Η ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΥΠΕΡΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ
Χθες, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, ισχυρίστηκε ότι «υπήρξε τουρκικός δάκτυλος στη φωτιά που κατέστρεψε τον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας». Χθες το πρωί, από τηλεοπτικό παράθυρο, ενώ ακόμη έβγαιναν καπνοί από τα αποκαΐδια.
Μπορεί να ισχύει αυτό, αλλά είναι μέγιστη ανευθυνότητα να το λέει θεσμικό πρόσωπο δίχως επαρκείς αποδείξεις, και κυρίως δίχως να περιμένει την θέση της κυβέρνησης. Δεν πέρασε ούτε ένα δωδεκάωρο, και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία για οργανωμένο σχέδιο».
Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου μέρα με τη μέρα καθίσταται μέρος του προβλήματος, παρά της λύσης του.
Παραβλέπω τις χυδαίες του εκφράσεις, «εμπλουτισμένες» με τις ανάλογες χειρονομίες, κατά του πρωθυπουργού τον περασμένο Φεβρουάριο.
Εκείνες τις μέρες, επίσης, έκανε λόγο για «σχέδιο υποκατάστασης πληθυσμού», ανέφερε τον Τζορτζ Σόρος και τον ρόλο του στο σχέδιο αυτό, και κατονόμασε τους στόχους του, με τυπικά ακροδεξιά ρητορεία: «Θέλουν να μας επιβάλλουν άλλο τρόπο ζωής, άλλη θρησκεία».
Δεν δίστασε μάλιστα να μιλήσει για «εξισλαμισμό της περιοχής», και σε ένα κρεσέντο έξαλλου υπερπατριωτισμού νόμισε ότι βρήκε τη λύση: «Η πατρίς κινδυνεύει, δεν με ενδιαφέρουν τι λένε οι συνθήκες. Η πατρίς κινδυνεύει. Θέλουμε αποτροπή».
Όταν άπαντες αναγνωρίζουν ότι η χώρα αντιμετωπίζει «μείζονα ανθρωπιστική κρίση», είναι απαράδεκτο θεσμικό πρόσωπο να ρίχνει λάδι στη φωτιά ενός, ούτως ή άλλως, πολιτικά λίαν εμπρηστικού ζητήματος.
• • •
ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΚΤΥΠΑΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΜΟΥ
Η Λευκορωσίδα συγγραφέας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2015), έκανε την ακόλουθη δήλωση χθες 9 Σεπτεμβρίου, μετά την απόπειρα μασκοφόρων ανδρών των μυστικών υπηρεσιών να εισέλθουν στην οικία της.
Δεν απέμεινε κανείς από τους φίλους και συνεργάτες μου στο Συντονιστικό Συμβούλιο της αντιπολίτευσης. Όλοι είναι στη φυλακή, ή εκδιώχθηκαν από τη χώρα. Ο τελευταίος, ο Μαξίμ Ζνακ, συνελήφθη σήμερα.
Πρώτα άρπαξαν τη χώρα μας, και τώρα αρπάζουν τους καλύτερους από εμάς. [...] Ο Λουκασένκο λέει ότι δεν θα μιλήσει «με τους δρόμους» — αλλά οι δρόμοι είναι γεμάτοι με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που βγήκαν έξω να διαμαρτυρηθούν κάθε Κυριακή, και κάθε μέρα. Δεν είναι οι δρόμοι, είναι το έθνος.
Ο λαός βγαίνει να διαμαρτυρηθεί με τα μικρά παιδιά του επειδή πιστεύει ότι θα νικήσει.
[...]
Στον λαό μου θέλω να πω τούτο: σ' αγαπώ και είμαι περήφανη για σένα.
Και τώρα κι άλλος άγνωστος κτυπάει την πόρτα μου.
• • •
Ο ΤΡΑΜΠ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ
Ο Ντ. Τραμπ είναι επισήμως υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης 2020. Ο ακροδεξιός βουλευτής του Νορβηγικού κοινοβουλίου, Christian Tybring-Gjedde, τον πρότεινε για το βραβείο λόγω «της συμβολής του στην συμφωνία Ισραήλ - Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων».
Όσοι ενθουσιάστηκαν από την υποψηφιότητα του Τραμπ θα πρέπει να γνωρίζουν δύο πράγματα για τις υποψηφιότητες. Πρώτον, για να συμπεριληφθεί κάποιος στη λίστα των υποψηφίων, αρκεί ένα άτομο (βουλευτής από οποιαδήποτε χώρα, πρώην νομπελίστας, καθηγητής συγκεκριμένης ειδικότητας, και νυν ή πρώην μέλος της Επιτροπής του βραβείου) να υποβάλει σχετική πρόταση. Γι΄αυτόν τον λόγο, οι υποψηφιότητες ανέρχονται σε εκατοντάδες: μέχρι χθες, ήταν 318, εκ των οποίων 211 άτομα και 107 οργανισμοί.
Δεύτερον, εξαιτίας αυτής της διαδικασίας, στους υποψήφιους βρέθηκαν στο παρελθόν ο Χίτλερ, ο Μουσολίνι, ο Στάλιν (1945 και 1948), η FIFA, και ο Μάικλ Τζάκσον (1998) πριν ξεσπάσουν τα σκάνδαλα παιδοφιλίας του. Κάποιοι από τους προτείνοντες ισχυρίστηκαν εκ των υστέρων ότι το έκαναν ειρωνικά — αλλά πόση ειρωνεία σηκώνει η υποψηφιότητα του Χίτλερ;
Ενολίγοις, η υποψηφιότητα είναι πανεύκολη· το δύσκολο είναι να κερδίσει ο υποψήφιος το βραβείο.
• • •
Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΑΟ
Στις 9 Σεπτεμβρίου 1976 πέθανε ο Μάο Τσε Τουνγκ.
Σε λιγότερο από έναν μήνα, στις 6 Οκτωβρίου, συλλαμβάνονται τα μέλη της λεγόμενης «συμμορίας των τεσσάρων».
Σε τέσσερα χρόνια, ο ισχυρός πλέον Ντενγκ Σιάο Πινγκ απογυμνώνει τον Πρόεδρο Χούα Κούο Φενγκ από τις εξουσίες του. Η μεταβατική περίοδος είχε τελειώσει, και η Κίνα ήταν έτοιμη για τις μεγάλες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
• • •
ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ
Μια κακή σεζόν για τον ελληνικό τουρισμό, λόγω κορονοϊού, τελειώνει οριστικά μετά την ένταξη, από τη Βρετανία και την Ολλανδία, όσων γυρίζουν από τα ελληνικά νησιά σε καθεστώς καραντίνας.
Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, αλλά τα νησιά θα μείνουν στη θέση τους, περιμένοντας να χαρίσουν του χρόνου στους επισκέπτες τους αυτό που έκανε τον Λώρενς Ντάρελ να γράψει: «'Ναι', θα φτάσεις να λες, 'θα μείνω ακόμη μια μέρα, μόνο μία ακόμη...'».
σχόλια