Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το βράδυ την κήρυξη εκεχειρίας διάρκειας 72 ωρών με τη δυνατότητα ανανέωσης σε όλη την Υεμένη, με την ελπίδα να διευθετηθεί η κρίση στη χώρα που έχει προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 7.000 ανθρώπων τους τελευταίους 18 μήνες.
Η εκεχειρία θα τεθεί σε εφαρμογή την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου στις 23:59 τοπική ώρα, δήλωσε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ, επισημαίνοντας ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις «από όλες τις πλευρές στην Υεμένη» ότι θα σεβαστούν την εκεχειρία.
Ο πρόεδρος της χώρας Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, που μάχεται κατά των σιιτών ανταρτών Χούτι με την υποστήριξη ενός αραβικού συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία, είχε απαντήσει λίγο νωρίτερα ότι δέχεται την εκεχειρία των 72 ωρών.
Σε ανακοίνωσή του ο μεσολαβητής του ΟΗΕ παρουσίασε τη νέα εκεχειρία ως «μια επανάληψη της συνολικής κατάπαυσης των εχθροπραξιών», η οποία είχε τεθεί σε εφαρμογή στις 10 Απριλίου 2016, όμως στη συνέχεια δεν τηρήθηκε. Υπογράμμισε μάλιστα ότι αυτή η νέα εκεχειρία «θα γλιτώσει τον λαό της Υεμένης από νέα αιματοχυσία και θα επιτρέψει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας».
Ο Σέιχ Άχμεντ υπενθύμισε ότι, σύμφωνα με τους όρους της εκεχειρίας του Απριλίου, οι αντιμαχόμενες πλευρές «έχουν την υποχρέωση να επιτρέψουν την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας χωρίς εμπόδια» και να σταματήσουν «τις πάσης φύσεως στρατιωτικές δραστηριότητες».
Από τη σύγκρουση στην Υεμένη περισσότεροι από 6.900 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και τουλάχιστον τρία εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί από τον Μάρτιο του 2015 οπότε ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις του υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμού προς υποστήριξη του στρατού της χώρας που είναι πιστός στον Χάντι. Σχεδόν τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν άμεση ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας και 1,5 εκατομμύριο παιδιά υποφέρουν από τον υποσιτισμό, σύμφωνα με τη Unicef.
Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανεστάλησαν στις 6 Αυγούστου έπειτα από τρεις μήνες συζητήσεων στο Κουβέιτ υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και ο ΟΗΕ κάλεσαν την Κυριακή από το Λονδίνο τις εμπλεκόμενες πλευρές στην κρίση στην Υεμένη να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε δηλώσει ότι «έχει έρθει η ώρα να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός χωρίς όρους και στη συνέχεια (οι αντιμαχόμενες πλευρές) να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
σχόλια