Το πολιτικό φαινόμενο Καϊλή και οι έρευνες για λόμπινγκ υπέρ του Κατάρ

Το πολιτικό φαινόμενο Καϊλή και οι έρευνες για λόμπινγκ υπέρ του Κατάρ Facebook Twitter
0

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ  έχει λάβει το (ελληνοιταλικό;) σκάνδαλο διαφθοράς του Ευρωκοινοβουλίου από το Κατάρ που περιλαμβάνει την ελληνίδα ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή μαζί με τον Ιταλό σύντροφό της Φραντσέσκο Τζιόρτζι, πρώην συνεργάτη του επίσης συλληφθέντα ιταλού σοσιαλιστή πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Πανκέρι, που κατά πολλούς φέρεται να είναι και ο εγκέφαλος.

Όπως έχει γίνει γνωστό από εχθές, η υπηρεσία Καταστολής της Διαφθοράς στις Βρυξέλλες, ερευνούσε την υπόθεση αυτή μυστικά από το καλοκαίρι, αναζητώντας στοιχεία για την προσπάθεια του Κατάρ  να επηρεάσει υπέρ του το Ευρωκοινοβούλιο μέσω χρηματισμών και δωροδοκιών. 

Τι έχει γίνει γνωστό ως τώρα 

Σύμφωνα με την βελγική εφημερίδα L’Echo, η Εύα Καϊλή, στο σπίτι της οποίας γράφτηκε ότι βρέθηκαν«τσάντες με χαρτονομίσματα», κρατείται, καθώς παρά την ασυλία που διαθέτει, συνελήφθη επ’ αυτοφώρω, που είναι η ο μόνος τρόπος για να συλληφθεί ένας ευρωβουλευτής. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν από την Παρασκευή το βράδυ ότι συνέλαβαν και τον πατέρα της, ο οποίος φέρεται να προσπάθησε να διαφύγει με μια βαλίτσα γεμάτη χρήματα. Για την υπόθεση αυτή έχει συλληφθεί επίσης ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), ο Ιταλός  Λούκα Βιντσεντίνι και ο επίσης Ιταλός Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, διευθυντής της ΜΚΟ, «No Peace Without Justice». Στην Ιταλία, όπου διεξάγεται κι εκεί έρευνα, έχει συλληφθεί η σύζυγος και η κόρη του σοσιαλιστή Πανκέρι, ο οποίος είναι ιδρυτής και της ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα «Fight Impunity», την οποία ερευνά η βελγική αστυνομία. 

Το πολιτικό φαινόμενο Καλή και οι έρευνες για λόμπινγκ υπέρ του Κατάρ Facebook Twitter
Με τον Ιταλό σύντροφό της Φραντσέσκο Τζιόρτζι (ο οποίος επίσης συνελήφθη για την ίδια υπόθεση), φέτος στην Αθήνα... EUROKINISSI

Το πολιτικό φαινόμενο Καλή και οι έρευνες για λόμπινγκ υπέρ του Κατάρ Facebook Twitter
Με τον Νίκο Ανδρουλάκη... EUROKINISSI

Ηταν κεραυνός εν αιθρία η εμπλοκή του ονόματος της Εύας Καϊλή στην υπόθεση αυτή; Κανείς δεν θα μπορούσε να το ισχυριστεί αυτό μετά τις δηλώσεις της τον περασμένο μήνα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου χαρακτήρισε το Κατάρ «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα» επικαλούμενη τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO), ο οποίος έχει καταγγείλει μαζικούς θανάτους εργατών στη χώρα. Ηταν μία αναμφίβολα ύποπτη δήλωση, για την οποία πολλοί την κατηγόρησαν ότι επιχειρεί να ξεπλύνει το Κατάρ μέσω του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου. «Σήμερα, το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ είναι μια απόδειξη του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει τον ιστορικό μετασχηματισμό μιας χώρας, με μεταρρυθμίσεις που ενέπνευσαν τον αραβικό κόσμο» υποστήριξε η Εύα Καϊλή, προκαλώντας έκπληξη σε κάθε δημοκρατικό πολίτη που την άκουγε. «Αφοσιώθηκαν σε ένα όραμα από επιλογή και άνοιξαν στον κόσμο, ωστόσο, κάποιοι εδώ καλούν να κάνουμε διακρίσεις εις βάρος τους. Τους κάνουν μπούλινγκ, κατηγορούν όλους όσοι τους μιλάνε ή εμπλέκονται μ’ αυτούς για διαφθορά. Ωστόσο, πάλι παίρνουν το φυσικό αέριό τους. Πάλι έχουν εταιρείες που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί».

