Semifreddo με βερίκοκα

Semifreddo με βερίκοκα Facebook Twitter
0

Σάββατο 29/05

Λατρεύω τα βερίκοκα. Ή τουλάχιστον τα λάτρευα πριν δω τη συμμετοχή της Αρμενίας στη Γιουροβίζιον. Anyway, πρόκειται για ένα αριστουργηματικό φρούτο, που την άνοιξη κάνει ντου στα μανάβικά, είναι συνήθως μέτριας ποιότητας, ξινό, χωρίς άρωμα κ.λπ. Όμως, τη μία φορά που θα το πετύχεις, είναι παράδεισος, είναι όλα τα αρώματα της άνοιξης, σεξ στην κουζίνα, μια κόλαση. Σήμερα είναι αυτή η μέρα, έχω δύο κιλά ώριμα φρούτα, σκούρο πορτοκαλί, απαλό άρωμα, με φλούδα καλυμμένη με απαλό χνούδι, ένα ποίημα. Ετοιμάζω ένα σεμιφρέντο πραλίνας που θα το σερβίρω με τα βερίκοκα, αφού τα βράσω σε ένα σιρόπι με γκράπα. Πρώτα το σεμιφρέντο: καλύπτω τον πάτο μιας ορθογώνιας φόρμας με πλαστική μεμβράνη. Σε ένα κατσαρολάκι ψήνω 1/3 φλιτζανιού ζάχαρη μέχρι να γίνει ξανθή καραμέλα (προσοχή μην καεί, θα είναι πικρό), προσθέτω μισό φλιτζάνι αμύγδαλα αναποφλοίωτα, ελαφρώς σπασμένα, και αφού τα ανακατέψω μία φορά τα απλώνω σε λαδόκολλα στον πάγκο μέχρι να στερεοποιηθεί η καραμέλα. Όταν κρυώσει, σπάω την καραμέλα σε κομμάτια και την αλέθω στον food processor. Σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει απαλά τοποθετώ ένα μεταλλικό μπολ, στο οποίο έχω ήδη ρίξει δύο μεγάλα αυγά, ¼ φλιτζανιού ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι. Ανακατεύω με σύρμα για ένα οκτάλεπτο, μέχρι το μείγμα να διπλασιαστεί σε όγκο και να γίνει λευκό και λείο. Στο τέλος προσθέτω δυο-τρεις σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλο. Στο μίξερ χτυπώ 1½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί, σχετικά σφιχτή. Ανακατεύω το ένα μείγμα με το άλλο με κυκλικές κινήσεις και προσθέτω την πραλίνα. Αδειάζω το μείγμα στη φόρμα, καλύπτω και το πάνω μέρος με μεμβράνη και βάζω στην κατάψυξη για τουλάχιστον έξι ώρες. Για τα βερίκοκα ετοιμάζω ένα σιρόπι με ένα φλιτζάνι νερό, ένα φλιτζάνι ζάχαρη, ξύσμα λεμονιού, προσθέτοντας μισό φλιτζάνι γκράπα. Κόβω τα βερίκοκα στα δύο, ραντίζω με χυμό λεμονιού και με το κομμένο μέρος προς τα κάτω, τα τοποθετώ στην κατσαρόλα να βράσουν για πέντε λεπτά. Γυρνάω, και συνεχίζω να βράζω για άλλα δύο λεπτά. Αφαιρώ από το σιρόπι και συνεχίζω να βράζω μέχρι να δέσει (θα το καταλάβετε, θα μειωθεί ο όγκος του στο μισό). Περιχύνω τα βερίκοκα και αφήνω να κρυώσουν. Κόβω φέτες από το σεμιφρέντο και σερβίρω με τα βερίκοκα. Το καλύτερο γλυκό που έμαθα να φτιάχνω φέτος, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.

Δευτέρα 31/05

Καθόμαστε και τρώμε κάτω από μια φουντωτή ελιά σε μια ταβέρνα, σε έναν δρόμο. Το καλοκαίρι ακόμα αναποφάσιστο, μια μπαίνει μια φεύγει, δεν σε αφήνει να ησυχάσεις. Σχεδόν μελαγχολία, κάνω προσπάθεια να μην το αφήσω να με επηρεάσει. Τρομάζω με τις συζητήσεις. Όλων τα μυαλά είναι στις έγνοιες, είναι σχεδόν αδύνατον να γελάσεις με την καρδιά σου πια. Τα λεφτά, οι δραχμές, οι καταθέσεις, τα ευρώ, το ΔΝΤ, κάθε πρωί κατεβαίνοντας στη δουλειά περνώ μέσα από κόσμο που τσακώνεται, ζητιανεύει, παθαίνει νευρικές κρίσεις, έχω δει μέχρι και γυναίκα να κάθεται στη Βουκουρεστίου και να κλαίει με λυγμούς. Κανένας δεν σταματούσε να την παρηγορήσει, σοκαρίστηκα. Τέλος πάντων, παρά τις μαύρες μου σκέψεις απόψε είναι όλα πολύ ωραία, υπάρχει στο τραπέζι ένα πιάτο με ονειρεμένες μπάμιες κοκκινιστές, καλό κρασί και I will try to make the best of it γιατί εγώ είμαι πάντα αισιόδοξος. Να είστε κι εσείς αισιόδοξοι, δεν υπάρχει άλλη λύση. Σας φιλώ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