Είναι μόνο ένα κομμάτι πανί. Το τυρμπάν έρχεται και ξανάρχεται στη μόδα και κάθε χρόνο οι σχεδιαστές το προτείνουν στις πασαρέλες. Αν σήμερα μας φαίνεται εκκεντρικό λίγες μόνο δεκαετίες νωρίτερα οι γυναίκες το προτιμούσαν αντί για καπέλο. Είναι το τέλειο αξεσουάρ: όταν τεμπελιάζετε και δε θέλετε να φτιάξετε τα μαλλιά σας ή όταν θέλετε να φαίνεστε απλά μυθικές.
Το τυρμπάν έχει μια μακρά ιστορία. Πολύ νωρίς οι Πέρσες και οι Φρύγες φορούσαν ένα κωνικό σκούφο, ο οποίος θεωρείται η απαρχή του τυρμπάν. Άλλες θεωρίες υποστηρίζουν ότι πρωτοφορέθηκε στην Αίγυπτο. Το βέβαιο είναι ότι ήταν μια μόδα αντρική, ένα αντρικό αξεσουάρ. Το φορούσαν οι βυζαντινοί πολίτες, όπως απεικονίζεται στις τοιχογραφίες του 10ου αιώνα, και συνεχίστηκε να φοριέται μέχρι τις αρχές του 20ου, ενώ οι προφήτες του Ισλάμ φορούσαν τα λευκά ιερά τουρμπάνια. Το χρώμα συμβόλιζε πολλά. Πράσινο για τον παράδεισο, ενώ τα άλλα χρώματα, ανάλογα με τον πολιτισμό σημαίνουν τη φυλή από την οποία προέρχεται κάποιος.
Είναι το πιο εντυπωσιακό αξεσουάρ σε μια κολεξιόν, ένα από τα πιο γοητευτικά και εντυπωσιακά στοιχεία του ντυσίματος. Είναι μόνο ένα κομμάτι πανί αλλά κάνει τις γυναίκες να μοιάζουν με εξωτικά πουλιά.
Υπάρχει μια γκραβούρα της Madame de Stael του 19ου αιώνα, στην οποία έχει ποζάρει φορώντας τουρμπάνι. Οι Γαλλίδες φορούσαν το τυρμπάν σαν τους Τούρκους την εποχή της Αντιβασιλείας, όταν ο οριενταλισμός κατακτούσε τη Δύση. Από χρυσό ή ασημένιο ύφασμα και διακοσμημένα με ακριβά κοσμήματα.
Στις αρχές του εικοστού αιώνα, ο Πολ Πουαρέ, καθορίζει την τάση της γαλλικής μόδας παρουσιάζοντας κολεξιόν με σαλβάρια και τυρμπάν. Τα τυρμπάν του είναι βραδινά, από ακριβά υφάσματα. Ονομάζει τις συλλογές του «Περσικές Νύχτες» και «Μιναρές». Οι σταρς του βωβού κινηματογράφου όπως η Πόλα Νέγκρι φωτογραφίζονται από τον Έντουαρντ Στάιχεν με ολόχρυσα τυρμπάν. Τη δεκαετία του '20 η Νατάσα Ράμποβα, η σύζυγος του Ροδόλφο Βαλεντίνο τα φοράει πρώτη και τα κάνει μόδα. Τα τουρμπάνια αυτής της δεκαετίας είναι υπέροχα. Μικρά πάνω σε κοντοκουρεμένα μαλλιά με φτερά και πέρλες, από σατέν και βελούδο. Στη δεκαετία του '30 το τουρμπάνι αρχίζει να αυξάνει τη δημοτικότητά του και να γίνεται όλο και πιο κάζουαλ, πιο καθημερινό, σε αντίθεση με την προηγούμενη δεκαετία. Αρχίζει η εποχή της ακμής του.
Τη δεκαετία του '40 με τον Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, οι γυναίκες έχουν διπλό ρόλο. Είναι νοικοκυρές αλλά δουλεύουν και σε εργοστάσια. Επίσης έχουν έλλειψη σε σαμπουάν και βαφές μαλλιών. Το τυρμπάν είναι ένας πρακτικός τρόπος να κρατήσουν τα μαλλιά τους μαζεμένα και να προσθέσουν λίγη αίγλη σε μια πολύ δύσκολη καθημερινότητα. Στη διάρκεια του πολέμου είναι ένα βασικό κομμάτι στην ντουλάπα τους. Με το τέλος του πολέμου γίνονται πιο φωτεινά, πιο ελαφρά και πιο δημοφιλή. Και όσο ο πόλεμος απομακρύνεται και η δεκαετία του '50 χαράζει πιο ελπιδοφόρα, τα τυρμπάν μεγαλώνουν. Στη δεκαετία του '60 οι μόδα αλλάζει ραγδαία και το τυρμπάν επανέρχεται στη βραδινή του χρήση, το ίδιο συμβαίνει και στη δεκαετία του '70. Οι μεγάλες σταρς φωτογραφίζονται και γίνονται εξώφυλλο στη Βογκ με τα τυρμπάν τους. Αυτή η δεκαετία είναι η τελευταία της μεγάλης ακμής τους.
Από τότε μέχρι σήμερα είναι το πιο εντυπωσιακό αξεσουάρ σε μια κολεξιόν, ένα από τα πιο γοητευτικά και εντυπωσιακά στοιχεία του ντυσίματος. Είναι μόνο ένα κομμάτι πανί αλλά κάνει τις γυναίκες να μοιάζουν με εξωτικά πουλιά.
σχόλια