Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε τους ενδοιασμούς του σχετικά με μια πιθανή διαπραγμάτευση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν επειδή δεν είναι σίγουρος ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι ζωντανός.
«Σήμερα δεν καταλαβαίνω ακριβώς με ποιον να μιλήσω και για τι να μιλήσω. Δεν είμαι σίγουρος ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας, που μερικές φορές εμφανίζεται στις οθόνες, είναι ο ίδιος. Αυτή τη στιγμή δεν καταλαβαίνω σε ποιον να μιλήσω. Δεν καταλαβαίνω αν είναι ακόμα ζωντανός ή ότι είναι αυτός που παίρνει τις αποφάσεις», είπε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Επικριτικός κατά Γερμανίας
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε σήμερα τους δισταγμούς της Γερμανίας να εγκρίνει παραδόσεις βαρέων αρμάτων μάχης, λέγοντας ότι δεν αποτελεί την «σωστή στρατηγική».
«Υπάρχουν στιγμές κατά τις οποίες δεν θα έπρεπε να διστάζουμε ή να κάνουμε συγκρίσεις. Όταν κάποιος λέει 'θα παραδώσω άρματα μάχης αν το κάνει και κάποιος άλλος'», σημείωσε μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης σε πρόγευμα στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
Ο Ζελένσκι αναφερόταν σε πληροφορίες του Τύπου, σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο θα παραδώσει βαρέα άρματα μάχης μόνον αν οι ΗΠΑ παραδώσουν άρματα μάχης Abrams.
H Ουάσινγκτον δεν είναι έτοιμη να προμηθεύσει την Ουκρανία με Abrams, δήλωσε χθες, Τετάρτη, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου, αιτιολογώντας ότι η άρνηση αυτή οφείλεται σε ζητήματα συντήρησης και εκπαίδευσης. Ωστόσο δεν απέκλεισε αλλαγή θέσης των ΗΠΑ στο μέλλον, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Δεν πιστεύω ότι είναι η σωστή στρατηγική για να υιοθετηθεί», σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος απευθυνόμενος στο Βερολίνο, το οποίο δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από ευρωπαϊκές γειτονικές χώρες να εγκρίνει τις παραδόσεις Leopard, αρμάτων μάχης που είναι πολύ ισχυρά.
Οποιαδήποτε παράδοση πολεμικού υλικού γερμανικής κατασκευής πρέπει να λάβει το πράσινο φως του Βερολίνου. Οι ηγέτες της Φινλανδίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας και της Βρετανίας ζήτησαν επίσης την Τρίτη να ληφθεί γρήγορα απόφαση.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Να πάρουμε πίσω όλα τα εδάφη και την Κριμαία
Στη συνέχεια ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε την πρόθεσή του να πάρουν πίσω οι Ουκρανοί την Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, καλώντας παράλληλα τους δυτικούς εταίρους του να παραδώσουν περισσότερα όπλα στη χώρα του.
«Ο στόχος μας είναι να απελευθερώσουμε όλα τα εδάφη μας», σημείωσε ο Ζελένσκι.
«Η Κριμαία είναι η γη μας, το έδαφός μας, η θάλασσά μας και τα βουνά μας. Δώστε μας τα όπλα σας και θα πάρουμε τα εδάφη μας πίσω», σημείωσε.
Η διαδικτυακή αυτή ομιλία του Ζελένσκι, η δεύτερη που έκανε στο Νταβός, έγινε την επομένη συντριβής ελικοπτέρου κοντά στο Κίεβο, κατά την οποία σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας.
Σε ερώτηση που του έγινε για την υπόθεση να πρόκειται για δυστύχημα, ο Ζελένσκι απάντησε ότι «πολλές θεωρίες εξετάζονται και δεν επιτρέπεται να μιλήσω για τις διάφορες υποθέσεις ως το τέλος των ερευνών».