ΚΙΝΗΣΗ

Νεροπίστολα

Νεροπίστολα Facebook Twitter
0

Η ελεύθερη δημοσιογραφία του διαδικτύου είναι όπλο. Ένα περίστροφο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά της δεσπόζουσας τάξης, αλλά να στραφεί και ενάντια εκείνου που οπλοφορεί. Η διάδοση της πληροφορίας ξεφεύγει από τα χέρια των συνδαιτυμόνων της εξουσίας.

Οι μπλόγκερς τούς χαλάσανε τη μανέστρα. Έτσι, το γεγονός ότι στήθηκε ολόκληρη αστυνομική επιχείρηση εναντίον ενός δημοσιογράφου, ενώ ταυτόχρονα ο εργοδότης του τον απέλυε, λειτουργεί ως προειδοποίηση για όλους τους άλλους: «Θέλουμε να σας καταστρέψουμε και έχουμε όλα τα μέσα για να το πράξουμε». Το κατηγορητήριο παίζει με δυο λέξεις: συκοφαντία και εκβιασμός. Αυτό το δεύτερο είναι που επιτρέπει στην αστυνομία να μπουκάρει σε σπίτια και εφημερίδες, και το επιτρέπει ακόμη κι όταν δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα. Κάποια ανώνυμα μηνύματα αποδίδονται σε έναν επαγγελματία που τυχαία μπήκε στο στόχαστρο. Μην πείτε όμως ότι απειλείται η δημοκρατία: σιγά τη δημοκρατία.

Στο θέμα του πολιτεύματος ομοιάζουμε με όλα τα πολιτισμένα κράτη. Διοικούν οι τράπεζες, οι εργολάβοι και οι εκδότες - τους οποίους δεν επιλέγουμε. Διοικούν επίσης κάτι τύποι που μαζεύονται σε αυτό το μεγάλο κτίριο της πλατείας Συντάγματος - αυτούς τους διαλέγουμε. Παρατρεχάμενοι όλων αυτών, οι δημοσιογράφοι. Όταν πριν λίγα χρόνια είχαν δημοσιευτεί τα ονόματα εκείνων που είναι διορισμένοι σε γραφεία Τύπου και σε υπουργεία, είχε γίνει τεράστιος ντόρος. Αυτό το κατεστημένο καλείται να σπάσει η ελεύθερη δημοσιογραφία του διαδικτύου. Ο συντάκτης μπορεί να κοινοποιεί την είδηση πέρα από τον έλεγχο όλου αυτού του αρρωστημένου συμπλέγματος. Η ελευθερία του εν προκειμένω γίνεται μυδραλιοβόλο.

Πώς διαμορφώνεται στην πραγματικότητα το τοπίο της διαδικτυακής ενημέρωσης; Από τη μια πλευρά έχουμε το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού. Από την άλλη έχουμε έναν καταιγισμό ειδησαρίων, στα πέριξ των μεγάλων θεμάτων. Μια ενημέρωση συμπληρωματική σε όσα γνωρίζουμε από τα επίσημα μέσα. Συχνά αυτές οι πληροφορίες γίνονται προπομπός όσων αποκαλύπτονται αργότερα από τις τηλεοράσεις. Αυτό είναι το καλό κομμάτι. Τα υπόλοιπα συνδέονται με φούμαρα και ανακύκλωση κουτσομπολιών από δημοσιογραφικά πηγαδάκια. Δεν είναι όλοι έτσι, και δεν είναι πάντα έτσι, όμως αυτά τα παρένθετα της ανεξάρτητης ενημέρωσης αρκούν για τα επιχειρήματα της αντίπερα όχθης. Αρκούν κάποιες εξαιρέσεις για να ορθωθεί η απειλή: Υπάρχει μπουντρούμι. Και επειδή δεν υπάρχει από πίσω εκδότης, ο μπλογκορεπόρτερ απειλείται με φυλάκα και κατασχέσεις. Η ελευθερία σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται νεροπίστολο.

0

ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