Ορειβασία με τον Κέρουακ κάτω απ τον ελληνικό ουρανό.

Facebook Twitter
0

Όλοι ζούμε στον υπόνομο, αλλά κάποιοι από εμάς κοιτάζουν τα αστέρια (Oscar Wilde)

 

Ήταν το πιο υπέροχο γεύμα όλων των εποχών. Ψηλά, πάνω απ την πορτοκαλιά λάμψη της φωτιάς μας, μπορούσες να δεις τεράστια συστήματα αμέτρητων αστεριών, ή σαν μεμονωμένες λάμψεις ή σαν κοντινούς μετεωρίτες της Αφροδίτης ή σαν απέραντους γαλαξίες, ασύλληπτους για το ανθρώπινο μυαλό, όλα κρύα, μπλε, ασημένια, αλλά το φαΐ μας και η φωτιά μας ήταν ρόδινες λιχουδιές.

 

Ήταν υπέροχα. Το ροζ χρώμα εξαφανίστηκε και ύστερα όλα έγιναν πορφυρένιο σούρουπο και το βουητό της σιωπής ήταν σαν απόνερα διαμαντένιων κυμάτων που διαπερνούσαν τα υγρά προπύλαια των αυτιών μας, αρκετά για να νανουρίσουν έναν άνθρωπο χίλια χρόνια. Προσευχήθηκα για τον Τζάφι, για τη μελλοντική ασφάλεια και ευτυχία του και ίσως τη βουδιστική ζωή του. Ήταν όλα εντελώς σοβαρά, τέλεια εκστασιασμένα, τέλεια χαρούμενα.

 

Νόμιζα ότι θα ήταν μια μικρή βόλτα μέχρι τον τόπο της ανάπαυσης μας, αλλά μας πήρε άλλη μια ώρα περίπου να σκαρφαλώσουμε τις απότομες πέτρες να αποφύγουμε μερικές, να φτάσουμε στο ύψος του οροπεδίου με το πέτρινο πρόσωπο και εκεί, στο επίπεδο μάλλον χορτάρι, περπατήσαμε περίπου διακόσιες γυάρδες μέχρι εκεί που ένας τεράστιος γκρίζος βράχος υψωνόταν πάνω απ τα πεύκα. Εδώ τώρα η γή ήταν κάτι το υπέροχο-χιόνι στο χώμα, λιωμένα κομμάτια στο γρασίδι, γαργαριστά ποταμάκια, τα τεράστια σιωπηλά βραχώδικα βουνά απ τις δυο μεριές, αέρας να φυσάει, η μυρωδιά απ τα ρείκια.

 

Τα δάση στο κάνουν αυτό, μοιάζουν πάντα οικεία και απόμακρα, σαν το πρόσωπο ενός από χρόνια πεθαμένου συγγενή, σαν ένα παλιό όνειρο, σαν ένα κομμάτι ξεχασμένου τραγουδιού που παρασύρεται απ το νερό και κυρίως σαν τη χρυσή αιωνιότητα περασμένης παιδικής ηλικίας ή περασμένης ωριμότητας και όλη η ζωή και ο θάνατος και η απογοήτευση που συνεχίζονταν απο εκατομμύρια χρόνια πριν και τα σύννεφα καθώς περνούν πάνω μας μοιάζουν να βεβαιώνουν(μέσα απ τη δική τους μοναχική οικειότητα)αυτό το συναίσθημα

 

Ένα υπέροχο πρωινό-κόκκινα πρωτόγονα βέλη ήλιου ερχόντουσαν απ το λόφο και έγερναν πάνω στα κρύα δέντρα σαν καθεδρικό φως κι οι δροσοσταλίδες να ανεβαίνουν για να συναντήσουν τον ήλιο και ολόγυρα το γιγάντιο μυστικό βουητό των γάργαρων ρυακιών ίσως με κομμάτια πάγου στις λακκούβες

 

Και σκαρφάλωσα όλα τα βουνά Κασκάντ, εκτός και εντός εποχής και δούλεψα σαν ξυλοκόπος. Σμίθ πρέπει να σου μιλήσω για την ιστορία μου σαν ξυλοκόπος στις βορειοδυτικές περιοχές, όπως εσύ μιλάς συνεχώς για τους σιδηροδρόμους, έπρεπε να βλεπες τις μικρές, στενές σιδηροτροχιές εκεί πάνω και αυτά τα κρύα χειμωνιάτικα πρωινά με χιόνι, την κοιλιά σου γεμάτη τηγανίτες, σιρόπι και μαύρο καφέ και συ νεαρέ, να σηκώνεις το διπλό τσεκούρι σου για το πρώτο πρωινό σου κούτσουρο, δεν υπάρχει τίποτα σαν κι αυτό

 

Προχώρησα μέσα στο νερό, βούτηξα λίγο και στάθηκα ατενίζοντας το υπέροχο νυχτερινό ουρανό, το σύμπαν με τα δέκα θαύματα του Αβαλοκιτεσβάρα, το σύμπαν του σκοταδιού και των διαμαντιών. «Λοιπόν Ρει» είπα χαρούμενος, «λίγα μόνο μίλια μένουν ακόμα να κάνεις. Το χεις ξανακάνει. Ευτυχισμένος. Μόνο με το μαγιό, ξυπόλητος, αναμαλλιασμένος, στο κοκκινισμένο απ τη φωτιά σκοτάδι, τραγουδώντας, πίνοντας κρασί, φτύνοντας, χοροπηδώντας, τρέχοντας-αυτό είναι ζωή.

 

Απόσπασματα απ τους  Αλήτες του Ντάρμα, του Τζακ Κέρουακ

Όλες οι φωτογραφίες απ το υπέροχο greeksky. Μπορεί να εθιστείς για ώρες με τόση ομορφιά:)

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