ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΣ Ή ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ;
Ακριβώς την επομένη της εισβολής των Γερμανών στην ΕΣΣΔ, η Πράβντα της 23ης Ιουνίου του 1941 δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος του Σοβιετικού Λαού».
Ευφυέστατο.
Ο πόλεμος εναντίον των Γερμανών ταυτίζεται με τον «Μεγάλο Πόλεμο» εναντίον των Γάλλων του Ναπολέοντα για την υπεράσπιση της Ρωσίας, μνήμες ξυπνούν, και ο πόλεμος γίνεται για την υπεράσπιση της «μητέρας πατρίδας».
Φαντάζομαι πως, αν κάποιος είχε τολμήσει να πει κάτι για «υπεράσπιση του σοσιαλισμού» ή «αντιφασιστικός αγώνας», θα τον αγριοκοίταξαν, και θα το κατάπιε πάραυτα.
Αυτοί, ενώ είχαν χίλιους λόγους παραπάνω από εμάς να μιλούν για «αντιφασιστικό πόλεμο», έκαναν σημαία τον «πατριωτικό πόλεμο». Εμείς, γιατί θέλουμε να παριστάνουμε τους βασιλικότερους του βασιλέως για τον δικό μας;
• • •
ΕΡΩΤΗΜΑ ΡΗΤΟΡΙΚΟ
Όσοι σήμερα οργανώνουν την ιδεολογικο-πολιτική τους αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ με άξονα τον Εμφύλιο, τον Γράμμο και το Βίτσι σε τι διαφέρουν από τους συριζαίους με τα γερμανοτσολιάδες, Κουίσλιγκς, δωσίλογοι κ.λπ.;
Ισχύει και το αντίστροφο ερώτημα.
• • •
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ STOP AND GO
Σύμφωνα με δυσοίωνες, αλλά διόλου εξωπραγματικές, προβλέψεις, θα ζήσουμε με τον κορονοϊό μέχρι το 2022. Η στρατηγική για την αντιμετώπισή του που, μεταξύ άλλων χωρών, επέλεξε η γαλλική κυβέρνηση είναι το stop and go, μια εναλλαγή καραντίνας και μη καραντίνας. Με τη στρατηγική αυτή προσδοκάται ότι θα αντιμετωπιστεί η πανδημία, μειώνοντας σημαντικά τις οικονομικές συνέπειες.
Βάσει αυτής της λογικής, η απόφαση για εθνικό lockdown, που ανακοίνωσε χθες ο Εμ. Μακρόν, επεβλήθη για δύο κυρίως λόγους.
Πρώτον, η ταχύτητα εξάπλωσης του covid-19 είναι μεγάλη, με συνέπεια η νοσοκομειακή περίθαλψη των ασθενών να φτάσει γρήγορα στα όρια της. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι εισάγονταν στις ΜΕΘ λιγότεροι από 100 ασθενείς εβδομαδιαίως, ενώ τη βδομάδα από 30 έως 26 Οκτωβρίου εισήχθησαν 1.904.
Δεύτερον, όπως επεσήμαναν και οι νομπελίστες, Αμπιτζίτ Μπάνερτζι και Εστέρ Ντουφλό, τόσο για την οικονομία όσο και για την ψυχολογία του κόσμου τα Χριστούγεννα θα πρέπει να γιορταστούν κανονικά.
• • •
Η ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ
Λέγεται πως ο Αϊνστάιν είπε κάποτε ότι ο ανατοκισμός (σύνθετος τόκος) είναι «η ισχυρότερη δύναμη στο σύμπαν... το όγδοο θαύμα στον κόσμο». Η ιδέα του ανατοκισμού είναι απλή: ένα ποσό τοκίζεται με ένα επιτόκιο, το προκύπτον ποσό (αρχικό συν τόκος) τοκίζεται με το ίδιο επιτόκιο, κ.ο.κ., για ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα. Αν καταθέσουμε 10 ευρώ, το οποίο ανατοκίζεται με επιτόκιο 1% ημερησίως, στο τέλος του χρόνου το ποσό στον λογαριασμό μας θα είναι 378 ευρώ.
Αν αντικαταστήσουμε τα ευρώ με κρούσματα και το επιτόκιο με την αύξησή τους, ο ανατοκισμός μάς δίνει επίσης μια (χοντροειδή) εικόνα για την ταχύτητα εξάπλωσης του covid-19.
• • •
ΜΠΟΪΚΟΤΑΖ ΠΑΛΙΚΑΡΑΔΩΝ
Ένα πράγμα που δεν μου αρέσει στις πολιτικές συζητήσεις είναι ο γουαταμπαουτισμός (whataboutism) ― όταν κάποιος αντιτείνει άσχετο επιχείρημα με το συζητούμενο θέμα, όπως στο γνωστό ανέκδοτο «αλλά κι εσείς βασανίζετε τους νέγρους».
Ωστόσο, δεν μπορώ να μη θυμίσω πως οι χώρες που ανακοίνωσαν το μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, θα έπρεπε ήδη να είχαν ξεκινήσει μποϊκοτάζ των κινεζικών προϊόντων, εξαιτίας του εγκλεισμού 3 εκατομμυρίων Ουίγουρων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Φαίνεται πως είτε χρειάζεται περισσότερο θάρρος να τα βάλεις με την Κίνα για μια γενοκτονία ή η υπεράσπιση του Μωάμεθ είναι απείρως σημαντικότερη από τους πιστούς μουσουλμάνους Ουιγούρους, είτε αμφότερα.
• • •
ΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ
Την περασμένη βδομάδα, το 93-χρονο βιβλιοπωλείο The Strand της Νέας Υόρκης έκανε έκκληση στους καταναλωτές του να το βοηθήσουν να επιζήσει, δεδομένου ότι ο τζίρος του μειώθηκε κατά 73% σε σχέση με το 2019 λόγω του lockdown. Ευτυχώς, οι πελάτες του ανταποκρίθηκαν, κάνοντας παραγγελίες 200.000 δολαρίων.
Τώρα, το θρυλικό βιβλιοπωλείο στο Παρίσι, Shakespeare and Company, που πέρυσι γιόρτασε τα 100 χρόνια του, κάνει την ίδια έκκληση στους καταναλωτές του για να ξεπεράσει τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η πτώση κατά 80% του τζίρου από τον περασμένο Μάρτιο.
Αν κάτι μας λένε οι δύο αυτές περιπτώσεις είναι πως στην εποχή του κορονοϊού θα πρέπει να είμαστε πιο βιβλιόφιλοι από όσο στις κανονικές εποχές.