Τελικά είναι νασε θέλει η τύχη. Να είσαι δηλαδή τοαντίθετο του γκαντέμη του Μητσοτάκη,που πάσχιζε τουλάχιστον επί μισό αιώνανα γίνει πρωθυπουργός. Και όταν τακατάφερε, δεν μπόρεσε να το χαρεί γιατίτον ρίξανε μέσα σε 3 χρόνια. Αυτά σκεφτόμουνκαθώς παρακολουθούσα το βράδυ τωνεκλογών τις κινήσεις του σημερινούπρωθυπουργού, που είναι πολύ τυχερόςάνθρωπος. Έγινε πρωθυπουργός, ενώ θαμπορούσε π.χ. να γίνει ο κ. Λιάπης (κιαυτός ανιψιός του μεγάλου ήταν, αλλά μεάλλο επώνυμο). Όπως τα έχει κάνει θάλασσα-αλλά εξακολουθεί λόγω τύχης να θεωρείται καταλληλότερος-νόμιζα ότι το βράδυ της Κυριακής είχεη καριέρα του τελειώσει.
Είχαν μόλιςδοθεί στη δημοσιότητα τα exit polls, που όλαέδιναν τη διαφορά με το ΠΑΣΟΚ στο 6% καιβάλε. Ήταν καταστροφή για τη ΝΔ. Κατάτύχη παρευρέθηκα στις συζητήσεις πουέκαναν μεταξύ τους στελέχη της ΝΔ γιατο μέλλον του και γι' αυτά που έπρεπενα πει και να κάνει εκείνο το βράδυ. Ήτανσαν να τον διέταζαν: «Να πάει στο Ζάππειοκαι γρήγορα, γιατί δεν πάμε μόνο ότανκερδίζουμε αλλά και όταν χάνουμε καινα κάνει δηλώσεις ότι πήρε το μήνυμακαι αλλάζει πολιτική. Και να αλλάξειαμέσως τον Α και τον Β. Αν θέλει. Αν δενθέλει, πες του τα και φύγε».
Ύστερα, η τύχηέπαιξε κάποιο παιχνίδι και όταν ήρθαντα επίσημα αποτελέσματα η διαφορά άρχισενα πέφτει άλλοτε στο 3 και άλλοτε στο4%. Λες και είχαν συνωμοτήσει οι δημοσκόποιμε το υπουργείο Εσωτερικών να τονπεθάνουν κι ύστερα να τον αναστήσουν.Εκεί που ήταν έτοιμη να τα παρατήσει, ηκυβέρνηση πήρε μια βαθιά ανάσα καικατάφερε να αναδιοργανωθεί. Όσοι ήταννα μιλήσουν στα talk shows πήραν εντολή ναυπερτονίσουν τη σημασία της αποχής, τηνοποία άρχισαν ψευδώς να ανεβάζουν στο50% και να καμώνονται ότι το θέμα δενείναι η πτώση της ΝΔ αλλά η απαξίωση τηςπολιτικής για την οποία «όλοι έχουμε(οιπολιτικοί δηλαδή) ευθύνη».
Η αποχή ήτανπολύ μικρότερη, αλλά το κόλπο έπιασεγιατί άλλοι δημοσιογράφοι και αναλυτέςείναι άσχετοι και άλλοι πληρωμένοι.
Πρόκειται γιαμια από τις σπάνιες φορές στα πέντεχρόνια διακυβέρνησης που το κυβερνητικόστρατόπεδο συντονίστηκε με επιτυχίαγύρω από κάποιο στόχο, έστω και αν στησυγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται γιατην παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Έτσι,το θέμα μετατέθηκε στην κρίση τηςαξιοπιστίας των πολιτικών, ένα φαινόμενογια το οποίο κατηγόρησαν το ΠΑΣΟΚ επειδήαναφέρεται συνέχεια στα σκάνδαλα.
Η αντιμετώπισητων σκανδάλων είναι ένα άλλο θέμα, όπουσου κάνει εντύπωση πόσο ανίκανοι είναι.Με το σκάνδαλο της Siemens π.χ. υπολόγιζανότι θα στριμώξουν άγρια το ΠΑΣΟΚ - είχανάλλωστε στα χέρια τους και τη δήλωσηομολογία του Θ. Τσουκάτου ότι πήρεχρήματα για το κόμμα επί Σημίτη. Καιόμως, τελικά κατάφεραν να το κάνουν καιαυτό σκάνδαλο αποκλειστικά δικό τους,τη μια αφήνοντας τους βασικούς υπεύθυνουςνα το σκάσουν και την άλλη συλλαμβάνονταςτα μέλη της οικογένειάς του, λες καιείμαστε στη ναζιστική Γερμανία. Και,μετά απ' όλα αυτά, έχασαν με διαφοράμόνο 4,3% από το ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό λέω ότιο κ. Καραμανλής είναι πολύ τυχερόςάνθρωπος.
σχόλια