Κάθε καλοκαίρι το ίδιο θρίλερ!

Κάθε καλοκαίρι το ίδιο θρίλερ! Facebook Twitter
5

Μια δεκαετία από τις τελευταίες ιδιαίτερα καταστροφικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στον ελλαδικό χώρο, ζούμε σε πολλαπλό ριπλέι το ίδιο εφιαλτικό θερινό σκηνικό με τα Κύθηρα, την πολλαπλά καμένη βορειοανατολική Αττική, τη Ζάκυνθο, τη Λακωνία και (ξανά) την Αμαλιάδα να πληρώνουν ως τώρα βαρύ τίμημα. Αν μάλιστα ο φετινός Ιούνιος δεν ήταν βροχερός, οι φωτιές με τους αυγουστιάτικους καύσωνες θα ήταν ενδεχομένως περισσότερες και αγριότερες. Εντάξει, δεν είμαστε οι μόνοι που καιγόμαστε κάθε καλοκαίρι, το ίδιο συμβαίνει λίγο-πολύ σε όλες τις μεσογειακές χώρες. Εκτός από το κλίμα και την εύφλεκτη χλωρίδα, στον φυσικό κύκλο της οποίας και ειδικά των κωνοφόρων εντάσσονται σε μεγάλο βαθμό οι φωτιές του καλοκαιριού ευθύνονται επίσης οι διαρκώς αυξανόμενες κι επεκτεινόμενες ανθρώπινες δραστηριότητες, η εντατική αστικοποίηση, η ανάπτυξη uber alles και η εξ αυτής πορευόμενη "αξιοποίηση" κ.ά. Ούτε φταίει μόνο το δυσλειτουργικό, ανίκανο κράτος - ακόμα και προηγμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία ή η Γαλλία που διαθέτουν πολύ περισσότερα μέσα, χρήματα και οργάνωση δοκιμάζονται σκληρά κάθε καλοκαίρι. Υπάρχουν όμως μερικοί πολύ συγκεκριμένοι λόγοι να τα πάρω κρανίο με κυβερνήσεις, κόμματα, ΜΜΕ, τοπικές αυτοδιοικήσεις, ανεύθυνους και παρτάκηδες συμπολίτες.

Έχω σιχαθεί να ακούω ήδη από την εφηβεία μου για "κουκουνάρες", "ξένους πράκτορες" που - σε διάφορες κατά καιρούς παραλλαγές - επιβουλεύονται τα δάση και τον τουρισμό μας, για κέντρα ανωμαλίας ή πολιτικής αποσταθεροποίησης που προβαίνουν σε σκόπιμους εμπρησμούς και άλλα τέτοια συνωμοσιολογικά δίχως ποτέ να προσκομίζονται απτές αποδείξεις. Το να επαναλαμβάνουν "κόπι-πάστε" την ίδια ρητορεία εκπρόσωποι της σημερινής κυβέρνησης απλώς γιατί δεν βρήκαν κάτι εξυπνότερο να πουν και βασικά να κάνουν, μου προκαλεί απλά εμετό.


Πολλά γράφονται για τον ανεπαρκή, γερασμένο στόλο των πυροσβεστικών αεροπλάνων. Τόσα κοινοτικά και κρατικά κονδύλια σπαταλήθηκαν, φαγώθηκαν, υπεξαιρέθηκαν ή απλώς δεν απορροφήθηκαν από υπουργούς, βουλευτές, δημάρχους και λογής υπηρεσιακούς ή κυβερνητικούς "παράγοντες" την εποχή των τετράπαχων αγελάδων και του γενικευμένου "δε βαριέσαι, yolo" . Πόσοι αρμόδιοι είχαν την τσίπα να πουν ΟΚ, θα φάμε ό,τι μπορούμε αφού μπορούμε κι εφόσον έτσι μάθαμε να πορευόμαστε αλλά ας φροντίσουμε κάπως (για την υστερπφημία μας και μόνο έστω) για μερικά ζωτικά ζητήματα σαν αυτό της πυροπροστασίας που αφορούν ζωές, περιουσίες, δασικό πλούτο, καλλιέργειες, φυσικό περιβάλλον, τουρισμό από τον οποίο τόσα προσδοκάμε και στον οποίο αυτό ακριβώς το τελευταίο πουλάμε, ζήτημα κιόλα που ξέρουμε ότι αντιμετωπίζουμε σχεδόν κάθε καλοκαίρι;

