Modern rooftop dining
(Ξενοδοχείο ATHENSWAS)
Μία από τις σχετικά νέες αφίξεις στον γαστρονομικό χάρτη της πόλης, με έμφαση στις μεσογειακές και ελληνικές γεύσεις, έντονες επιρροές από τη γαλλική κουζίνα και τάσεις προς την ιαπωνική fusion, που τα έχει όλα: καλό φαγητό, signature cocktails και εξαιρετικό περιβάλλον. Το Modern rooftop dining είναι η γευστική πρόταση του ATHENSWAS, ενός μπουτίκ ξενοδοχείου που πραγματικά ξεχωρίζει για το design του. Ένας ζεστός χώρος με εκλεπτυσμένη διακόσμηση και συγκλονιστική θέα από τον 6ο όροφο προς τον βράχο της Ακρόπολης και τους Στύλους του Ολυμπίου Διός και μία από τις ομορφότερες ταράτσες στην Αθήνα.
Διονυσίου Αρεοπαγίτου 5, Αθήνα, 210 9200240, facebook.com/AthensWas
Ο Mexikanos
Ο Μexikanos, ένα από τα μαγαζιά που ξεχωρίζουν στην Αθήνα για τις αυθεντικές, λατινοαμερικάνικες γεύσεις της παραδοσιακής μεξικάνικης κουζίνας, υποδέχεται την Αποκριά με τον πιο κεφάτο τρόπο. Αυτή την Παρασκευή και το Σάββατο σας περιμένει με μασκέ πάρτι και άφθονες δροσερές μαργαρίτες, μοχίτο, σανγκρία και αρκετές «ψαγμένες» μπίρες για όλη την παρέα. Εδώ θα βρείτε δημοφιλή και πρωτότυπα πιάτα (enchiladas, tacos, moles, fajitas, quesadillas κ.ά.), πλούσιες σαλάτες και τέλεια επιδόρπια (bunuelos, volcan, bomba) για το καλύτερο «σβήσιμο». Extra tip: Κάθε Δευτέρα-Τρίτη 15% έκπτωση στους φοιτητές και κάθε Πέμπτη cool μαργαρίτα σε τιμή-έκπληξη.
Ιάκχου 8 & Ευμολπιδών, Γκάζι, 210 3421142 / Ευδήλου 15, Γουδί, 210 7716900
www.mexicanos.gr
Baron the good living
Ο αγαπημένος, πια, all day χώρος στην καρδιά της Γλυφάδας, πλήρως ανανεωμένος, αλλά πάντα με το ίδιο κέφι από την πρώτη μέρα που άνοιξε, έχει περάσει με επιτυχία τις «εξετάσεις» σε όλα τα επίπεδα. Καλός καφές και χορταστικό υγιεινό πρωινό για το καλύτερο ξεκίνημα της ημέρας, δυνατές γαστρονομικές εμπειρίες από τα χέρια του σεφ Θοδωρή Αφεντάκη, μοναδικά κοκτέιλ και χαλαρωτικές μουσικές, που όσο περνάει η ώρα δυναμώνουν και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από σόουλ, φανκ και σουίνγκ, μέχρι ρoκ, house και disco ακούσματα. Στην κουζίνα του θα βρείτε καλοδουλεμένες γεύσεις με προσεχτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες που απογειώνουν τα πιάτα. Είτε δοκιμάσετε ζυμαρικά είτε μπέργκερ ή τα πιο ντελικάτα πιάτα, όπως το ταρτάρ τόνου πάνω σε γουακαμόλε και η ταλιάτα Black Angus, το σίγουρο είναι ότι θα φύγετε ευχαριστημένοι. Όταν, μάλιστα, δείτε και το ολοκαίνουργιο, ειδικό green menu, φτιαγμένο και υπογεγραμμένο από τον γνωστό διατροφολόγο Δημήτρη Πέππα, τότε θα πεισθείτε ότι εδώ το φαγητό είναι μια σοβαρή υπόθεση. Επτά πιάτα με υλικά και συνδυασμούς υγιεινής προσέγγισης για όσους θέλουν να διατηρήσουν τη φόρμα τους, χωρίς να στερηθούν τις νόστιμες γεύσεις.
