Τρεις λαχταριστές βελουτέ σούπες για την καρδιά του χειμώνα

Τρεις λαχταριστές βελουτέ σούπες Facebook Twitter
Δεν γίνεται ποτέ εντελώς βελούδινη, πάντα το μπρόκολο θα κρατήσει λίγο από την υφή του και αυτό κάνει αυτή τη σούπα ξεχωριστή.
0

Σούπα μπρόκολο με κρουτόν πολύσπορου ψωμιού με τσίλι και σπόρους

Όταν περισσεύουν λίγα μακαρόνια τώρα τον χειμώνα και σας βρίσκεται μπρόκολο στο σπίτι, θυμηθείτε αυτή τη συνταγή που για να γίνει βελουτέ χρησιμοποιεί τη γλουτένη των μακαρονιών. Δεν γίνεται ποτέ εντελώς βελούδινη, πάντα το μπρόκολο θα κρατήσει λίγη από την υφή του και αυτό κάνει αυτή τη σούπα ξεχωριστή. 

Υλικά
1 σκελίδα σκόρδο 
1 καρότο
1 κρεμμύδι
2 κλωνάρια σέλερι
1 μπρόκολο (το κεφάλι και το κοτσάνι του)
½ φλιτζάνι βρασμένο μακαρονάκι (κοφτό, κοχυλάκι, μίνι πένες)
2 φλιτζάνια νόστιμο ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
Αλάτι, πιπέρι, γλυκιά πάπρικα 
Στραγγιστό γιαούρτι ή κρεμώδες τυρί (όπως το γαλοτύρι) για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε και σιγοβράζουμε μαζί το σκόρδο, το καρότο, το κρεμμύδι και το σέλερι με μισό ποτήρι νερό.

Προσθέτουμε το μπρόκολο και μισό φλιτζάνι βρασμένο μικρό μακαρονάκι (κοχυλάκι, κοφτό κ.λπ.) και δύο φλυτζάνια περίπου νόστιμο, σπιτικό ζωμό κοτόπουλου.

Όταν όλα βράσουν καλά, αλέθουμε τη σούπα στο μπλέντερ μέχρι να γίνει πουρές (με περισσότερη ή λιγότερη υφή, ανάλογα με τα γούστα σας).

Αλατοπιπερώνουμε και δοκιμάζουμε.

Βάζουμε ξανά το μίγμα στην κατσαρόλα και το αφήνουμε να πάρει ακόμα μια βράση, χωρίς να κοχλάζει, σε χαμηλή φωτιά.

Τη σερβίρουμε ζεστή με μια κουταλιά γιαούρτι ή κρεμώδες τυρί, λίγες σταγόνες από αρωματισμένο λάδι και τα κρουτόν. 

Για το συνοδευτικό ψωμί: Κόβουμε το ψωμί σε τετραγωνάκια και τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά με λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο, σπόρους κολοκύθας, 1-2 σκελίδες σκόρδου και νιφάδες καυτερό μπούκοβο.

Χορτοφαγική σούπα με παντζάρια και σκορδόψωμο από ψωμί με καρύδια

(6 μερίδες) 

Τρεις λαχταριστές βελουτέ σούπες Facebook Twitter

Ο ογδοντάρης Γάλλος σεφ Pepin, καλός φίλος και πολλάκις δεξί χέρι της περίφημης σεφ Julia Childs που θεωρείται ότι έμαθε τη μαγειρική στις Αμερικανίδες, κέρδισε και εκείνος την Αμερική στα '80s με τις τηλεοπτικές εμφανίσεις και τα βιβλία του κάνοντάς τις γαλλικές συνταγές να φαίνονται εύκολες για τον καθένα.

Πολλά από αυτά τα βιβλία τα εικονογράφησε ο ίδιος αφού το μεγάλο του πάθος μετά τη μαγειρική είναι η ζωγραφική.

Ακόμα και τώρα δεν το βάζει κάτω, από τη σπιτική του κουζίνα στο Κονέτικατ της Αμερικής ανεβάζει βιντεάκια στα social media με εξαιρετικά απλές συνταγές που μπορεί να εκτελέσει ο καθένας. H συνταγή της σούπας που θυμίζει μπορστ είναι από το βιβλίο του Jacques Pepin’s Simple and Healthy Cooking (1994) με εικονογράφηση δική του. 

