All.Can Greece, η «συμμαχία» για τη βελτίωση της ογκολογικής περίθαλψης

All.Can Greece, η «συμμαχία» για τη βελτίωση της ογκολογικής περίθαλψης Facebook Twitter
Η All.Can Greece συστάθηκε στο τέλος του 2018 με σκοπό τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων στη φροντίδα του καρκίνου.
0



ΟI OΓΚΟΛΟΓΙΚΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ βρέθηκαν στο μάτι του Covid κυκλώνα, με συνέπεια να κινδυνεύσει να τιναχτεί στον αέρα η θεραπεία τους. Όμως η ΕΛΛΟΚ είναι εδώ για να καλύπτει κενά και να υλοποιεί υποστηρικτικές δράσεις, όπως εξηγεί στη συνέντευξη που ακολουθεί η πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ, Καίτη Αποστολίδου.

— Πόσο επηρέασε η πανδημία το έργο της ΕΛΛΟΚ;

Όταν πέρσι, μέσα Φεβρουαρίου, μας διηγούνταν συνάδελφος στις Βρυξέλλες ότι στη Suceava της Ρουμανίας έκλεισε το ογκολογικό νοσοκομείο της πόλης επειδή έπαθε σχεδόν όλο το προσωπικό και πολλοί ασθενείς κάτι σαν «γρίπη» που «ίσως» να είχε σχέση με τον «ιό από την Κίνα», ήταν αδύνατο να φανταστούμε αυτό που θα ακολουθούσε. Οι πρώτες εβδομάδες ήταν περίοδος σοκ, όταν διαπιστώσαμε ότι δεν μπορούσαμε να ορίσουμε ιατρικές επισκέψεις, ότι αναβλήθηκαν ογκολογικά χειρουργεία, ότι θα καθυστερούσαν πάνω από πέντε μήνες οι ακτινοθεραπείες. Μετά το Πάσχα διαπιστώσαμε ότι η πανδημία δημιούργησε νέες ανάγκες και σχεδιάσαμε νέες δράσεις, όπως ο ιστότοπος covid19.ellok.org με χρήσιμες πληροφορίες για ασθενείς με καρκίνο και τους οικείους τους. Οι ασθενείς δεν μπορούσαν να μετακινηθούν προς τα μεγάλα νοσοκομεία για θεραπεία και σχεδιάσαμε από κοινού με το υπουργείο Υγείας το πρόγραμμα φιλοξενίας ασθενών που μεταβαίνουν σε άλλη πόλη για θεραπεία, το οποίο παρέχεται σε τρεις πόλεις, σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη, και βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση.


— Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε;

Οι προκλήσεις της πανδημίας αφορούν κυρίως την καθυστέρηση διάγνωσης, χειρουργείων, έναρξης θεραπείας ή την εγκατάλειψη της θεραπείας λόγω δυσχερειών στη μετακίνηση ή στην επικοινωνία με την ιατρική ομάδα. Για τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών οι μετακινήσεις από και προς τα αστικά κέντρα απαιτούν σχεδιασμό, προγραμματισμό και υπομονή. Η άυλη συνταγογράφηση μείωσε εν μέρει το πρόβλημα, αλλά οι ασθενείς αναγκάζονται να κάνουν περιττές μετακινήσεις για την παραλαβή φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ενώ έχουμε ζητήσει από το υπουργείο και τον ΕΟΠΥΥ να παραδίδονται κατ' οίκον σε ηλικιωμένους ασθενείς και κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών.


— Πώς αγγίζει τη ζωή των ασθενών η πλατφόρμα διαλόγου All.can Greece της ΕΛΛΟΚ;

Η All.Can Greece συστάθηκε στο τέλος του 2018 με σκοπό τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων στη φροντίδα του καρκίνου, οι οποίοι έχουν τη σταθερή βούληση να συνεργαστούν προκειμένου να επιτευχθεί πραγματική βελτίωση της ογκολογικής περίθαλψης στη χώρα μας. Το όραμά μας είναι η βελτίωση του προσδόκιμου ζωής και της ποιότητας ζωής των ασθενών με καρκίνο μέσα από ολοκληρωμένη διεπιστημονική φροντίδα, καθόλη την πορεία του ασθενούς στο σύστημα υγείας – συμπεριλαμβανομένων της έγκυρης και έγκαιρης διάγνωσης, της πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες, της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και επανένταξης στην κοινωνία και την εργασία και της φροντίδας στο τέλος της ζωής, με δημοσιονομικά βιώσιμο τρόπο.

H πλατφόρμα https://ellok.org/all-can-greece στέκεται δίπλα σε κάθε ασθενή με καρκίνο.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