Η προκλητική ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου χαρακτήρισε το Κατάρ «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα»

_____________________

Οι δηλώσεις αυτές έφεραν σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος υποχρεώθηκε να τις αποδοκιμάσει. «Δεν είναι άποψη που εκφράζει τις προτεραιότητες της δικής μας παράταξης. Έχουμε άλλη τοποθέτηση γι’ αυτό το πολύ σημαντικό θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασιακών συνθηκών» είπε ώστε να διαχωρίσει την θέση του από τις προκλητικές δηλώσεις Καϊλή, η οποία πριν από λίγο καιρό είχε συναντήσει και τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, μετά από την οποία περίπου έπλεξε το εγκώμιο του. Ποιος λοιπόν μπορεί να ισχυριστεί μετά από όσα είχαν προηγηθεί ότι έπεσε από τα σύννεφα επειδή ερευνάται;

 

Οι πολιτικές προεκτάσεις 

Βεβαιως η διαγραφή τη Καϊλή τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από την ομάδα των Σοσιαλιστών της Ευρωβουλής ήταν μονόδρομος. Ο Νίκος Ανδρουλάκης όμως, είχε δεχθεί εισηγήσεις για τη διαγραφή της εδώ και πολλούς μήνες, αλλά ήταν πάντα αρνητικός. Ο λόγος που επικαλούνταν ότι αν το έκανε, τα φώτα της δημοσιότητας θα στρέφονταν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Να τελικά που και η αποφυγή της διαγραφής όμως, δεν το απέτρεψε αυτό και μάλιστα με χειρότερη αφορμή. Είναι αλήθεια όμως, ότι οι σχέσεις Ανδρουλάκη-Καϊλή είχαν διαρραγεί οριστικά, ειδικά όταν εκείνη προσπάθησε να υποβαθμίσει την αποκάλυψη της παρακολούθησης του. «Για εμάς είναι σαν να μην υπάρχει» έλεγε ο Ανδρουλάκης όταν τον ρωτούσαν γιατί δεν την διαγράφει. 

Τώρα μιλώντας στον ΑΝΤ1, δήλωσε ότι από τις 26 Ιουλίου και μετά πήρε αποστάσεις από την κυρία Καϊλή. «Από τη στιγμή που κατήγγειλα την υπόθεση για το Pretador η κυρία Καϊλή έλεγε πως είναι κάτι σύνηθες και έχει συμβεί και σε άλλους». Η Νέα Δημοκρατία ωστόσο, τον κατηγορεί ότι αυτό το κάνει εκ των υστέρων, μετά τις αποκαλύψεις και επιχειρεί να του την χρεώσει πολιτικά, επισημαίνοντας ότι υπήρξαν στενοί συνεργάτες. Κάπως έτσι, έχει ξεκινήσει άλλη μία κόντρα του Ανδρουλάκη με την Νέα Δημοκρατία, η οποία επικαλείται μια πολιτική φιλία,  που εδώ και καιρό δεν υπήρχε. Είναι ωστόσο γεγονός, ότι από την στιγμή που την διέγραψαν εκ των υστέρων, αναγκάζονται τώρα να απολογούνται για αυτήν. 

Το αστυνομικό σκέλος της υπόθεσης αναμένεται να δώσει περισσότερες ειδήσεις όσο προχωρά η έρευνα, καθώς πολιτικά η Εύα Καϊλή δεν διέθετε κάποιο ειδικό βάρος για να προκαλέσει και πολιτικές αναταράξεις. Ηταν ωστόσο τυπική εκπρόσωπος μιας γενιάς διάσημων και ημιδιάσημων που κατάφεραν να κάνουν πολιτική καριέρα επειδή έγιναν γνωστοί και όχι για την πολιτική απήχηση των θέσεων τους. 

 

 

 

 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