Υλικά
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 μικρά καρότα σε λεπτές ροδέλες
6 κούπες νερό 
6-8 παντζάρια (περίπου 700 γρ.) κομμένα σε μικρά κομμάτια
Λίγο χυμό λεμονιού
Λίγο ξίδι
Ελάχιστη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι
1 κούπα στραγγιστό γιαούρτι
Ελάχιστο άνηθο
6 φέτες ψωμί με καρύδια, 1 σκελίδα σκόρδο ή σκόνη σκόρδου, ελάχιστο βούτυρο ή ελαιόλαδο 

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα και τα σοτάρουμε για 2 μόλις λεπτά. Προσθέτουμε το νερό και βράζουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα παντζάρια και βράζουμε για 10 λεπτά. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το ξίδι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι και δοκιμάζουμε. 

Βάζουμε λίγο-λίγο το μίγμα σε μπλέντερ ή το ομογενοποιούμε μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ. 

Σερβίρουμε τη σούπα σε μπολάκια με μία κουταλιά γιαούρτι και λίγο άνηθο και το νόστιμο ψωμί δίπλα. 

Για το συνοδευτικό ψωμί: Αλείφουμε τις φέτες του ψωμιού με βούτυρο και τις πασπαλίζουμε με ελάχιστη σκόνη σκόρδου. Εναλλακτικά τρίβουμε κάθε φέτα με μισή σκελίδα σκόρδο για να το αρωματίσουμε και μετά το ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο ή γκριλ για λίγα λεπτά. 

Σούπα καρότο με άνηθο και ελιόψωμο

(6 μερίδες) 

Τρεις λαχταριστές βελουτέ σούπες Facebook Twitter

Ένα μπολ ζεστή βελουτέ σούπα καρότου που φωτίζει το χειμωνιάτικο τραπέζι με το όμορφο χρώμα της. Το ψωμί δίνει στη γλυκιά αυτή σούπα μια επιπλέον νοστιμιά από τη γεύση της ελιάς.   

Υλικά
60 γρ. φρέσκο ανάλατο βούτυρο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κιλό καρότα ξεφλουδισμένα και κομμένα σε λεπτές ροδέλες (αν τα αγοράσετε από αγορά βιοκαλλιεργητών, μπορείτε να κρατήσετε και τα φυλλαράκια τους και να τα χρησιμοποιήσετε αντί για άνηθο)
2 κλωνάρια σέλερι
2 λίτρα ζωμό κοτόπουλου (αντικαταστήστε με νερό, αν δεν έχετε ζωμό)
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα
Αλάτι, πιπέρι και γλυκιά ή καπνιστή πάπρικα 
6 κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι για το σερβίρισμα
1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο, αν δεν χρησιμοποιήσετε ζωμό

Εκτέλεση
Σε μεγάλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

Προσθέτουμε τα καρότα, το σέλερι, τον ζωμό, τον μισό άνηθο, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 40 λεπτά περίπου. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο η σούπα και την ομογενοποιούμε με μπλέντερ χειρός (ραβδομπλέντερ ή λίγη-λίγη σε μπλέντερ). Σερβίρουμε με το γιαούρτι πασπαλισμένο με λίγη πάπρικα και μια σταλιά άνηθο.  

Αν έχετε και τα φυλλαράκια από τα καρότα, ψιλοκόψτε τα και σοτάρετέ τα σε λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο για λίγα λεπτά. Γίνονται τραγανά και μπορούν να αντικαταστήσουν τον άνηθο. 

Φρυγανίζουμε λίγο το ελαιόψωμο σε τοστιέρα ή στο φούρνο πριν το σερβίρισμα.





 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πιάτα ιδανικά για «παπάρα»

Γεύση / Πιάτα ιδανικά για «παπάρα»

Ιωδιούχοι χυμοί και πικάντικες σάλτσες, αυγά όπως τα κάνουν στον Λίβανο και στον Βοτανικό, λαδερά, κάρι, σαγανάκια θαλασσινών και κρύες σούπες. Η εθνική μας μπουκιά έχει την τιμητική της το καλοκαίρι, γι’ αυτό συγκεντρώσαμε πιάτα που μας κάνουν να αφήνουμε το πιρούνι στην άκρη και να τα «καθαρίζουμε» με ψωμί.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