Γνωστές οι ελλείψεις σε πυροσβεστικό προσωπικό, οι μισθοί της πλάκας, η αδυναμία νέων προσλήψεων ένεκα το φερμπότεν των δανειστών (λεφτά για εξοπλισμούς ωστόσο ακόμα υπάρχουν, ή μην δεν είναι πόλεμος κι αυτός;). Γνωστή και η αδιαφορία, η ανικανότητα ή η ολιγωρία της Πολιτείας μας διαχρονικά. Καταδικάζουμε απερίφραστα, εννοείται, όμως εμείς οι πολίτες και ειδικά των ευπαθών περιοχών τι κάνουμε για να καλύψουμε το κενό; Και δεν αναφέρομαι καν σε "ουτοπικές" πρακτικές τύπου αυτοοργάνωση, εκ περιτροπής βάρδιες τις δύσκολες μέρες κ.λπ. αλλά στα στοιχειώδη: να φροντίσεις να καθαρίσεις την αυλή ή το κτήμα σου από τα ξερά χόρτα, να μην πετάς αναμμένα γαμωτσίγαρα, να μην κάνεις εξωτερικές εργασίες που ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιάς κ.λπ. Το πιο εξοργιστικό δε είναι να βλέπεις εύπορους δήμους με ακόμα πιο εύπορους δημότες να μην επενδύουν ούτε ένα Ευρώπουλο σε μέσα ή έργα κοινής ωφελείας που θα προστάτευαν τους ίδιους καταρχήν από τις φωτιές.

Και επιτέλους αν χτίζεις αυθαίρετα μέσα σε δασική έκταση, βάλ'τα καταρχήν με το κεφάλι που κουβαλάς. Και φυσικά δεν αναφέρομαι σε τίποτα φτωχοδιάβολους... Κανονικά οι παρανομούντες έπρεπε να πληρώσουν εκείνοι για την αναδάσωση, όσοι μάλιστα καταπατούν κατά σύστημα αναδασωτέες περιοχές να τιμωρούνται παραδειγματικά. Κακούργημα αυτεπάγγελτο να γίνει και ο εμπρησμός γιατί από τη φύση του τέτοιο είναι. Αλλά στη μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει καταφέρει ακόμα να φτιάξει ένα εθνικό κτηματολόγιο, που πολεοδομίες και που καθένας μπορεί αν έχει το κατάλληλο "δόντι" σε πολεοδομίες, δασαρχεία, τοπικές αρχές, πολιτικούς κ.λπ. να ρίξει μπετά ακόμα και μέσα στον Εθνικό Κήπο, τι ψάχνεις να βρεις... Ορισμένες κιόλας περιπτώσεις καταπάτησης είναι τόσο κραυγαλέες (π.χ. μεζονέτα με πισίνα σε κορφή καταπράσινου λόφου στη μέση τού πουθενά) που σου έρχεται να πας να τους βάλεις ο ίδιος "μπουρλότο"!


Έχω σιχαθεί να ακούω ήδη από την εφηβεία μου για "κουκουνάρες", "ξένους πράκτορες" που - σε διάφορες κατά καιρούς παραλλαγές - επιβουλεύονται τα δάση και τον τουρισμό μας, για κέντρα ανωμαλίας ή πολιτικής αποσταθεροποίησης που προβαίνουν σε σκόπιμους εμπρησμούς και άλλα τέτοια συνωμοσιολογικά δίχως ποτέ να προσκομίζονται απτές αποδείξεις. Η μόνη αποδεδειγμένη συνωμοσία είναι τα κατά τόπους οικοπεδοφαγικά συμφέροντα που συνήθως δεν δουλεύουν χωρίς "πλάτες". Το να επαναλαμβάνουν "κόπι-πάστε" την ίδια ρητορεία εκπρόσωποι της σημερινής κυβέρνησης απλώς γιατί δεν βρήκαν κάτι εξυπνότερο να πουν και βασικά να κάνουν, μου προκαλεί απλά εμετό.


