Η Αίγινα είναι ιδανικός τόπος διακοπών. Οχι φυσικά για τους παραθεριστές, που φέτος ταλαιπωρήθηκαν μαζί με τους κατοίκους της από το μπλακ-άουτ της ΔΕΗ. Αλλά για όσους κοινωνιολόγους θέλουν να παρατηρήσουν έναν τόπο-καθρέφτη της ελληνικής υπανάπτυξης.
Το νησί είναι διπλά άτυχο: η μετατροπή του, τα τελευταία χρόνια, σε προάστιο της Αθήνας το επιβάρυνε με όλα τα κακά της πρωτεύουσας, την ίδια ώρα που η Αίγινα υφίστατο ήδη τις αρνητικές συνέπειες της αλά ελληνικά τουριστικής ανάπτυξης που καταστρέφει σταδιακά όλα τα νησιά.
Κάθε καλοκαίρι βουλιάζει από δεκάδες χιλιάδες επιπλέον κατοίκους, τους οποίους το νησί δεν διαθέτει τις υποδομές για να αντέξει Πριν από 5 χρόνια ξέμεινε όλο τον Δεκαπενταύγουστο από νερό, το οποίο μεταφέρεται με πλοίο που η προηγούμενη δημοτική Αρχή -ένας κωμικοτραγικός θίασος μαυρογιαλούρων- δεν είχε χρήματα για να πληρώσει.
Ο δήμαρχος που εκλέχθηκε το 2006 έχει βελτιώσει την κατάσταση σε όλους σχεδόν τους τομείς, αλλά το έργο είναι πολύ δύσκολο και πολλά πράγματα δεν είναι στο χέρι του: το φετινό μπλακ-άουτ οφείλεται στην εγκληματική, ιδίως για τους επιχειρηματίες του νησιού που υπέστησαν μεγάλη οικονομική ζημιά, ανικανότητα της τριτοκοσμικής ΔΕΗ. Η Αίγινα ηλεκτροδοτείται εδώ και δεκαετίες με τρία υποβρύχια καλώδια που έπρεπε να είχαν αλλαχτεί και ενισχυθεί από καιρό. Παρότι γνώριζαν ότι υπάρχει πρόβλημα, οι αρμόδιοι της ΔΕΗ εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στον Άγιο Νεκτάριο. Όπως σπάνια γίνονται θαύματα στις μέρες μας, όταν έπιασαν οι ζέστες τον Αύγουστο και 100 χιλιάδες άτομα άναψαν ταυτόχρονα τα κλιματιστικά τους, το σύστημα κατέρρευσε. .
Άλλωστε, οι εποχιακοί κάτοικοι της Αίγινας-προάστιο κουβαλάνε μαζί τους όλες τις συνήθειες της Αθήνας: χρησιμοποιούν τα αιρ-κοντίσιον σε θερμοκρασίες Εσκιμώων, γιατί σε αυτές έχουν συνηθίσει στην πρωτεύουσα. Εν τω μεταξύ, το μπετόν από τις μεζονέτες που έχουν φυτρώσει σαν μανιτάρια και στην Αίγινα και η ιλιγγιώδης οικοδομική δραστηριότητα των τελευταίων χρόνων μεταβάλλουν σταδιακά το κλίμα σε αθηναϊκό, γεγονός που απαιτεί περισσότερα κλιματιστικά, τα οποία με τη σειρά τους ανεβάζουν τη θερμοκρασια. Και ο φαύλος κύκλος δεν έχει τέλος.
Η μεταφορά των αθηναϊκών συνηθειών επεκτείνεται, δυστυχώς, σε όλους τους τομείς. Το νησί ήταν άλλοτε ο παράδεισος των ποδηλατιστών, που σήμερα πρέπει να κάνουν ασφάλεια ζωής για να κυκλοφορήσουν. Σε ώρες αιχμής δημιουργείται στην παραλιακή λεωφόρο κυκλοφοριακή συμφόρηση. Όσοι δεν πάνε καβάλα με το αυτοκίνητό τους στην εκκλησιά είναι εφοδιασμένοι με μηχανάκια, τα οποία για κάποιον ανεξήγητο λόγο έχουν τρύπια εξάτμιση.
Η παράβαση της ηχορρύπανσης είναι το μικρότερο από μια σειρά αδικήματα που στην Αίγινα δεν τιμωρούνται ποτέ. Ο τελευταίος π.χ. που φόρεσε κράνος στο νησί πρέπει να είναι κάποιος Γερμανός μοτοσικλετιστής στη διάρκεια της Κατοχής. Το φετινό καλοκαίρι οι διαρρήξεις πρέπει να έσπασαν πανελλήνιο ρεκόρ. Αφού τα προηγούμενα χρόνια άνοιξαν τα περισσότερα σπίτια αφαιρώντας ό,τι συσκευή υπήρχε, οι διαρρήκτες μπαίνουν τώρα μόνο σε σπίτια που κατοικούνται, για να πάρουν κανένα πορτοφόλι.
Ο αστυνομικός που μετά από ώρες καθυστέρησης έφτασε πριν λίγες μέρες στο σπίτι μιας φίλης μου, που είχε μόλις πέσει θύμα κλοπής, τη συμβούλεψε να αφήνει κανένα 50άρι σε εμφανές σημείο για να έχει το κεφάλι της ήσυχο(δεν κάνω πλάκα κύριε Χρυσοχοίδη, τα στοιχεία στη διάθεσή σας.). Γενικώς, ο νόμος παραβιάζεται στην Αίγινα χιλιάδες φορές το λεπτό. Στην Ιαπωνία ο αστυνομικός διευθυντής θα είχε κάνει χαρακίρι. Στην Ελλάδα ένας από τους προηγούμενους έχτισε μια πολυκατοικία.
σχόλια