Το Artisanal μόλις απέκτησε το δικό του μικρό αρτοποιείο

Το Artisanal μόλις απέκτησε το δικό του μικρό αρτοποιείο Facebook Twitter
Το Artisanal πρόκειται για το πρώτο εστιατόριο της Αθήνας που μας δίνει την δυνατότητα να πάρουμε για τον δρόμο το ψωμί που καταναλώνουμε στο γεύμα μας, και όχι μόνο.
0

Ας το παραδεχτούμε, έχουμε γίνει απαιτητικοί με το ψωμί μας, και καλά κάνουμε. Εκεί βέβαια μας έχει πάει η τάση, η οποία έχει εξαπλωθεί τα τελευταία χρόνια στην πόλη, κι αυτή δεν είναι άλλη από το προζύμι.

Από τους φούρνους του τρίτου κύματος, που αποφεύγουν τα πρόσθετα, τα συντηρητικά και τη ζάχαρη, που χρησιμοποιούν μόνο νερό και αλάτι μαζί με τα καλύτερα άλευρα και αφήνουν το ζυμάρι τους να ωριμάζει για ώρες, μέχρι τα νέα και καλά εστιατόρια της Αθήνας, που μέσα σε όλα έχουν προσθέσει και όλη τη διαδικασία που απαιτείται για να ξεκινήσουμε το γεύμα μας με φέτες που έχουν πραγματική γεύση, το ψωμί έχει βρεθεί στο επίκεντρο των γαστρονομικών εξελίξεων, δηλαδή στη θέση που του αξίζει.

Γιατί είναι ένα συστατικό που βρίσκουμε στα πιο ταπεινά, οικογενειακά γεύματα αλλά και στα πιο high end μενού, πρόκειται για κάτι που έχουμε μοιραστεί πολύ στα τραπέζια, που μας φέρνει κοντά, αν το σκεφτείτε.

Πόσες φορές έχετε κόψει στη μέση την τελευταία φέτα ψωμιού για να τη μοιραστείτε με εκείνους τους φίλους σας που έχουν καταναλώσει όσες τους αναλογούσαν, αλλά ήθελαν λίγο παραπάνω για να μαζέψουν τη σάλτσα που τόσο τους άρεσε από το πιάτο; Εγώ πολλές, και είμαι βέβαιη πως δεν είμαι η μόνη.

Πρόκειται για το πρώτο εστιατόριο της Αθήνας που μας δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε στο σπίτι το ψωμί που καταναλώνουμε στο γεύμα μας, και όχι μόνο.

Περάσαμε και δύο καραντίνες τα τελευταία χρόνια, κατά τις οποίες ερασιτέχνες αλλά και επαγγελματίες του φαγητού έφτιαξαν ή έψαχναν να προμηθευτούν προζύμι και άρχισαν να το ταΐζουν, όπως και να μελετάνε συνταγές για να ξεφουρνίσουν τα δικά τους καρβέλια.

Ανάμεσά τους ήταν και ο Δημήτρης Δημητριάδης, ο σεφ του Artisanal, που αποφάσισε να καταπιαστεί με κάτι καινούργιο, εξελίσσοντας τη δουλειά του, με το προζυμένιο ψωμί, το οποίο μάλιστα έβαλε και στο μενού του εστιατορίου της Κηφισιάς με την ελληνική δημιουργική κουζίνα κατά την επανεκκίνηση της εστίασης.

Το Artisanal μόλις απέκτησε το δικό του μικρό αρτοποιείο Facebook Twitter
Στο Artisanal ετοιμάζουν κι άλλες αλμυρές και γλυκές λιχουδιές, σάντουιτς και στριφτόπιτα με κιμά και τραχανά, μανιταρόπιτα με άγρια μανιτάρια, προζυμένια ρολά κανέλας.

Δοκίμαζαν, λοιπόν, οι θαμώνες του Artisanal το ψωμί του σεφ και κάποιοι από αυτούς ρωτούσαν αν θα μπορούσαν να πάρουν λίγο από αυτό και μαζί τους, στο σπίτι. Και κάπως έτσι οι εμπνευστές του εστιατορίου, ο Φώτης Σεργουλόπουλος και ο Βαγγέλης Γερασίμου, σκέφτηκαν να δημιουργήσουν ένα μικρό αρτοποιείο μέσα στη σάλα τους, από τις προθήκες του οποίου μπορούμε να προμηθευτούμε τα ψωμιά του σεφ και γλυκά προζυμένια.

Πρόκειται για το πρώτο εστιατόριο της Αθήνας που μας δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε στο σπίτι το ψωμί που καταναλώνουμε στο γεύμα μας, και όχι μόνο. Από τις 10:30 μέχρι τις 17:00, έχοντας μια μικρή, αλλά πολύ ποιοτική παραγωγή, στο Artisanal Bakery Corner βρίσκουμε λευκό ψωμί με τρία διαφορετικά άλευρα, αλεσμένα παραδοσιακά σε πετρόμυλο: χαρουπόψωμο με καρύδι, λαδένια με ξινόχοντρο και ένα καρβέλι 100% ολικής.

