ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ
Είναι άγνωστες οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης, αλλά όλα δείχνουν ότι θα ληφθούν νέα, πιο αυστηρά μέτρα, τουλάχιστον για την περιφέρεια Αττικής, μετά την εισήγηση της υποεπιτροπής των επιδημιολόγων στην χθεσινή συνεδρίαση.
Όσον αφορά τις επιπτώσεις των μέτρων στη νεολαία, τα ίδια μηνύματα έρχονται από παντού. Το lockdown προκαλεί στους φοιτητές κατάθλιψη, άγχος, κρίσεις πανικού, όπως τουλάχιστον διαπιστώνουν Κέντρα Ψυχολογικής Βοήθειας πανεπιστημίων στη Γερμανία, που καταγράφουν αύξηση του αριθμού φοιτητών που ζητούν βοήθεια.
Παρομοίως, τα περιοριστικά μέτρα της Άνοιξης λόγω κορωνοϊού είχαν αρνητικές επιπτώσεις στη συμπεριφορά και τον ψυχισμό των παιδιών και των εφήβων, στο ένα τρίτο των οικογενειών στην Ελλάδα, σύμφωνα με μία μελέτη, με βάση απαντήσεις γονιών.
Ίδιες διαπιστώσεις και στη Γαλλία. Ήδη το καλοκαίρι, ο Εμ. Μακρόν έλεγε ότι «είναι από τη νεολαία μας που ζητήσαμε την πιο μεγάλη προσπάθεια [στις σπουδές και την απασχόληση]»· ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η κατάσταση των νέων «είναι λόγος μεγάλης ανησυχίας»· και ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση «θα προετοιμάσει μια στρατηγική για να λάβει υπόψη τις ψυχολογικές συνέπειες της πανδημίας και των διαφόρων lockdown».
Οι αρμόδιοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα αυτά τα προβλήματα. Ώρες είναι να δούμε να γεννιέται κανένα κίνημα που θα θεωρεί το σπάσιμο του lockdown «επαναστατική πράξη», και να ψαχνόμαστε.
• • •
ΘΛΙΒΕΡΗ ΚΑΤΑΝΤΙΑ
Η απόφαση των Ρεπουμπλικάνων να ορίσουν τη βουλευτή Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν στην επιτροπή Παιδείας της Βουλής είναι «απολύτως ελεεινή», δήλωσε η Νάνσι Πελόζι.
Οπαδός της συνωμοσιολογικής ομάδας Qanon, η Γκριν έχει πλούσιο «βιογραφικό». Τον Νοέμβριο του 2018, είχε γράψει στο Facebook ότι τις τεράστιες πυρκαγιές στην Καλιφόρνια προκάλεσε ακτίνα λέιζερ από το διάστημα που εξέπεμψε μια διαβολική ομάδα ατόμων. Μεταξύ πολλών άλλων, υποστήριξε ότι η επίθεση στους δίδυμους πύργους οργανώθηκε από την κυβέρνηση· οι μαζικές δολοφονίες μαθητών στα σχολεία του Νιουτάουν και του Πάρκλαντ ήταν συνωμοσίες για να ψηφιστούν μέτρα περιορισμού της οπλοφορίας· και πρόσφατα, πριν καν ορκιστεί ο Τζο Μπάιντεν, η εκλεγείσα το 2020 βουλευτής δήλωσε ότι ετοιμάζει την παραπομπή (impeachment) του προέδρου, λόγω της νοθείας στις εκλογές.
Ήδη κινείται από τους Δημοκρατικούς η διαδικασία αποπομπής της από το Σώμα, η οποία μάλλον δεν πρόκειται να τελεσφορήσει λόγω της αυξημένης πλειοψηφίας που απαιτείται. Ωστόσο, εύλογα αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν ένα κόμμα να προωθεί στην επιτροπή Παιδείας άτομο που υποστηρίζει τέτοιες απόψεις. Η μόνη εύλογη εξήγηση είναι ότι η διάβρωση του Ρεπουμπλικανικού κόμματος είναι μεγαλύτερη από αυτή που φαντάζονται διάφοροι σχολιαστές, κι αυτό δεν είναι καλό σημάδι.
