Κυριακή 31/5
Η Κυριακή είναι τελικάη μέρα των εκπομπών μαγειρικής. Όλο τοαπόγευμα στο Μega Μαμαλάκης,Παρλιάρος, με πραγματικές συνταγές καιπολλή αγάπη για το φαγητό. Καπάκι στονΣκάι ο «Top Chef». Σούπερριάλιτι που ασχολείται με το φαγητό καιδεν το έχει ως πρόφαση, όπως το «ΚάτιΨήνεται». Στις «Γλυκειές Αλχημίες» οΣτέλιος Παρλιάρος επισκέπτεται τηνΚωνσταντινούπολη. Με ένα νεαρό σεφ τουFour Seasonsετοιμάζουν ένα ταψί κανταΐφι, που θέλειπολλή υπομονή. Παρακολουθώ αυτόν τονεαρό, με πόση αφοσίωση φτιάχνει αυτότο γλυκό, πόσο επιμένει στη λεπτομέρειακαι την ηρεμία που μεταδίδει. Αμέσωςαρχίζω να σκέφτομαι πως όλες οι συνταγέςγι' αυτά τα ανατολίτικα γλυκά αλλά καιη τεχνική για να τα φτιάξεις, λογικά,πάνε πάρα πολύ πίσω στην ιστορία καισίγουρα θα πρωτοδημιουργήθηκαν σεκάποιο παλάτι, κάποιου Σουλτάνου, απόκάποιο μάγειρα που υπηρετούσε στοπαλάτι. Φύλλο φύλλο αλείφονται με φρέσκοβούτυρο, γεμίζονται με φιστίκια Αιγίνης,αμύγδαλα, κανέλα και ζάχαρη καισιροπιάζονται με χρυσαφένια σιρόπια.Μικρά αριστουργήματα που ο κόπος καιτο elbow greaseπου βάζει ο τεχνίτης φαίνονται στηγεύση, στην υφή, στην όψη. Στον «TopChef» οδηγούμαστε στοντελικό με δύο παιδιά μικρότερα από ‘μένασε ηλικία, τα οποία είναι τεράστιαταλέντα. Να το πω διαφορετικά: σταελληνικά εστιατόρια δεν φτιάχνουν πιάτατέτοιας ποιότητας και εξελιγμένηςσκέψης ως προς το τι μαγειρεύουν. Τασιρόπια του Παρλιάρου, βέβαια, είναιαυτά που με οδήγησαν στην κουζίνα σήμερα.Ετοιμάζω την εκδοχή ενός γλυκού, όπωςτην αναφέρει η ποιήτρια Νίκη Μαραγκουστο βιβλίο της Συνταγές για την Κατερίνα.Το γλυκό είναι μια στρώση από παντεσπάνιμε φιστίκια Αιγίνης, σιροπιασμένο καικαλυμμένο με κρέμα μαστίχα. Ακολούθησατη συνταγή και έκανα μερικές προσθήκες.Στο μίξερ χτυπώ πέντε αυγά και μισόφλιτζάνι ζάχαρη μέχρι να έχω ένα μείγμααφράτο και ξανθό σε χρώμα. Προσθέτω ένασφηνάκι κονιάκ, ένα σφηνάκι ροδόνερο,μερικές σταγόνες πικραμύγδαλο και μισόκουταλάκι απόσταγμα βανίλιας. Σταματάωτο μίξερ και ρίχνω μέσα 200 γρ. φιστίκιαΑιγίνης αλεσμένα. Απλώνω το μείγμα μουσε ορθογώνιο πυρέξ και ψήνω σε μέτριοφούρνο για σαράντα λεπτά. Στο μεταξύετοιμάζω ένα σιρόπι με ένα ποτήρι ζάχαρη,μισό ποτήρι νερό και χυμό μισού λεμονιού.Μόλις δέσει το κατεβάζω από τη φωτιάκαι το αφήνω να κρυώσει. Σε αυτό το σημείορίχνω μέσα κάτι υπέροχα αποξηραμέναιρανικά τριανταφυλλάκια που μου τα πήρεαπό το Fauchon η Νάνσυ. Κανονικάείναι για τσάι, αλλά εγώ σκέφτηκα πωςθα αρωματίσουν υπέροχα το σιρόπι μου.Μόλις βγει το παντεσπάνι από το φούρνοτο σιροπιάζω με το κρύο σιρόπι. Να μην«κολυμπά» το παντεσπάνι στο σιρόπιπαρακαλώ, απλώς να το υγράνει. Ετοιμάζωτην κρέμα μαστίχα. Βράζω ενάμιση λίτρογάλα με τέσσερα κουταλάκια ζάχαρη καιμαστίχα. Προσοχή με τη μαστίχα, γιατί,αν το παρακάνετε θα, πικρίσει το φαγητόσας ανεπανόρθωτα. Διαλύω τέσσερα κουτάλιαcorn flour σελίγο κρύο γάλα και μόλις βράσει το άλλογάλα τα ρίχνω μέσα και ανακατεύω με ένασύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα. Την κατεβάζωαπό τη φωτιά και αρωματίζω με ένα σφηνάκιροδόνερο. Στρώνω την κρέμα πάνω από τοπαντεσπάνι με τα φιστίκια Αιγίνης καιτο βάζω στο ψυγείο να παγώσει. Το σερβίρωσε φίλους στο μπαλκόνι το βράδυ. Μερικοίλιγώνουν από τα σιρόπια και τα ροδόνερα.Εμένα βέβαια αυτό το γλυκό μού θυμίζειΒηρυτό και στο μυαλό μου είναι ένα απότα ωραιότερα καλοκαιρινά γλυκά. Όταντο τρώω, πάντα φαντάζομαι πως είμαι σεμια αυλή με λεμονιές και φοίνικες.
Βοήθεια!
Χαρίζονται τέσσερα πολύ όμορφα γατάκια, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο [email protected].
σχόλια