθήσει, έλαβε ελάχιστη υποστήριξη από άλλους Ρώσους στρατιώτες εκτός από τους δικούς του, σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές.
Ο Πούτιν είπε πως άφησε την ανταρσία να εξελιχθεί διότι ήθελε να αποφύγει την αιματοχυσία
«Το θάρρος και η αυτοθυσία των πεσόντων ηρώων πιλότων έσωσε τη Ρωσία από τραγικές καταστροφικές συνέπειες», είπε πάντως χθες στο διάγγελμά του ο Ρώσος πρόεδρος. Δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα κανένας επίσημος απολογισμός των θυμάτων, ενώ η Μόσχα δεν έχει ξεκαθαρίσει ούτε πόσα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν, ούτε πόσοι χειριστές ή/και μέλη πληρωμάτων σκοτώθηκαν.
Πάντως Ρώσοι χρήστες της πλατφόρμας Telegram που παρακολουθούν συστηματικά τις δραστηριότητες των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων, ανάμεσά τους το μπλογκ Rybar, που έχει κάπου ένα εκατομμύριο ακολούθους, έκαναν λόγο το Σάββατο για 13 ως 20 αεροπόρους νεκρούς και καταρρίψεις τριών ελικοπτέρων ηλεκτρονικού πολέμου Mi-8 MTPR, ενός αεροσκάφους επιτήρησης Ιλιούσιν Il-18 και δύο επιθετικών ελικοπτέρων, ενός Καμόφ Ka-52 κι ενός Mi-35, μεταξύ άλλων. Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επισημαίνει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τις πληροφορίες αυτές.
Ο Πούτιν είπε πως άφησε τη σχεδόν 24ωρη ανταρσία να εξελιχθεί διότι ήθελε να αποφύγει την αιματοχυσία και επέρριψε σε ορισμένους ηγέτες της Wagner την ευθύνη για τους θανάτους. «Τους είπαν ψέματα», δήλωσε αναφερόμενος αντίστοιχα στους μισθοφόρους και επικεφαλής τους, «τους έσπρωξαν στον θάνατο», τους ώθησαν «να πυροβολήσουν τους δικούς τους».
Putin offering Wagner to reposition in Belarus. From 3:50… pic.twitter.com/tBywwE0z0n
— Moi (@manifestdreamin) June 27, 2023
Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο Πούτιν ανέφερε πως όσοι μαχητές της εταιρείας μισθοφόρων αποφάσισαν να μην υπογράψουν συμβάσεις με το υπουργείο Άμυνας μπορούν να μετεγκατασταθούν στη Λευκορωσία ή να επιστρέψουν στην πολιτική ζωή.
Ο Bλαντιμίρ Πούτιν, που αυτοπροβλήθηκε όπως συνηθίζει ως εγγυητής της «σταθερότητας» της Ρωσίας, δεν έδωσε στο χθεσινό διάγγελμα λεπτομέρειες για τη συμφωνία που κλείστηκε ώστε να τερματιστεί η ανταρσία ή τους όρους της.
Να πάψουν οι μισθοφόροι ζήτησε συνεργάτης του Πούτιν
Ρώσος βουλευτής με επιρροή ωστόσο απαίτησε οι στασιαστές να τιμωρηθούν. «Δεν πιστεύω πως αξίζουν συγχώρεση οι στασιαστές που σκότωσαν πιλότους, τους συντρόφους τους στα όπλα», τόνισε ο Λεονίντ Σλούτσκι. «Οι άνθρωποι αυτοί θα έπρεπε να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και να υποστούν την πιο αυστηρή τιμωρία».
Επίσης άλλοτε κορυφαίος συνεργάτης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε χθες Δευτέρα να πάψουν να υπάρχουν στη Ρωσία εταιρείες μισθοφόρων, μερικά εικοσιτετράωρα μετά την ανταρσία του Γεβγκένι Πριγκόζιν και της Wagner, κρίνοντας πως παρεμβάλλουν προσκόμματα στην καλή λειτουργία της στρατιωτικής ιεραρχίας.
Ο Βλαντίσλαβ Σούρκοφ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της καριέρας του στον ρωσικό επιχειρηματικό και πολιτικό κόσμο απέκτησε διάφορα προσωνύμια («Ο Ρασπούτιν του Πούτιν», και «αυτός που χειρίζεται τις μαριονέτες» ήταν δυο από αυτά), πρόσωπο επίφοβο για εχθρούς και φίλους, σημείωσε πως οι «ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες» είναι ιδέα η οποία εισήχθη στη Ρωσία από τις ΗΠΑ, πως δημιουργήθηκαν για να εμπλακούν σε πολέμους δι’ αντιπροσώπων.
«Πώς είναι δυνατόν μια στρατιωτική μονάδα να είναι ιδιωτική στη δική μας κοσμοθεώρηση; Είναι τελείως ασύμβατο με τη ρωσική πολιτική, διοικητική και στρατιωτική κουλτούρα», δήλωσε ο Σούρκοφ, ο οποίος έπαψε να εργάζεται στο Κρεμλίνο πριν από τρία χρόνια, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στη δημοσιότητα συνεργάτης του.
Η ύπαρξη εταιρειών μισθοφόρων, όπως το βλέπει Σούρκοφ, εγείρει κίνδυνο η Ρωσία να μετατραπεί σε «ευρασιατική ζώνη φυλών κάποιου είδους» και να διασπαστεί η στρατιωτική ιεραρχία την ώρα που η χώρα διεξάγει αυτή που το Κρεμλίνο έχει βαφτίσει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» (ΕΣΕ) -τον πόλεμο- στην Ουκρανία. «Γιατί τις χρειαζόμαστε σήμερα, όταν έχουμε εμπλακεί ανοικτά στη μάχη για την Ουκρανία; Αυτός δεν είναι πόλεμος δι’ αντιπροσώπων, είναι η ΕΣΕ», επέμεινε ο Σούρκοφ. «Ο στρατός πρέπει να ενισχυθεί όχι μόνο με όπλα, αλλά και με ενότητα διοίκησης», πρόσθεσε.
Κορυφαίο στέλεχος στο Κρεμλίνο από το 1999 ως το 2011 και μετέπειτα, ο Σούρκοφ είχε μεγάλη συμβολή στο εγχείρημα του προέδρου Πούτιν να διαμορφώσει το αυστηρά ελεγχόμενο σημερινό πολιτικό σύστημα στη Ρωσία. Αναφέρθηκε στον Πριγκόζιν χρησιμοποιώντας τον όρο «ολιγάρχης» και θυμίζοντας το παρελθόν του στον υπόκοσμο της Αγίας Πετρούπολης.
Το 1981, όταν ήταν 20 ετών, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν καταδικάστηκε να εκτίσει 13 χρόνια κάθειρξης για κλοπή και επίθεση, μεταξύ άλλων διότι έσφιξε τον λαιμό γυναίκας ώσπου λιποθύμησε, σύμφωνα με δικόγραφα της εποχής. «Αυτό είναι το μοναδικό πράγμα που χρειάζεται να ξέρετε για τον Πριγκόζιν», σύμφωνα με τον Σούρκοφ. Ο ενδιαφερόμενος πάντως δήλωσε χθες ότι η ανταρσία της Wagner δεν είχε σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης της Ρωσίας, αποτελούσε διαμαρτυρία για τον αναποτελεσματικό τρόπο διεξαγωγής του πολέμου στην Ουκρανία και προσπάθεια εξασφάλισης εγγυήσεων για την επιβίωση της εταιρείας μισθοφόρων.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters και Daily Mail