Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΚΟΝΤΟΝΗ
Οι επισημάνσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, για «σοβαρά και ανεπίτρεπτα λάθη» στον νέο Ποινικό Κώδικα, δημιούργησαν πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μικρότερο από ό,τι πιστεύεται.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λιγότερο ή περισσότερο αφελώς, πίστευε ότι θα μονοπωλούσε εύκολα ως δική του νίκη την ετυμηγορία του δικαστηρίου, θαρρείς και τα άλλα κόμματα περίμεναν τον Κοντονή για να βρουν επιχειρήματα.
Η ουσία της παραίτησης Κοντονή από τα όργανα ήταν πρωτίστως καταγγελία για μια εσωκομματική σύγκρουση «δίχως αρχές», σύμφωνα με την κομματική αργκό, εν όψει του συνεδρίου· ή, σε απλά ελληνικά, για τη λογική του όλα επιτρέπονται όταν πρόκειται το ποιος θα πάρει το κόμμα που θέλει πλέον να είναι αρχηγικό.
Και η ουσία της διαγραφής Κοντονή από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρωτίστως ωμή επίδειξη για το ποιος ελέγχει το κόμμα και για το πώς θέλει να το διοικεί.
• • •
ΜΗ ΒΙΑΖΕΣΤΕ ΝΑ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΕΤΕ
Η σωματική και λεκτική βία τριών ατόμων (μουσουλμάνων) προς την Ελιζαμπέτ (το επώνυμο δεν ανακοινώθηκε), μια 22-χρονη φοιτήτρια, στο Στρασβούργο στις 22 Σεπτεμβρίου, επειδή φορούσε κοντή κόκκινη φούστα, προκάλεσε την παρέμβαση της γαλλικής κυβέρνησης, πολλές αντιδράσεις διεθνώς, και παθιασμένες συζητήσεις στα κοινωνικά δίκτυα.
Τώρα, η αστυνομία ανακοινώνει ότι δεν βρήκε το παραμικρό στοιχείο για να επιβεβαιώσει το περιστατικό: δεν εμφανίστηκε κανένας από τους υποτιθέμενους 15 παρόντες στο περιστατικό, οι κάμερες στον τόπο της επίθεσης δεν έδειξαν απολύτως τίποτα (26 κάμερες, 40 ώρες βίντο), η δε φοιτήτρια έχει πέσει σε πολλές αντιφάσεις. Όλα δείχνουν σαν να μην υπήρξε ποτέ η επίθεση.
Επιπλέον, η νεαρή φοιτήτρια συμμετέχει ενεργά στη Stras Défense, μια ομάδα στο Facebook που αγωνίζεται εναντίον των παρενοχλήσεων και επιθέσεων στην περιοχή του Στρασβούργου. Η ομάδα είναι ακροδεξιών αντιλήψεων, πράγμα που βάζει σε σκέψεις τις ανακριτικές αρχές.
• • •
ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΔΕΙΓΜΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Ο Ντ. Τραμπ απάντησε προχθές 7/10 σε τουίτ ενός λογαριασμού ονόματι «GirlBot», δημοσιευμένο πριν από 2,5 χρόνια,
με κεφαλαία,
με 12 θαυμαστικά, και
με ασυναρτησίες.
Wow!!! NOW DO SOMETHING ABOUT THIS, THE BIGGEST OF ALL POLITICAL SCANDALS (IN HISTORY)!!! BIDEN, OBAMA AND CROOKED HILLARY LED THIS TREASONOUS PLOT!!! BIDEN SHOULDN’T BE ALLOWED TO RUN - GOT CAUGHT!!! https://t.co/hf7zjqZYQ4
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 7, 2020
Πώς να μη δώσεις δίκιο στην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, η οποία δήλωσε ότι θα θέσει θέμα αμφισβήτησης της ψυχικής υγείας αυτού που δηλώνει πομπωδώς «Επανήλθα διότι είμαι ένα τέλειο δείγμα ανθρώπου».
• • •
ΠΟΙΟΣ ΝΙΚΗΣΕ ΣΤΟ ΝΤΙΜΠΕΪΤ ΠΕΝΣ – ΧΑΡΙΣ;
Διάβασα αρκετές «δημοσκοπήσεις» σχετικά με το ποιος ήταν τελικά ο νικητής του χθεσινού ντιμπέιτ Πενς – Χάρις. Βάσει των επεξεργασιών μου, η κατάταξη έχει ως εξής:
Χάρις: 65%
Μύγα: 33%
Πενς: 2%
• • •
ΔΥΟ ΝΑΥΜΑΧΙΕΣ
Χθεσινή επιστολή προς τη χώρα:
Προς την αγαπητή φίλη χώρα Ελλάδα,
Κάναμε τη ναυμαχία στο Ναυαρίνο, σαν σήμερα 8 Οκτωβρίου του 1827, και την ξανακάναμε τον Απρίλιο του 2010 με τον μηχανισμό στήριξης.
Τρίτη ναυμαχία δεν πρόκειται να υπάρξει. Κανονίστε.
Υπογραφή
Ξένες δυνάμεις
• • •
ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΤΣΕ
Σαν σήμερα, 9 Οκτωβρίου του 1967, ο Τσε Γκεβάρα δολοφονείται στη Βολιβία. Λέγεται πως τον «έδωσε» είτε (το πιθανότερο) ο Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας Ρεζί Ντεμπρέ είτε ο Αργεντινός ζωγράφος Σίρο Μπούστος. Αμφότεροι συνελήφθησαν στη Βολιβία τον Απρίλιο του 1967, ανακρίθηκαν, βασανίστηκαν, και καταδικάστηκαν σε 30 χρόνια φυλάκισης.
Ο Ντεμπρέ αποφυλακίστηκε τρία χρόνια αργότερα, χάρη σε μεγάλη κινητοποίηση, έγινε σύμβουλος του Φρανσουά Μιτεράν και κατέλαβε διάφορα αξιώματα. Παντρεύτηκε τη Βενεζουελιανή ιστορικό και αντάρτισα Ελίζαμπεθ Μπούργος. Αμφότεροι ήταν φίλοι του Κάστρο.
Η κόρη τους, Λωράνς, δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο «Κόρη επαναστατών», στο οποίο αναφέρει ότι ο πατέρας της το καλοκαίρι του 1986 την έστειλε πρώτα στην Κούβα τον Ιούλιο και μετά στις ΗΠΑ τον Αύγουστο «για να επιλέξει ανάμεσα στα δύο συστήματα».
Τελικά, η Λωράνς Ντεμπρέ σπούδασε σε μια από τις καλύτερες σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων της Γαλλίας, την HEC, και έγινε στέλεχος στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Για τη μητέρα της, μετέπειτα διάσημη βιογράφο της νομπελίστριας Ριγκομπέρτα Μεντσού, σημειώνει ότι ουδέποτε επεδίωξε αξιώματα, προτιμά να πηγαίνει τα εγγόνια της σε μια προβληματική περιοχή για να μάθουν τη γαλλική πραγματικότητα παρά στη Ντίσνεϋλαντ, και είναι φανατική πολέμιος του τσαβικού καθεστώτος.
Σαν να βλέπω την ταινία της τελευταίας 50-ετίας. Τηρουμένων των αναλογιών, πατέρας και μητέρα συγκεφαλαιώνουν τις συμπεριφορές, νοοτροπίες και την πορεία διανοουμένων που γοητεύθηκαν από την επανάσταση στη δεκαετία του '60, καθώς και των παιδιών τους.
σχόλια