Μεταξά Αγγέλου 30, Γλυφάδα, 210 8940116, Facebook/Baron
ΑΜΑ ΛΑΧΕΙ
Της Νεφέλης
Σε ένα παλιό δημοτικό σχολείο της Καλλιδρομίου έχει τρυπώσει τα τελευταία χρόνια ένα από τα πιο όμορφα μεζεδοπωλεία της πόλης. Ένα μαγαζί που δεν πρέπει απλώς να λάχει για να πάτε, το Άμα Λάχει σίγουρα αξίζει να το γνωρίσετε και να μπει στην ατζέντα σας. Ζεστός και άνετος χώρος, με μια μεγάλη, φωτεινή σάλα. Το Άμα Λάχει είναι για όλη την ημέρα. Στην αυλή του, που όσο ο καιρός το επιτρέπει ενδείκνυται για καφεδάκι, θα νιώσετε ότι βρίσκεστε σε πλατεία χωριού. Στην κουζίνα του θα βρείτε εξαιρετικούς μεζέδες και συνταγές από διάφορες γωνιές της Ελλάδας, φτιαγμένες με μεράκι και τις καλύτερες πρώτες ύλες. Από ρεβίθια φούρνου με καπνιστό χοιρινό και άγρια χόρτα εποχής, κρητικά σκιουφιχτά και λουκάνικο ξιδάτο Κρήτης, μέχρι ταλαγάνι σχάρας με σπιτική μαρμελάδα ντομάτας και φιλετάκια μπακαλιάρου σε κρούστα από καρύδια με ζακυνθινή αλιάδα.
Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια, 210 3845978, www.facebook.com/amalaxei
Lola's Bar
Είναι ένα από τα μαγαζιά που έδωσαν νέα πνοή στην άλλοτε κακόφημη συνοικία της Τρούμπας και ήδη πολλοί μιλούν γι' αυτό. Το Lola's Bar, το all day café-bar-restaurant, με ένα όνομα-μεταφορά από το «αμαρτωλό» παρελθόν της περιοχής, είναι σίγουρα από εκείνα τα μαγαζιά που αξίζει να μπει στην ατζέντα σας. Βιομηχανικό new style design, με πινελιές του παρελθόντος, υπέροχες μουσικές, άψογο σέρβις και προσιτές τιμές. Το εστιατόριο του Lola's Bar έχει ως βάση του την ελληνική κουζίνα με πινελιές και αρώματα απ' όλες τις χώρες της Μεσογείου, ενώ η μέθοδος του μαγειρέματος σε κενό αέρος με χαμηλή θερμοκρασία και για πολλές ώρες (sous-vide) πρωταγωνιστεί, δημιουργώντας μοναδικά πιάτα. Θα σας ανοίξουν την όρεξη με σαγανάκι τριών τυριών με σάλτσα από μέλι και θυμάρι, δροσερή σαλάτα με καπνιστό σολομό και θα σας απογειώσουν με γλυκόξινο μοσχάρι με μάνγκο και σπανάκι, Rib Eye με σάλτσα τσιμιτσούρι ή το καταπληκτικό ριζότο με μανιτάρια του δάσους και έλαιο λευκής τρούφας. Extra tip: Κάθε Τρίτη mexican menu.
