Μια κίνηση που κανείς δεν θα πίστευε άλλαξε, ξαφνικά, προχθές την επικαιρότητα. Οι Τούρκοι κατέρριψαν ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος, το οποίο, όπως είπαν, παραβίασε τον εναέριο χώρο τους. Κόντρα στις φήμες που έχουν ακουστεί, ασφαλώς και είναι δυνατόν να έγινε κατάρριψη σε συριακό έδαφος και, παρ’ όλα αυτά, να υπάρχει παραβίαση. Μιλάμε για τέσσερα μίλια μέσα από τα σύνορα, πράγμα που σημαίνει ότι η ταχύτητα του αεροσκάφους και η ώθηση που χρειάζεται δικαιολογούν όχι μόνο τέσσερα αλλά και περισσότερα μίλια.
Το πολύ το χρήμα βρίσκεται στις ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών. Όμως, δύσκολα η Μόσχα θα επιβάλει εμπάργκο στις εξαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου προς την Άγκυρα, καθώς η οικονομία της έχει δεχτεί ήδη ισχυρό πλήγμα από τη δραματική πτώση των τιμών πετρελαίου τους τελευταίους μήνες
Το μεγαλύτερο θρίλερ μέχρι αυτή την ώρα αφορά τη ζωή των πιλότων. Ο ένας πιθανότατα έχει πεθάνει, όμως οι φήμες για τη ζωή του δεύτερου είναι εξαιρετικά αντικρουόμενες. Πριν από λίγο ανακοινώθηκε ότι είναι καλά και βρίσκεται σε ρωσική βάση. Ας μην το δένουμε, αλλά είναι πολύ πιθανό. Πάντως, αν ζει –κάτι που όλοι εύχονται, φυσικά–, αυτό σημαίνει ότι θα είναι πιο εύκολο το έργο του Πούτιν, που δεν φαίνεται να θέλει να κλιμακώσει δραματικά την κατάσταση στη διαμάχη με την Τουρκία.
Αυτό, κατά την ταπεινή μου άποψη, δείχνει και το γεγονός ότι μέχρι στιγμής, και παρά τη σκληρή δήλωση του Ρώσου Προέδρου για τρομοκράτες, τα μέτρα που εξαγγέλλει η Μόσχα είναι μεν σκληρά, αλλά αφορούν οικονομικές κυρώσεις.
Έχουν κληθεί ήδη να επιστρέψουν όλοι οι Ρώσοι τουρίστες από την Τουρκία. Δεν είναι τόσο πολλοί αυτή την εποχή, καθώς δεν διανύουμε τουριστική σεζόν, ωστόσο ο τζίρος των Ρώσων τουριστών στην Τουρκία αγγίζει τα 4 δισ. δολάρια τον χρόνο, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο. Αν συνεχιστεί η απαγόρευση, το πλήγμα θα είναι σημαντικό, όχι όμως καίριο. (Και κάπου εδώ παρουσιάζεται μια μεγάλη ευκαιρία για τον τουρισμό της Ελλάδας).
Το πολύ το χρήμα βρίσκεται στις ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών. Όμως, δύσκολα η Μόσχα θα επιβάλει εμπάργκο στις εξαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου προς την Άγκυρα, καθώς η οικονομία της έχει δεχτεί ήδη ισχυρό πλήγμα από τη δραματική πτώση των τιμών πετρελαίου τους τελευταίους μήνες.
Μία μέρα μετά την απίστευτη έως προχθές κίνηση χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ να καταρρίψει ρωσικό μαχητικό, ούτε ο Ερντογάν δείχνει να επιθυμεί σύρραξη. Όπως φαίνεται, μάλλον ήθελε να κάνει μία δήλωση. Μία δήλωση που, φυσικά, αφορά την πάγια θέση της γειτονικής χώρας. Θέλει να συμπεριληφθεί στις αποφάσεις και στις κινήσεις που γίνονται στη Συρία στη μάχη με το Ισλαμικό Κράτος.
Βασικό μέλημα του Ερντογάν είναι να μη γίνει ποτέ στην περιοχή κουρδικό κράτος, κάτι που μέχρι πριν από μερικά χρόνια προέβλεπαν τα μεγαλύτερα think tanks των Ηνωμένων Πολιτειών για τα χρόνια που έρχονται.
Αυτό προκύπτει και από τη μάλλον μετρημένη δήλωση του Τούρκου Προέδρου πριν από λίγο. Είπε ότι δεν επιθυμεί κλιμάκωση της κρίσης, ότι υπήρξε παραβίαση αλλά και ότι συντρίμμια του ρωσικού αεροσκάφους έπεσαν και μέσα στην Τουρκία, τραυματίζοντας Τούρκους πολίτες… Ακούγεται αστείο, όμως φάνηκε σαν να δικαιολογεί την κίνηση της κατάρριψης, χωρίς να επιθυμεί να σηκώσει τους τόνους.
Το ίδιο φάνηκε και από τις επίσημες ανακοινώσεις μετά τη συνομιλία του Ερντογάν με τον Ομπάμα.
Το βασικό ερώτημα είναι τι θα κάνει ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Το ότι μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει κάτι δραστικό δεν σημαίνει ότι δεν θα το κάνει στο μέλλον.
Όμως, βασικό μέλημά του δείχνει να είναι η Συρία. Ο Πούτιν είναι ο μόνος, μαζί με το Ιράν, που στηρίζει την παραμονή του Άσαντ στην εξουσία, θεωρώντας ότι είναι σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή.
Και πιθανότατα έχουν δίκιο, καθώς, αν πέσει ο Άσαντ, το μέλλον της Συρίας, όπως μας έδειξε η εμπειρία από τις άλλες χώρες της Αραβικής Άνοιξης, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η τριχοτόμηση και, φυσικά, η επικράτηση των ακραίων ισλαμιστών.
Και ασφαλώς, σε αυτή την περίπτωση, δεν υπάρχει καμία σωτηρία για τους χριστιανούς που έχουν απομείνει στη Συρία αλλά και τους αλαουίτες ισλαμιστές που θεωρούνται πολύ μετριοπαθείς, μεταξύ τους και ο ίδιος ο Μπασάρ αλ Άσαντ.
σχόλια