Ετοιμάζουν κι άλλες αλμυρές και γλυκές λιχουδιές, σάντουιτς και στριφτόπιτα με κιμά και τραχανά, μανιταρόπιτα με άγρια μανιτάρια, προζυμένια ρολά κανέλας, έχουν και κανελέ, γαλατόπιτα με σάλτσα κανέλας, τάρτα σοκολάτας με καραμέλα, μεταξύ άλλων.

Το Artisanal μόλις απέκτησε το δικό του μικρό αρτοποιείο Facebook Twitter
Ο Φώτης Σεργουλόπουλος και ο Βαγγέλης Γερασίμου σκέφτηκαν να δημιουργήσουν ένα μικρό αρτοποιείο μέσα στη σάλα τους, από τις προθήκες του οποίου μπορούμε να προμηθευτούμε τα ψωμιά του σεφ και γλυκά προζυμένια.

Εδώ και περίπου εξίμισι χρόνια ο σεφ παραμένει πιστός σε κουζίνα που βασίζεται στα εξαιρετικά προϊόντα εγχώριων μικρών παραγωγών. Συνεχίζοντας, λοιπόν, την παράδοση που ο ίδιος ξεκίνησε απ’ όταν στην περιοχή άνοιγαν μόνο ιταλικά και σουσάδικα, στο νέο εγχείρημα του Artisanal βρίσκουμε και μια βιτρίνα με επιλεγμένα τυριά, όλα τους εγχώρια, μια γραβιέρα Σύρου δεκαοκτάμηνης ωρίμανσης από το τυροκομείο του Ρούσσου και μια γραβιέρα Κρήτης εξάμηνης ωρίμανσης του Στειακάκη, ξηρό ανθότυρο του Κοζύρη και μαραθιώτικο Νάξου εξάμηνης ωρίμανσης του Μπαμπούνη, κυανό –το ελληνικό μπλε τυρί– από τους Ορίζοντες και κατσικίσιο κορμό φυσικής ωρίμανσης Καϊδαντζή – όλα τους σερβίρονται με ντακάκια με μαύρο σουσάμι και ρίγανη, μαζί με ψωμί με αποξηραμένα φρούτα και κυδωνόπαστο.

Μια και είπα «σερβίρονται», το τελευταίο και νόστιμο νέο του Artisanal δεν είναι μόνο το μικρό shop in shop αρτοποιείο του αλλά και το ότι έσβησε τον κατάλογο του brunch του, που οδηγούσε πολλούς μέχρι τη μαξιμαλιστική σάλα του, για να τον ξαναγράψει από την αρχή.

Αναδεικνύοντας τα προζυμένια του ζυμάρια, από τις 10:30 μέχρι τις 12:30 ο Δημήτρης Δημητριάδης παρουσιάζει ένα καινούργιο και πολύ comfort μενού με πιάτα και πίτες ημέρας – εγώ πέτυχα το ψωμί σίκαλης σερβιρισμένο με ντομάτα σιγομαγειρεμένη, τηγανητό αυγό και ανθότυρο, μια στριφτή κιμαδόπιτα με κασέρι, μία με μανιτάρι και κασέρι, αλμυρά προζυμένια rolls με λιαστή ντομάτα και βασιλικό, και με χαρούπι - ανθότυρο.

Θα βρείτε και ένα ανοιχτό σάντουιτς στην προζυμένια λαδένια τραχανά, με πέστο άγριου σκόρδου, σταμνοτύρι και ντομάτα, στο οποίο μπορείτε να προσθέσετε και προσούτο Κοζάνης από το αλλαντοποιείο του Μακάλ, ένα προζυμένιο χαρουπόψωμο με καρύδι, κρέμα αβοκάντο με κολοκύθι, τηγανητά αυγά που μπορείτε να απολαύσετε και με καπνιστό σολομό. Αυτό που δεν πρέπει να παραλείψετε από την παραγγελία σας είναι ο προζυμένιος λουκουμάς με καραμελωμένα μήλα, κρέμα βανίλιας και σάλτσα καραμέλας, είναι άχαστος.

Το Artisanal μόλις απέκτησε το δικό του μικρό αρτοποιείο Facebook Twitter
Εδώ και περίπου εξίμισι χρόνια ο σεφ παραμένει πιστός σε κουζίνα που βασίζεται στα εξαιρετικά προϊόντα εγχώριων μικρών παραγωγών.

Ζηρίνη 2, Κηφισιά, 210 8086111

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Artisanal: Τρώγοντας στον πιο φιλόξενο κήπο της Κηφισιάς

Γεύση / Artisanal: Τρώγοντας στον πιο φιλόξενο κήπο της Κηφισιάς

Όταν στην περιοχή άνοιγαν μόνο ιταλικά και σουσάδικα, ο Δημήτρης Δημητριάδης άρχισε να αναζητά τους μικρούς παραγωγούς και να σερβίρει ελληνική δημιουργική κουζίνα σε ένα μαξιμαλιστικό σπίτι που βρήκαν ο Φώτης Σεργουλόπουλος και ο Βαγγέλης Γερασίμου, έναν καταπράσινο χώρο με έργα τέχνης προς πώληση.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM