Χιλιάδες νεοσσοί πιγκουίνοι του είδους Adelie εξαλείφθηκαν από μαζική πείνα στην Ανταρκτική, μετά από μια «καταστροφική περίοδο» αναπαραγωγής.
Γάλλοι επιστήμονες μελέτησαν μια αποικία 18.000 ζευγών πιγκουίνων στην Ανατολική Ανταρκτική από το 2010 και διαπίστωσαν ότι μόλις δύο νεοσσοί επέζησαν στην πιο πρόσφατη περίοδο αναπαραγωγής στις αρχές του έτους.
Οι επιστήμονες κατηγορούν για αυτή την κατάσταση τον ασυνήθιστα πυκνό πάγο της θάλασσας, ο οποίος έχει αναγκάσει τους ενήλικες πιγκουίνους να ταξιδέψουν πολύ μακριά προκειμένου να τραφούν, αφήνοντας τους νεοσσούς να λιμοκτονούν.
Ο Yan Ropert-Coudert, επιστήμονας στο ερευνητικό σταθμό Dumon D'Urville, δήλωσε ότι η περιοχή είχε επηρεαστεί από τη διάλυση του παγετώνα Mertz.
Όπως δηλώνει, η θραύση του παγετώνα Mertz το 2010 άλλαξε τη διαμόρφωση της θαλάσσιας έκτασης μπροστά από την αποικία. Υπάρχουν πάντως κι άλλοι παράγοντες που φαίνεται να επηρεάζουν την κατάσταση, όπως η θερμοκρασιακές μεταβολές, η κατεύθυνση και η δύναμη του ανέμου κ.α..
Οι πιγκουίνοι Adelie ζουν με μια διατροφή κυρίως κριλ, ενός μικρού είδους γαρίδας.
Το συγκεκριμένο «έδεσμα» έχει μειωθεί, καθώς η αλλαγή του κλίματος έχει μειώσει τους οικότοπους του πάγου και οι θερμές θάλασσες έχουν επηρεάσει την τροφή των πιγκουίνων.
Με πληροφορίες από skynews.com
σχόλια