Το ίδιο ξερνάω με τις αντίστοιχου ύφους και ήθους αντιπολιτευτικές πρακτικές, την παραπληροφόρηση πολλών μεγάλων ΜΜΕ (περισσότερο πια εμπιστεύομαι αυτόπτες μάρτυρες που ενημερώνουν μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα σε τέτοιες περιπτώσεις) αλλά και την ευαισθησία του παχέος εντέρου που επιδεικνύουν ορισμένα εξ αυτών σαν το ρεπορτάζ γνωστού πειραιώτικου καναλιού που διαλαλούσε χτες ότι μέχρι και οι ρεπόρτερ του συμμετέχουν στην κατάσβεση στο Καπανδρίτι, με την εικόνα να δείχνει ένα... ρολογάτο χέρι να παίρνει τον κουβά με το νερό από μια γιαγιά (ούτε καν μέχρι τη βρύση δεν πήγε ο τάχα μου εθελοντής) για να το ρίξει θεαματικά πέντε μέτρα παρακάτω...

5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

4 σχόλια
( - ΠΟΙΟΙ ΚΑΙΝΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΑΣΗ ) - Ελευθεροτυπια 30 Ιουλιου 2008«Οι μισοί Ελληνες κερδίζουν από τα δάση που χάνονται»Μια συνέντευξη του Γιώργου Σφήκα,επίτιμου προέδρου της Εταιρείας Προστασίας της Φύσης,που δόθηκε στο Γιώργο Κιούση.«Το 50% του ελληνικού λαού έχει κάποιο οικονομικό όφελος από την καταστροφή των δασών. Πρέπει να περιμένουμε τα χειρότερα, καθώς οι πυρκαγιές των δασών που παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια δεν είναι τίποτε άλλο παρά το χρονικό ενός καλά προσχεδιασμένου εθνικού εγκλήματος, στο οποίο συμμετέχουν και τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας». Αυτό τονίζει ο Γιώργος Σφήκας, επίτιμος πρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας της Φύσης.Γιατί καίγονται τα δάση μας κάθε καλοκαίρι;«Τα δάση της Ελληνικής Χερσονήσου καίγονταν και θα καίγονται κάθε καλοκαίρι, εφόσον στα περισσότερα μέρη της χώρας μας δεν βρέχει τουλάχιστον για τέσσερις μήνες, και οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 35°C. Σε παλαιότερες εποχές τα δάση έπαιρναν φωτιά από φυσικά αίτια, κεραυνούς κ.λπ. Αργότερα προστέθηκαν και οι σκόπιμοι εμπρησμοί, προκειμένου να δημιουργηθούν χωράφια και βοσκότοποι. Μετά το 1950 πρέπει να προσθέσουμε και τους εμπρησμούς για τη δημιουργία οικοπέδων και οικισμών, καθώς η αξία της δασικής γης έχει ανέβει κατακόρυφα».Είναι και άλλοι παράγοντες...«Στο τελευταίο παιχνίδι συμμετέχουν μεσίτες, εργολάβοι, οικοδομικοί συνεταιρισμοί, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, ακόμη και υπάλληλοι δασαρχείων και πολεοδομίας. Σε παλαιότερα χρόνια, όταν καιγόταν ένα δάσος ξαναγεννιόταν με τη διαδικασία της φυσικής αναγέννησης. Σήμερα παρατηρούμε ότι δάση που βρίσκονται κοντά σε πόλεις, σε ακτές και σε νησιά καίγονται και ξανακαίγονται, ώστε να μην υπάρξει ελπίδα φυσικής αναγέννησης. Ρίξτε μια ματιά στην Πεντέλη και θα καταλάβετε τι εννοώ. Τώρα έβαλαν χέρι και στα χαμηλά της Πάρνηθας, όπου προβλέπεται ότι θα επεκταθεί η Αθήνα».