ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ ΚΑΙ ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ
Ασφαλώς, είναι θετικό το γεγονός ότι απεσύρθη η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, που προέβλεπε ότι το τεστ κορωνοϊού ήταν προϋπόθεση της εγγραφής στα σχολεία μόνον για τα προσφυγόπουλα.
Ωστόσο, μάλλον θα πρέπει να μας προβληματίσει επίσης το γεγονός ότι δεν πέρασε από το μυαλό κάποιων που κατέχουν δημόσιες θέσεις ότι αυτό ήταν συγκεκαλυμμένος ρατσισμός. Έπρεπε να υπάρξουν αντιδράσεις για να θεωρήσει το ΥΠΑΙΘ αυτονόητα εσφαλμένο ό,τι θεωρούσε απολύτως λογικό δυο μέρες πριν;
• • •
ΤΟΥΡΚΙΑ: ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
Πρόσθετη επιβεβαίωση την περασμένη εβδομάδα ότι η Τουρκία αποτελεί «τη μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου για δημοσιογράφους» (Διεθνής Αμνηστία, 2019): πέντε δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση με την κατηγορία ότι απεκάλυψαν κρατικά μυστικά.
Οι πέντε δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης άνω των τριών ετών, διότι κάλυψαν δημοσιογραφικά την εν κρυπτώ ταφή ενός αξιωματικού των μυστικών υπηρεσιών ΜΙΤ τον Φεβρουάριο του 2020, ο οποίος έχασε τη ζωή του ενώ βρισκόταν σε αποστολή στη Λιβύη.
Οι συμμαθητές του στη στρατιωτική σχολή είχαν εκφράσει τόσο τη συγκίνηση τους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όσο και τη δυσφορία τους επειδή δεν αποδόθηκαν οι στρατιωτικές τιμές στον νεκρό.
• • •
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Οι ιστορικοί δέχονται ως πιθανότερη ημέρα της μάχης του Μαραθώνα τη 12η Σεπτεμβρίου, την οποία πρότεινε ο Γερμανός καθηγητής August Boeckh τον 19ο αιώνα.
Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου δεν έχω δει ούτε μια διαδήλωση στην πρεσβεία του Ιράν – προσωπικά τούς το κρατάω από το Δημοτικό.
Όλο για τον Αλέξανδρο μιλάμε. Δεν αντιλέγω, μέγας ήτο.
Αλλά αν δεν είχε υπάρξει ο Μιλτιάδης, τι θα διέδιδε ο Αλέξανδρος στον κόσμο;
Παρεμπιπτόντως, τι γίνονται οι εορτασμοί για τα 2.500 χρόνια από τις Θερμοπύλες / Σαλαμίνα, και για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του '21; Μας έπεσαν τόσα πολλά μαζεμένα, ώστε μας κόπηκε η όρεξη για γιορτές;
• • •
Η ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΕΙΝΑΙ «ΑΠΛΩΣ ΘΕΪΚΗ»
Στο βιβλίο Terra Futura που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες στην Ιταλία, ο Πάπας Φραγκίσκος απαντάει σε ερωτήσεις του Ιταλού ακτιβιστή και ιδρυτή του κινήματος «slow food» τη δεκαετία του '80, Κάρλο Πετρίνι. Στο βιβλίο, ο ηγέτης των Καθολικών διασαφηνίζει τις απόψεις του για την «ολοκληρωμένη οικολογία», αλλά θα σταθώ μόνο στην άποψή του για την απόλαυση.
Ο Πάπας δεν μασάει τα λόγια του: «Η γαστρονομική και σεξουαλική απόλαυση προέρχεται κατευθείαν από τον Θεό, δεν είναι ούτε καθολική ούτε χριστιανική ή άλλο πράγμα, είναι απλώς θεϊκή».
Καταδικάζει, επίσης, απερίφραστα «τη μισαλλόδοξη ηθική» που αρνείται την απόλαυση, η οποία αποτελεί «κακή ερμηνεία του χριστιανικού μηνύματος» – άποψη που «προκάλεσε τεράστια τραύματα, που αισθανόμαστε ακόμη και σήμερα έντονα σε ορισμένες περιπτώσεις».
Ο Πάπας εκφράζει τον ανεπιφύλακτο θαυμασμό του για την ταινία του Γκάμπριελ Άξελ «Η Γιορτή της Μπαμπέτ» (1987): «Για μένα είναι ύμνος στη χριστιανική φιλανθρωπία, στην αγάπη».
Το επόμενο βίντεο είναι το τρέιλερ της υπέροχης ταινίας του Άξελ.
• • •
ΔΡΑΜΑΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Πιτσιρίκια, σας νιώθουμε: και 'μεις πλαντάξαμε στο κλάμα.
(ανοίξτε τον ήχο)
Les pleurs déchirants de la rentrée scolaire 😭 pic.twitter.com/zC57PdLdsi
— Ina.fr (@Inafr_officiel) September 4, 2017