Οι οπαδοί του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δημιούργησαν στο Twitter το hashtag #WeLoveErdogan για να υποστηρίξουν τον "ήρωά" τους ο οποίος επισκέπτεται αυτές τις ημέρες τις Ηνωμένες Πολιτείες και αντιμετωπίζει όλο και περισσότερες επικρίσεις για τις επιθέσεις που εξαπολύει στην ελευθερία της έκφρασης στη χώρα του.
Εκτός από πολλούς υπουργούς και μέλη του κυβερνώντος κόμματος, το hashtag χρησιμοποίησαν χθες σε αναρτήσεις τους και πολλοί απλοί πολίτες, που ανέβασαν φωτογραφίες με τον Ερντογάν να αγκαλιάζει παιδιά, να παίζει ποδόσφαιρο ή, ακόμη, να φεύγει από το Φόρουμ του Νταβός έπειτα από μία αντιπαράθεση με τον ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες το 2009.
We are happy because #WeLoveErdogan pic.twitter.com/4JB54lzydS
— WeLoveErdoğan⭐TUĞRA⭐ (@KopruluHulya) 30 Μαρτίου 2016
#WeLoveErdogan everybody loves him from 7 to 70! pic.twitter.com/dcNLQcKFkX
— Abdullah Yiğit Bedir (@abbedir_) 30 Μαρτίου 2016
A Leader...
— Enes Kaşkaş (@EnesKaskas) 29 Μαρτίου 2016
The father of the all of children.
#WeLoveErdogan pic.twitter.com/J3I8esYHvz
#WeLoveErdogan (@RT_Erdogan) because he is the only man who isn't afraid of saying the truth. @MisirogluN pic.twitter.com/ApSpTOROVa
— Nurullah Mısıroğlu (@MisirogluN) 29 Μαρτίου 2016
Ωστόσο, πολύ γρήγορα η εκστρατεία υπέρ του Τούρκου Προέδρου μετατράπηκε σε ανοιχτή δημόσια διαμάχη, με τους οπαδούς του Ερντογάν να κατηγορούν στη συνέχεια το Twitter για λογοκρισία, όταν η φράση αυτή εξαφανίστηκε από τον κατάλογο των πιο δημοφιλών.
Οργισμένος, ο δήμαρχος της Άγκυρας Μελίχ Γκιοκτσέκ ανήρτησε μέχρι και σαράντα οργισμένα τουίτ στον λογαριασμό του στα αγγλικά καθώς και στον λογαριασμό του στα τουρκικά, λέγοντας πως το Twitter την απέσυρε σκόπιμα. "Αυτή η φράση #WeLoveErdogan ήταν μεταξύ των πιο δημοφιλών στον κόσμο. Όμως στη συνέχεια λογοκρίθηκε με απίστευτο τρόπο", διαμαρτύρεται, κατηγορώντας μέχρι και τους οπαδούς του ορκισμένου εχθρού του προέδρου Ερντογάν, του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ότι βρίσκονται πίσω από τη λογοκρισία αυτή.
Κάποιο άλλοι χρήστες του διαδικτύου άφησαν να εννοηθεί πως το Twitter μπόρεσε να αποσύρει αυτή τη φράση από τον κατάλογο επειδή πολλά τουίτ δημιουργήθηκαν τεχνητά ή απλώς λόγω του πολύπλοκου αλγορίθμου που προσδιορίζει τις πιο δημοφιλείς από αυτές.
Once Justin Bieber had fallen a 'victim' of TT algorithm like #WeLoveErdogan. Can Tw have smth against both Bieber and Erdogan
— Ezgi Basaran (@ezgibasaran) 30 Μαρτίου 2016