Πάμε σιγά σιγά για δασική «απογύμνωση»...«Αναμφίβολα. Σύμφωνα με την πρώτη εθνική απογραφή των ελληνικών δασών του 1993, η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο ποσοστό δασοκάλυψης από κάθε άλλη χώρα γύρω από τη Μεσόγειο, γιατί είναι χώρα κατ' εξοχήν ορεινή. Το 25% του εδάφους της Ελλάδας καλύπτεται από πυκνά και εκμεταλλεύσιμα δάση, ενώ άλλο ένα 25% καλύπτουν τα αραιά δάση και οι μεσογειακοί θαμνώνες. Αν όμως συνεχίσουμε την ίδια πολιτική, ασφαλώς θα απογυμνώσουμε τα βουνά γύρω από τις πόλεις και όλα τα νησιά μας».Ειδικά στα νησιά η κατάσταση είναι τραγική. «Αρκεί να δούμε πώς έχουν καταντήσει άλλοτε καταπράσινα νησιά, όπως η Θάσος, η Σάμος και η Ρόδος. Είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν η Κως, η Σκόπελος, η Λέσβος και όσα άλλα νησιά διατηρούν ακόμη τα δάση τους».Τι μέτρα πρέπει να ληφθούν;«Το 1993 ολοκληρώθηκε η πρώτη στην ιστορία εθνική απογραφή των ελληνικών δασών που δημοσιεύτηκε σε μια ωραία έκδοση. Το επόμενο βήμα που θα έπρεπε να γίνει θα ήταν η δημοσίευση των δασικών χαρτών κατά νομό, ώστε να μάθουμε όλοι πού υπάρχουν δάση και από τι είδη αποτελούνται τα δάση αυτά».Το εθνικό δασολόγιο σε τι θα βοηθούσε;«Ετσι θα μάθαινε και το Δημόσιο ποια δάση τού ανήκουν, ενώ για τα διεκδικούμενα από κοινότητες, μονές και ιδιώτες, θα γίνονταν δικαστήρια και θα ξεκαθάριζε και αυτό το ζήτημα. Αντί γι' αυτό, ο κ. Σουφλιάς προτίμησε να κάνει Κτηματολόγιο στις κατοικημένες περιοχές, για λόγους καθαρά εισπρακτικούς, καθώς τα δάση είναι, ως επί το πλείστον, δημόσια και επομένως το δασολόγιο δεν θα έφερνε χρήματα στα κρατικά ταμεία. Η χαρτογράφηση των δασών και το δασολόγιο καθώς και το ξεκαθάρισμα της κατάστασης με τους λεγόμενους "δασωθέντες αγρούς" θα ήταν κάτι που θα αφαιρούσε τα κίνητρα από πολλούς διεκδικητές και καταπατητές των ελληνικών δασών και θα ήταν το καλύτερο μέτρο πρόληψης των δασικών πυρκαγιών».Χωρίς δασολόγιο, οι δασικές πυρκαγιές θα συνεχιστούν;«Όχι μόνο θα συνεχιστούν αλλά και θα ενταθούν και κάθε χρόνο θα ξοδεύονται χιλιάδες ευρώ για την κατάσβεση, χωρίς ουσιώδες αποτέλεσμα».Εκτός από τα κυκλώματα δεν υπάρχει και η αμέλεια για τις φωτιές;«Ασφαλώς υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις. Όμως προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι τα ΜΜΕ προβάλλουν ως κύρια αιτία των δασικών πυρκαγιών την αμέλεια, ενώ για τους εμπρηστές δεν ακούμε τίποτε. Δεν είδα ποτέ έναν εμπρηστή να διασύρεται από τα κανάλια. Δεν ακούσαμε ποτέ αν καταδικάστηκε κάποιος και με ποια ποινή».