Από το 1999 και μετά, το βράδυ της πρώτης Δευτέρας του Μαΐου συμβαίνει στη Νέα Υόρκη το μεγαλύτερο πάρτι της χρονιάς. Δεν υπάρχει κανένα άλλο κοσμικό γεγονός που να μπορεί να το υπερβεί αυτή τη στιγμή, καμία διοργάνωση δεν μπορεί να συγκεντρώσει τη συμπυκνωμένη δύναμή του.
Το Μet Gala μπορεί να επιβάλλει μια παράλογη και δυναμική μείξη διαφορετικών ανθρώπων, των πιο εντυπωσιακών ρούχων που μπορείς να φανταστείς, σε μια μεγάλη μητρόπολη, την άνοιξη. Αυτό είναι το δημιούργημα της Anna Wintour και αν προσπαθήσεις να το αποδομήσεις, θα καταλάβεις όλους τους κανόνες της επιτυχίας του.
Σύστησε διακριτικά στους καλεσμένους σου να ντυθούν βάσει του θέματος. Το πώς ο καθένας θα το μεταφράσει φυσικά είναι άλλο θέμα, και εδώ γεννάται η παράλογη φύση του «καλού μαθητή», που προσπαθεί να το πάει κατά γράμμα, του «αλήτη», που προσπαθεί να κάνει την επανάσταση, και του «πειθήνιου» που θα φορέσει ότι του δώσουν.
Κανόνας νο. 1
Δεν πρόκειται για σένα. Βρες έναν απώτερο σκοπό.
Ακόμα και αν είσαι η Μέριλ Στριπ ή η Μισελ Ομπάμα, το να κάνεις πάρτι προς τιμή σου θα είναι πάντα μισή επιτυχία. Γιατί κάθε φορά που το θέμα γίνεται προσωποκεντρικό, εισέρχεται το ζήτημα της ειδωλολατρίας και οποιαδήποτε ενωτική προσπάθεια παρέρχεται.
Αντιθέτως, αν θες να τους έχεις όλους στη λίστα σου, χωρίς καμία απουσία, και όλους τους εχθρούς σου στο πρώτο τραπέζι να χειροκροτούν, οφείλεις να βρες μια μεγαλύτερη, ανίκητη ιδέα που όλοι θα θέλουν να είναι μέρος της.
To Μet Gala είναι ο φιλανθρωπικός χορός που γίνεται κάθε χρόνο προς ανεύρεση πόρων για το τμήμα μόδας του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης. Βλέπετε, όταν σχεδιάστηκαν τα τμήματα επί την ίδρυση του μουσείου, αυτό της μόδας ήταν λίγο του πεταματού και του επέβαλαν να αυτοχρηματοδοτείται.
Κανόνας νο. 2
Φτιάξε προσεκτικά τη λίστα των καλεσμένων σου και κάνε τη μυστική και κλειστή.
Η λίστα των καλεσμένων κάθε χρόνο αλλάζει, βάσει της ομορφιάς, της δύναμης και των επιτευγμάτων τους. Υπάρχει ένα καλά κουρδισμένο μικροσύστημα όλων των βιομηχανιών, από το entertainment, τον αθλητισμό, την πολιτική, τον επιχειρηματικό τομέα, τους καλλιτέχνες και φυσικά τη μόδα.
Ακόμα και τα τραπέζια που αγοράζονται εξ'ολοκλήρου από brands δεν μπορούν να έχουν όποιον τους καπνίσει, μονάχα όποιον εγκριθεί από όλοι_ξέρουμε_ποια. Κανένας δεν γνωρίζει επακριβώς τη λίστα, γιατί κανένας, πέρα από τη Anna Wintour, δεν μπορεί να την αλλάξει.
Κανόνας νο. 3
Κάνε το εισιτήριο επιεικώς πανάκριβο, για να γίνει ακόμα πιο απρόσιτο.
Φέτος, το εισιτήριο θα κοστίζει 30.000 δολάρια το άτομο και 275.000 δολάρια ανά τραπέζι. Στο περσινό Met Gala μαζεύτηκαν 12.000.000 δολάρια που εξασφαλίζουν τους μισθούς, τη συντήρηση και την ανάπτυξη του τμήματος μόδας του Met σε ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως.
Την ίδια στιγμή όμως η Anna Wintour δίνει ειδικές προσκλήσεις σε ανερχόμενους σχεδιαστές που δεν μπορούν να διαθέσουν το παραπάνω ποσό, για να νιώθουν έτσι υποχρεωμένοι, και αυτή να τους έχει στο τσεπάκι της. Σατανικό;
Κανόνας νο. 4
Μην το κάνεις όμως θέμα χρημάτων.
