Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προειδοποίησε πως η Ρωσία ετοιμάζει σχέδιο καταστροφής μεγάλου υδροηλεκτρικού φράγματος στα νότια της χώρας του, που μπορεί να οδηγήσει σε πλημμύρες σε 80 πόλεις και χωριά, μεταξύ των οποίων και της στρατηγικής σημασίας Χερσώνα.
Στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το φράγμα Κακχόβκα στην περιοχή Νόβα Κακχόβκα. Οι Ρώσοι στήνουν το σχέδιο έτσι ώστε να φανεί πως υπεύθυνο είναι το Κίεβο για να μπορέσουν έπειτα να του επιρρίψουν ευθύνες για τις ανθρωπιστικές και οικολογικές επιπτώσεις.
Κάλεσε για τη σύσταση ενός διεθνούς εποπτικού οργάνου, δηλώνοντας πως είναι εξαιρετικής σημασίας να προληφθεί η καταστροφή.
«Έχουμε πληροφορίες πως οι Ρώσοι τρομοκράτες έχουν βάλει νάρκες στο φράγμα» σημείωσε, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. «Η προμήθεια νερού σε μεγάλο μέρος της νότιας Ουκρανίας μπορεί να καταστραφεί» προειδοποίησε.
Συμπλήρωσε, δε, πως μία πιθανή επίθεση στο φράγμα αποτελεί και σοβαρή απειλή ασφαλείας, καθώς το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια μπορεί να μην έχει την απαραίτητη προμήθεια ύδατος. Όλο το νερό για την ψύξη των εγκαταστάσεων προέρχεται από το Κακχόβκα.
Η Ρωσία δεν επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας. Σε δημοσίευμα της Πέμπτης από το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, ο Κίριλ Στρεμούσοβ, ο υποστηριζόμενος από τη Μόσχα αναπληρωτής κυβερνήτης της περιοχής Χερσώνα, έκανε σχετική αναφορά λέγοντας ότι το ενδεχόμενο «σαμποτάζ» του φράγματος από τις ουκρανικές δυνάμεις δεν θα προκαλέσει «κρίσιμη» κατάσταση στην περιοχή.
Έκθεση από το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου - ερευνητική ομάδα που εδρεύει στην Ουάσινγκτον - που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα, έκανε λόγο για πληροφορίες πως οι ρωσικές δυνάμεις προετοίμαζαν το έδαφος για να πραγματοποιήσουν μια επίθεση «πλαστής σημαίας» στον υδροηλεκτρικό σταθμό.
Υποστήριξε ότι μια τέτοια επίθεση θα μπορούσε να είναι ένα μέσο για να αποσπάσει την προσοχή από μια πιθανή ρωσική υποχώρηση από την πόλη της Χερσώνας, ένα στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας που ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη που έπεσε υπό ρωσικό έλεγχο λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την εισβολή. Οι ουκρανικές δυνάμεις προελαύνουν σταδιακά προς τη Χερσώνα και η ανακατάληψη της πόλης θα σήμαινε ένα καταστροφικό πλήγμα για τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Ο ρωσικός στρατός μπορεί να πιστεύει ότι η διάρρηξη του φράγματος θα μπορούσε να καλύψει την υποχώρησή του από τη δεξιά όχθη του ποταμού Δνείπερου και να αποτρέψει ή να καθυστερήσει την ουκρανική προέλαση κατά μήκος του ποταμού» ανέφερε το Ινστιτούτο.
Με πληροφορίες από New York Times