Ποιοι έχουν συμφέροντα στα δάση;«Θέλετε να τους απαριθμήσουμε; Οι ιδιοκτήτες αγρών που βρίσκονται σε επαφή με δημόσιες δασικές εκτάσεις, με στόχο την επέκταση των κτημάτων τους σε βάρος της δημόσιας γης. Επειτα οι ιδιοκτήτες δασωθέντων αγρών που δεν τους επιτρέπεται να τους "αξιοποιήσουν" εφόσον έγιναν δάση. Οι ιδιοκτήτες οικοπέδωνσε οικοδομικούς συνεταιρισμούς που βρίσκονται μέσα σε δάση και δεν μπορούν να τα "αξιοποιήσουν". Οι κτηνοτρόφοι που έχουν στάνες σε επαφή με κάποιο δάσος και προκειμένου να δημιουργήσουν έναν βοσκότοπο καίνε το δάσος, γιατί κάτω από τα δέντρα δεν φυτρώνει χόρτο. Για το θεάρεστο αυτό έργο τους το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τους δίνει και επιδότηση».Οι έμποροι ξυλείας;«Είναι και αυτοί, όσοι εμπορεύονται την "καψάλα", δηλαδή τα καψαλισμένα από τη φωτιά δέντρα, που τα κόβουν και τα πουλάνε για καυσόξυλα. Και δεν είναι τυχαίο που οι αντιδράσεις των πολιτών για τις πυρκαγιές και την προστασία των δασών είναι τόσο μα τόσο απελπιστικά χλιαρές».ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/07/2008
Και αφού τελικά θα φας που θα φας βρωμιάρη πολιτικάντη, κάνε και κάτι καλό για το λαό σου,έτσι για το ξεκάρφωμα! Και επίσης ο εμπρησμός να θεωρείται κακούργημα,επιτέλους.
Και ναικ οχι. Απο τα 15 αεροπλανα επιχειρησιακσ ηταν τα 5 προφανως γιατι λεφτα για ανταλλακτικα δεν υπάρχουν ενω για καρανικες καθαριστριες υποικ που μετατασονται σε δικαστικους υπαλληλους δασκάλες που γινονται ερευνητριες αει κλπ κλπ υπάρχουν άφθονα. Προτεραιοτητες.
Ο κύκλος της φωτιάς στην Ελλάδα ξεπερνά τους φυσικούς κανόνες του Μεσογειακού περιβάλλοντος , με τον πλέον επικίνδυνο πολλαπλασιαστή την ελεεινή καφριλα να κυριαρχεί στη σχέση των ιθαγενών με τον δημόσιο χώρο. Οι παραλλαγές της καφριλας είναι αστείρευτες και έχουν σαν αποτέλεσμα την τελική διαμόρφωση του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος με καταπάτηση οικειοποίηση,σκουπίδια παντού , μουτζουρες σε μνημεία , αρχιτεκτονικά τερατουργηματα κλπ. Ο ρόλος της πολιτείας σε όλα αυτά περιορίζεται στην απάθεια και την πελατειακή αξιοποίηση .Όντως απόλυτα εμετικό
Απόλυτα σύμφωνος με τις διατυπώσεις σας, παρατηρώ ότι η ακρότητα αυτών των συμπεριφορών συμπίπτει με τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (φωτιές το φετικό καλοκαίρι) και την κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή (φωτιές τα καλοκαίρια 2007 στην Ηλεία και Αττική, 2009 στην Αττική) που είναι χωρίς ανταγωνισμό οι χειρότερες που γνώρισε η χώρα μετά τη μεταπολίτευση. Θα αποφύγω να αναζητήσω απάντηση στη σύγκριση μεταξύ Πολύδωρα και Τόσκα, ποιός είναι ... καλύτερος