Οι Power Rangers υπάρχουν, υπάρχουν!

Facebook Twitter
0

Στο δρόμο πίσω για το Σαλβαντόρ, περάσαμε από το σπίτι της μητέρας του Ροντρίγκο και μείναμε εκεί για λίγο. Η μητέρα του. «Εγώ όλους τους άντρες της ζωής μου τούς έκανα ευτυχισμένους» μου έλεγε. «Πώς; Πώς;» ρωτούσα. «Δεν παντρεύτηκα κανέναν». Μας υποχρέωσε. Παρ' όλα αυτά έκανε τέσσερα παιδιά. «Εσείς πότε θα κάνετε;» ρωτούσε. «Ε... ο Ροντρίγκο είναι ανώριμος για μπαμπάς» έλεγα εγώ, η ώριμη. «Και λοιπόν; Σε πέντε χρόνια θα είναι έτοιμος» έλεγε εκείνη. «Τους άντρες πρέπει πλέον να τους παίρνεις μικρούς - οι μεγάλοι έχουν ήδη γαϊδουρέψει, δε σώζονται. Τους μικρούς τούς μεγαλώνεις όπως θέλεις εσύ, μαζί με τα παιδιά τους». Αυτές οι μοντέρνες πεθερές, πώς σε καταλαβαίνουν... Σου μένουν φίλες ό,τι κι αν συμβεί με τους γιους τους.

Φεύγοντας, μας δάνεισε τις δυο μικρές της κόρες για λίγες μέρες. Οι μικρές μουλάτες αδελφές του Ροντρίγκο (7 και 4 χρονών) θα ήταν το τεστ. Εγώ βέβαια νόμιζα μέχρι τότε ότι τα γατιά ήταν το τεστ. Δεν το είχαμε πει ξεκάθαρα, αλλά με το που παίρνει κατοικίδιο ένα ζευγάρι, το ξέρεις, είναι το τεστ πριν μοιραστούν ένα παιδί. Οι Αμερικάνοι βέβαια έχουν κατασκευάσει ένα ηλεκτρονικό μωρό για το τεστ. Σε ξυπνάει με κλάματα, πρέπει να το ξεσκατίζεις και να το ταΐζεις, να χτυπάς την πλάτη του για να ρευτεί μετά το φαγητό, και τότε εκείνο βρέχεται και πάνω του - δηλαδή πάνω σου. Αν τελικά πετάξεις το ηλεκτρονικό μωρό απ' το μπαλκόνι, το ξέρεις, δεν είσαι έτοιμη για παιδί.

Μόλις είδαν τα καλλυντικά μου, οι αδελφές του Ροντρίγκο έπαθαν πλάκα. «Μακιγιάζ, μακιγιάζ» θυμόνταν έξι το πρωί και μας ξυπνούσαν, και νά σου να τις βάφω μια γατάκια και μια κουνελάκια, να τις πηγαίνω έτσι στον ζωολογικό κήπο και να τους εξηγώ διακριτικά ότι τα κακά παιδάκια τα ρίχνουμε στα λιοντάρια, κι ύστερα πάλι πίσω, να τις πλένω και να τους μαγειρεύω. Α, έτσι είναι να είσαι μαμά; Ένιωθα σαν τη Μαρία. (Κάθε καλό βραζιλιάνικο σπίτι έχει μια δούλα που τη λένε Μαρία. Μένει στο μικροσκοπικό δωμάτιο του κήπου, ολημερίς κάνει δουλειές και τα βράδια ακούει κατάκοπη το Ράδιο των Φτωχών, απ' όπου της κάνει αφιερώσεις ο αγαπημένος της, τον οποίο αδίκως περιμένει να βγάλει κανένα φράγκο και να τη σώσει.)

Μια χαρά τα πήγα σαν μαμά, αν εξαιρέσεις ότι, για να μαυρίσω κι απ' την πλάτη, μια μέρα έχασα από το βλέμμα μου τη μεγάλη, η οποία έσκασε που δεν της έδινα σημασία και με χαιρετούσε πια και με τα δυο της χέρια, μέχρι που γλίστρησε από τη σαμπρέλα στη θάλασσα. (Δεν πνίγηκε τελικά, πνίγηκε; Το αποτέλεσμα μετράει.) Κι ο Ροντρίγκο μού φάνηκε ξαφνικά πολύ ώριμος, έτσι που τον έβλεπα στο ρόλο του μπαμπά. Μέχρι εκείνη τη μέρα με τους Power Rangers. Εκεί που τους είχα δώσει ολόκληρο το νεσεσέρ του μακιγιάζ για να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους -τέτοια θυσία-, γυρίζει η μεγάλη και λέει στη μικρή, στο άσχετο: «Οι Power Rangers δεν υπάρχουν». «Υπάρχουν» λέει η μικρή, κι αυτόματα της φέρνει ένα μεταλλικό πινέλο για ρουζ στο κεφάλι. «Όχι» επέμεινε η μεγάλη, αγνοώντας αρχικά το καρούμπαλο, «οι Power Rangers δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα». «Υπάρχουν, υπάρχουν, υπάρχουν» έλεγε η μικρή βουρκωμένη. Και τότε γύρισαν κι οι δυο και κοίταξαν εμένα. Σίγουρα, αμέσως μετά θα με ρωτούσαν αν τα παιδιά γίνονται από το γόνατο. Ποια παιδαγωγική μέθοδο έπρεπε να ακολουθήσω;

Θυμήθηκα τότε που τα γατάκια μας έκαναν ότι μας θηλάζουν και η κτηνίατρος μας συμβούλευσε να αποφασίσουμε κι οι δυο μαζί αν θα τα αφήσουμε να πιστεύουν ότι είμαστε μεγάλες γάτες ή όχι, να έχουμε κοινή πολιτική. Και από τότε κάνουμε τις μεγάλες γάτες στο σπίτι, γιατί δεν πρόκειται να δουν κι άλλες να συγκρίνουν (σε διαμέρισμα μένουν τα γατιά), κι ούτε κανένας γείτονας υπάρχει περίπτωση να μας δει, μένουμε ψηλά. Αλλά αν οι μικρές αδελφές του Ροντρίγκο με κατηγορήσουν κάποτε ότι τις εξαπάτησα; Τα λεπτά κυλούσαν, εκείνες περίμεναν με αγωνία, κι εγώ έβαλα όλη την διπλωματικότητά μου. «Κοιτάξτε» ξεκίνησα «προσωπικά δεν έχω συναντήσει κανέναν Power Ranger, αλλά θα είναι γιατί μένω στην Ελλάδα. Απ' ό,τι έχω ακούσει, οι Power Rangers μένουν στην...». Και τότε πετάχτηκε ο Ροντρίγκο. «Μη λέτε βλακείες, οι Power Rangers δεν υπάρχουν». Το μικρό πήγε να σκάσει από το κλάμα, η μεγάλη θυμήθηκε επίσης να βάλει τα κλάματα γιατί είχε φάει άδικα το πινέλο του ρουζ στο κεφάλι, πανζουρλισμός. «Μαμα-Ροντρίγκο» μουρμούρισα «στο λέω, ο άντρας αυτός δεν είναι έτοιμος να γίνει μπαμπάς, δεν έχει ιδέα από κοινή πολιτική»... (συνεχίζεται)

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