2ας Μεραρχίας 14, Πειραιάς, 210 4529722, facebook.com/lolasbar.com.gr
Beluga Art
Περνώντας το κατώφλι του Beluga Art θα αισθανθείτε άμεσα τη μαγεία μιας άλλης εποχής, όταν η συνοικία της Τρούμπας ήταν στις δόξες της, και θα σας ξαφνιάσει ευχάριστα η ατμοσφαιρική διακόσμηση. Η εντυπωσιακή μπάρα, τα περίτεχνα φωτιστικά, οι διάφορες γωνιές του με έργα τέχνης και, φυσικά, το γυάλινο δάπεδο στον χώρο του εστιατορίου που σου αποκαλύπτει ένα μέρος από τα αρχαία τείχη του Πειραιά συνθέτουν έναν artistic πολυχώρο που πραγματικά αξίζει μια θέση στην ατζέντα σας. Το σκηνικό δένει ιδανικά με το εξαιρετικό φαγητό που επιμελείται στην κουζίνα ο σεφ Στράτος Κουλέλης, τα premium cocktails και την κατάλληλη μουσική υπόκρουση, ενώ συχνά θα πετύχετε και live από ανερχόμενους καλλιτέχνες. Στο μενού του θα βρείτε πιάτα με έμφαση στις ελληνικές πρώτες ύλες αλλά και διεθνείς γαστρονομικές δημιουργίες. Θα σας ανοίξουν την όρεξη με γεύσεις όπως το καρπάτσιο από φρέσκο λαβράκι, οι Tiger γαρίδες τεμπούρα με spicy mayo, ραντισμένες με μαυροκούκι, πριν περάσετε σε πιάτα όπως οι ταλιατέλες με γαρίδες και η μοσχαρίσια ταλιάτα, που έρχεται ζουμερή δίπλα σε φύλλα τραγανής ρόκας και φλοίδες παρμεζάνας.
2ας Μεραρχίας 8-10, Πειραιάς, facebook/Beluga-Art
Η Φάμπρικα του Ευφρόσυνου
Η Φάμπρικα του Ευφρόσυνου, το νέο «παιδί» του Γιώργου Γκάτσου στην Αθήνα, εμπνευσμένο από τα ταξίδια του στο Άγιο Όρος αλλά και τον Άγιο Ευφρόσυνο, τον προστάτη των μαγείρων, υποδέχεται τη Σαρακοστή με τις πιο νόστιμες νηστίσιμες συνταγές και πιάτα για εκείνους που θέλουν να τηρήσουν το έθιμο της νηστείας. Στον ζεστό, έθνικ, χώρο του, που επιμελήθηκε ο Σέρβος καλλιτέχνης Γκόρα, θα βρείτε καθημερινά εξαιρετικά πιάτα που ακροβατούν μεταξύ στεριάς και θάλασσας, αλλά και προσεκτικά επιλεγμένα ελληνικά κρασιά από την οινολόγο και οινοπαραγωγό Αθηνά Τσώλη.
Αν. Ζίννη 34, Κουκάκι, 210 9246354, Facebook/fabricaefrosinou
Βαρκούλες
Ψαροταβέρνα-Μεζεδοπωλείο
Βαρκούλες στη Νέα Ιωνία; Όχι, η Νέα Ιωνία δεν έγινε λιμάνι, αλλά... Βαρκούλες. Οι Βαρκούλες λειτουργούν 5 χρόνια στη Νέα Ιωνία και γεννήθηκαν από την αγάπη μας για το ψάρι. Προσφέρουμε τους πιο φρέσκους θαλασσινούς μεζέδες και πεντανόστιμα μεζεδάκια που συνοδεύουν ευχάριστα το τσιπουράκι σας. Εδώ θα ταξιδέψετε σε ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις αλλά και σε πρωτότυπες συνταγές. Απολαύστε σωστά ψημένο φρέσκο ψάρι, τις περίφημες Παντρεμένες για παντρεμένους και μη, καρπάτσιο ή ταρτάρ φρέσκου τόνου και σασίμι. Όλα αυτά σε ένα όμορφο περιβάλλον, με επιλεγμένη ελληνική έντεχνη μουσική και service υψηλού επιπέδου.
Αλαΐας 2, Νέα Ιωνία, 213 0358767,6981 331555