Ακόμα και αν έχεις τα λεφτά για να πληρώσεις, γιατί είσαι πάμπλουτος Σαουδάραβας ή Ρώσος μεγιστάνας (τυχαία παραδείγματα) δυστυχώς δεν θα μπορέσεις λόγω κανόνα νο. 2. Η λίστα έχει εντελώς διαφορετικά κριτήρια, ο πλούτος δεν είναι προσόν – μονάχα έξτρα αξεσουάρ. Τα πάντα ορίζονται βάσει αισθητικής Wintour και Vogue. Συγνώμη κύριε, δεν θα μπορέσεις.
Κανόνας νο. 5
Διάλεξε προσεκτικά την ομάδα που θα ηγηθεί μαζί σου.
Κάθε χρόνο οι οικοδεσπότες του Met Gala αλλάζουν και αυτό συμβαίνει για να υπάρχει ροή και αλλαγή στη δύναμη. Αυτό τον χρόνο οι οικοδεσπότες, μαζί με την Anna Wintour θα είναι η Rihanna, γιατί θα ήταν σχεδόν παράνομο να μην είναι, η Donatella Versace, που βοήθησε πολύ στην ανεύρεση των εκθεμάτων για τη φετινή έκθεση (δες κανονα νο. 6) και η Amal Clooney για όλους τους προφανείς λόγους.
Κανόνας νο. 6
Διάλεξε ένα έξοχο θέμα για το πάρτι σου.
Το Met Gala γιορτάζει κάθε χρόνο την έναρξη της μεγάλης, ετήσιας έκθεσής του. Πέρσι το θέμα ήταν η αβανγκάρντ σχεδιάστρια Ray Kawakubo, ενώ φέτος είναι αφιερωμένο στα ιερατικά άμφια της Καθολικής Εκκλησίας τον τρόπο που επηρέασαν τη μόδα. Επίσημος τίτλος «Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination».
Κανόνας νο. 7
Σύστησε διακριτικά στους καλεσμένους σου να ντυθούν βάσει του θέματος.
Το πώς ο καθένας θα το μεταφράσει φυσικά είναι άλλο θέμα, και εδώ γεννάται η παράλογη φύση του «καλού μαθητή», που προσπαθεί να το πάει κατά γράμμα, του «αλήτη», που προσπαθεί να κάνει την επανάσταση, και του «πειθήνιου» που θα φορέσει ότι του δώσουν.
Ανάμεσα στις μεγαλύτερες αγριότητες που έχουν συμβεί είναι σίγουρα αυτή της συζύγου Pharrell Williams, που πέρσι αποφάσισε να φορέσει μια ολόσωμη κόκκινη φόρμα του τιμώμενου προσώπου Ray Kawakubo, χωρίς καθόλου μανίκια, χωρίς καμία έξοδο για τα χέρια της.
Συνεχίζουμε με το παράλογα λαογραφικό καπέλο της Sarah Jessica Parker, όταν το θέμα ήταν η Κίνα, για να καταλήξουμε στην κλασική δυτική υπεροψία, την ίδια χρονιά, όταν οι καλεσμένες επέλεξαν να φορέσουν κιμονό, που είναι φυσικά ιαπωνικό και όχι κινέζικο.
Κανόνας νο. 8
Φτιάξε το μεγαλύτερο δυνατό κόκκινο χαλί για τους καλεσμένους σου αλλά απαγόρευσε τις φωτογραφίες μέσα στο πάρτι.
Με άλλα λόγια, διαλέγουμε πόσο θέλουμε να δώσουμε στον κόσμο. Το εντυπωσιακό κόκκινο χαλί του Met Gala είναι ουσιαστικά οι σκάλες του, που επιτρέπουν σε φωτογράφους και δημοσιογράφους να εκμεταλλευτούν στο έπακρο του καλεσμένους, αφού πρέπει να ανεβαίνουν αργά και με χάρη.
Την ίδια στιγμή απαγορεύονται οι φωτογραφίες στο εσωτερικό (ακόμα και από τους ίδιους καλεσμένους) με αποτέλεσμα τις χαριτωμένες, παράνομες selfies στις τουαλέτες από τη συμμορία των Kardashians.
Καθίστε λοιπόν αναπαυτικά για να απολαύσετε το αισθητικά ανώτερο reality show της υφηλίου που ξεκινά σε λίγες ώρες και εκτονωθείτε ελεύθερα κρίνοντας με ύφος τα σύνολα των καλεσμένων.
Τελευταίο δώρο: τα άπειρα memes που δώρισε το προπέρσινο φόρεμα της Rihanna στο Ίντερνετ.