Marjorie Taylor Greene:
— Andrew Wortman 🏳️🌈 (@AmoneyResists) January 29, 2021
—Helped incite the Capitol attack
—Says “she’d do it again”
—Is a member of a domestic terrorist cult that seeks to kill democrats
—Called the Parkland shooting “a hoax”
-She HAS TO GO#InvestigateMarjorie#ExpelMarjorieTaylorGreen pic.twitter.com/k3N18BDUW2
• • •
ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ
Η General Motors ανακοίνωσε χθες ότι στόχος της είναι να καταργήσει την παραγωγή των βενζοκινητήρων και πετρελαιοκινητήρων και να παράγει μόνον οχήματα με μηδενικές εκπομπές αερίων μέχρι το 2035.
Η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει 27 δισ. δολάρια την επόμενη 5-ετία προκειμένου να προσφέρει 30 ηλεκτροκίνητα οχήματα στα μέσα της δεκαετίας, στα τέλη δε του 2025 το 40% των μοντέλων της στις ΗΠΑ θα είναι ηλεκτρικά.
Παράλληλα, ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τη Microsoft προκειμένου να επιταχύνει τον σχεδιασμό των αυτο-οδηγούμενων αυτοκινήτων της.
Αυτό λέγεται επανάσταση: η αντικατάσταση μέσα σε 15 χρόνια των μηχανών εσωτερικής καύσης που ταυτίστηκαν με την ηλικίας 118 χρονών εταιρεία.
Πιθανόν, είναι πολύ αισιόδοξο το σχέδιο. Σίγουρα παίζουν και οι προσδοκίες για άνοδο της τιμής της μετοχής της. Αλλά, όπως κι αν το δει κανείς, οι πετρελαιοβιομηχανίες μιαν ανησυχία μάλλον θα την έχουν.
• • •
Ο ΚΕΫΝΣ ΜΑΣ ΠΑΡΗΓΟΡΕΙ
Αναρωτιόμαστε συχνά, έως αυτομαστίγωσης, για τις νεανικές πολιτικές επιλογές μας, γιατί δεν μπορούσαμε να δούμε τότε αυτά που βλέπουμε σήμερα. Μια παρηγοριά είναι ίσως η αυτοκριτική ενός εξαιρετικά ευφυούς και καλλιεργημένου ανθρώπου:
«Είχαμε παρεξηγήσει εντελώς την ανθρώπινη φύση, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας. Η ορθολογικότητα που της αποδίδαμε οδηγούσε σε μια ρηχότητα, όχι μόνον της κρίσης, αλλά και του συναισθήματος».
— Τζων Μέυναρντ Κέυνς, σε ηλικία 55 ετών, για τα νιάτα του με την ομάδα Μπλούμσμπερι.
Παρατήρηση που μπορεί, επίσης, να μας βοηθήσει να καταλάβουμε σημερινές αθλιότητες και γελοιότητες.
• • •
ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΙ
Τα μεγάλα πνεύματα του Νίκου Καζαντζάκη και της Ντομινίκ Φράνκον (Πατρίτσια Νηλ) συναντώνται με τη διαμεσολάβηση της Άυν Ραντ.
Ο Νίκος Καζαντζάκης έβαλε να χαράξουν στον τάφο του το απόφθεγμά (του;): «Δεν ελπίζω τίποτα. Δε φοβούμαι τίποτα. Είμαι λέφτερος».
Η Άυν Ραντ γράφει το 1943 στο μυθιστόρημά της «The Fountainhead»: «Ελευθερία (ουσ.): Να μη ζητώ τίποτα. Να μην ελπίζω σε τίποτα. Να μην εξαρτώμαι από τίποτα».
Τα λόγια της θα επαναλάβει η Ντομινίκ Φράνκον στην ταινία του 1949 «The Fountainhead» (ελλ. τίτλος «Χαλύβδινες Ψυχές»), βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Ραντ, με τους Γκάρυ Κούπερ και Πατρίτσια Νηλ.
Για να κλείσει ο κύκλος, αποδίδοντας τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, θυμίζω ότι ο Δημώναξ είπε πώς «Mόνον εὐδαίμονα ἔφη τὸν ἐλεύθερον, ἐκεῖνον νομίζω τὸν μήτε ἐλπίζοντά τι μήτε δεδιότα». Πριν από 1.800 χρόνια.
• • •
Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Στην εποχή της πανούκλας.