Το pop-up εστιατόριο της Mastercard μας προσκαλεί σε μια «Βεγγέρα στη Σμύρνη»

Ένα ταξίδι στη γαστρονομική παράδοση της Σμύρνης, με «οδηγούς» απολαυστικές συνταγές που διασώθηκαν χάρη σε οικογενειακά τετράδια-κειμήλια, με την τελική πινελιά και υπογραφή της Νένας Ισμυρνόγλου.

Στο Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς 138, το νέο pop up εστιατόριο της Mastercard και του Γαστρονόμου μας περιμένει για ένα ταξίδι διαφορετικό από τα άλλα. Με οδηγούς τις γεύσεις μιας άλλης εποχής, το εστιατόριο «Βεγγέρα στη Σμύρνη» μας ταξιδεύει στη γαστρονομική παράδοση της Σμύρνης - και, κατ’ επέκταση, στον πολιτισμό και την ιστορία αυτής της σπουδαίας, κοσμοπολίτικης πόλης του παρελθόντος, στην οποία το φαγητό είχε ξεχωριστή θέση. Μπαίνοντας στο εστιατόριο, το οποίο δημιουργήθηκε από τη Mastercard και τον Γαστρονόμο, με την υποστήριξη του Μουσείου Μπενάκη, η συνολική ατμόσφαιρα σε προετοιμάζει για αυτό το ταξίδι στο παρελθόν. Η μικρασιατική μουσική, οι φωτογραφίες και οι καρτ ποστάλ από τη Σμύρνη του παρελθόντος τυπωμένες σε διαφάνειες και χαρακτηριστικά αντικείμενα του σμυρναίικου τραπεζιού, ξεκινούν τη διαδικασία του νοερού ταξιδιού, ενώ ο χαμηλός φωτισμός, σε συνδυασμό με τη διακριτική πολυτέλεια, προετοιμάζει τον επισκέπτη για την εμπειρία γεύσης που θα ακολουθήσει. Και στη συνέχεια, οι συνταγές, με ιστορία 100 ετών, ξεπερνούν κάθε προσδοκία.

Το ταξίδι μας ξεκίνησε με τσίπουρο και μεζέδες. Λακέρδα και λαχανικά μας άνοιξαν την όρεξη, ενώ οι δροσεροί λαχανοντολμάδες, σε συνδυασμό με την ελαφριά σκορδαλιά, ήταν ο ιδανικός τρόπος να συνοδεύσουμε το ποτό. Το πιάτο ολοκλήρωσε ένα σουτζουκάκι με κύμινο – θύμιζε εκείνο της γιαγιάς, με «κάτι» παραπάνω.

 

Πίνοντας κόκκινο κρασί, συνεχίσαμε με γαρίδες στον ταβά και ρεγγοσαλάτα. Θα είμαι ειλικρινής – δεν ήξερα τι να περιμένω, ούτε είχα δοκιμάσει ρεγγοσαλάτα. Ήμουν αρκετά επιφυλακτική, ωστόσο με μεγάλη μου χαρά, διαψεύσθηκα.

 

«Ψάρι παπατζίδικο» έγραφε το μενού για το δεύτερο πιάτο. Με ξίδι, σαφράν και πολίτικο πιλάφι, ήταν νόστιμο και κορύφωσε την ανυπομονησία για τη συνέχεια αυτού του ταξιδιού.

 

 

Προχωρήσαμε με έναν απολαυστικό μικρασιατικό μουσακά με ντομάτα και κασέρι. Διαφορετικός απ’ όσους είχαμε δοκιμάσει ως τότε, χωρίς μπεσαμέλ από πάνω, ήταν ο ιδανικός τρόπος να ολοκληρωθεί η αλμυρή διαδρομή.

 

Κι ήρθε η ώρα για το γλυκό. Σε πιατέλα, προσεκτικά τοποθετημένα, βρίσκονταν σεκέρ παρέ, χαλβάς πολίτικος και ξεχωριστά λουκούμια, μαζί με μήλο, κομμένο σε λεπτές φέτες. Μαζί με μία μπάλα παγωτό τριαντάφυλλο και λικέρ βύσσινο, σηματοδότησαν το τέλος αυτής της αυθεντικής εμπειρίας, που για λίγο μας μετέτρεψε σε πρωταγωνιστές ταινίας εποχής.

 

Βγαίνοντας από το Μουσείο Μπενάκη, είχαμε ανακαλύψει σμυρναίικες γεύσεις και αρώματα και είχαμε δοκιμάσει συνταγές από μια άλλη εποχή. Ωστόσο, το «ταξίδι» μας δεν ήταν αποκλειστικά γαστρονομικό. Ήταν ένα ταξίδι στον χρόνο, στη μνήμη και στα συναισθήματα, αλλά και στην κουλτούρα ενός σπουδαίου πολιτισμού του παρελθόντος. Κι αυτό, ήταν ανεκτίμητο.

Κρατήσεις online benaki.org/smyrnirestaurant ή τηλεφωνικά στο 6981692689

Για κατόχους καρτών Mastercard®.

 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Scroll to top icon