Τρεις λαχταριστές βελουτέ σούπες για την καρδιά του χειμώνα

Τρεις λαχταριστές βελουτέ σούπες Facebook Twitter
Δεν γίνεται ποτέ εντελώς βελούδινη, πάντα το μπρόκολο θα κρατήσει λίγο από την υφή του και αυτό κάνει αυτή τη σούπα ξεχωριστή.
0

Σούπα μπρόκολο με κρουτόν πολύσπορου ψωμιού με τσίλι και σπόρους

Όταν περισσεύουν λίγα μακαρόνια τώρα τον χειμώνα και σας βρίσκεται μπρόκολο στο σπίτι, θυμηθείτε αυτή τη συνταγή που για να γίνει βελουτέ χρησιμοποιεί τη γλουτένη των μακαρονιών. Δεν γίνεται ποτέ εντελώς βελούδινη, πάντα το μπρόκολο θα κρατήσει λίγη από την υφή του και αυτό κάνει αυτή τη σούπα ξεχωριστή. 

Υλικά
1 σκελίδα σκόρδο 
1 καρότο
1 κρεμμύδι
2 κλωνάρια σέλερι
1 μπρόκολο (το κεφάλι και το κοτσάνι του)
½ φλιτζάνι βρασμένο μακαρονάκι (κοφτό, κοχυλάκι, μίνι πένες)
2 φλιτζάνια νόστιμο ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
Αλάτι, πιπέρι, γλυκιά πάπρικα 
Στραγγιστό γιαούρτι ή κρεμώδες τυρί (όπως το γαλοτύρι) για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε και σιγοβράζουμε μαζί το σκόρδο, το καρότο, το κρεμμύδι και το σέλερι με μισό ποτήρι νερό.

Προσθέτουμε το μπρόκολο και μισό φλιτζάνι βρασμένο μικρό μακαρονάκι (κοχυλάκι, κοφτό κ.λπ.) και δύο φλυτζάνια περίπου νόστιμο, σπιτικό ζωμό κοτόπουλου.

Όταν όλα βράσουν καλά, αλέθουμε τη σούπα στο μπλέντερ μέχρι να γίνει πουρές (με περισσότερη ή λιγότερη υφή, ανάλογα με τα γούστα σας).

Αλατοπιπερώνουμε και δοκιμάζουμε.

Βάζουμε ξανά το μίγμα στην κατσαρόλα και το αφήνουμε να πάρει ακόμα μια βράση, χωρίς να κοχλάζει, σε χαμηλή φωτιά.

Τη σερβίρουμε ζεστή με μια κουταλιά γιαούρτι ή κρεμώδες τυρί, λίγες σταγόνες από αρωματισμένο λάδι και τα κρουτόν. 

Για το συνοδευτικό ψωμί: Κόβουμε το ψωμί σε τετραγωνάκια και τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά με λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο, σπόρους κολοκύθας, 1-2 σκελίδες σκόρδου και νιφάδες καυτερό μπούκοβο.

Χορτοφαγική σούπα με παντζάρια και σκορδόψωμο από ψωμί με καρύδια

(6 μερίδες) 

Τρεις λαχταριστές βελουτέ σούπες Facebook Twitter

Ο ογδοντάρης Γάλλος σεφ Pepin, καλός φίλος και πολλάκις δεξί χέρι της περίφημης σεφ Julia Childs που θεωρείται ότι έμαθε τη μαγειρική στις Αμερικανίδες, κέρδισε και εκείνος την Αμερική στα '80s με τις τηλεοπτικές εμφανίσεις και τα βιβλία του κάνοντάς τις γαλλικές συνταγές να φαίνονται εύκολες για τον καθένα.

Πολλά από αυτά τα βιβλία τα εικονογράφησε ο ίδιος αφού το μεγάλο του πάθος μετά τη μαγειρική είναι η ζωγραφική.

Ακόμα και τώρα δεν το βάζει κάτω, από τη σπιτική του κουζίνα στο Κονέτικατ της Αμερικής ανεβάζει βιντεάκια στα social media με εξαιρετικά απλές συνταγές που μπορεί να εκτελέσει ο καθένας. H συνταγή της σούπας που θυμίζει μπορστ είναι από το βιβλίο του Jacques Pepin’s Simple and Healthy Cooking (1994) με εικονογράφηση δική του. 

Υλικά
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 μικρά καρότα σε λεπτές ροδέλες
6 κούπες νερό 
6-8 παντζάρια (περίπου 700 γρ.) κομμένα σε μικρά κομμάτια
Λίγο χυμό λεμονιού
Λίγο ξίδι
Ελάχιστη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι
1 κούπα στραγγιστό γιαούρτι
Ελάχιστο άνηθο
6 φέτες ψωμί με καρύδια, 1 σκελίδα σκόρδο ή σκόνη σκόρδου, ελάχιστο βούτυρο ή ελαιόλαδο 

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα και τα σοτάρουμε για 2 μόλις λεπτά. Προσθέτουμε το νερό και βράζουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα παντζάρια και βράζουμε για 10 λεπτά. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το ξίδι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι και δοκιμάζουμε. 

Βάζουμε λίγο-λίγο το μίγμα σε μπλέντερ ή το ομογενοποιούμε μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ. 

Σερβίρουμε τη σούπα σε μπολάκια με μία κουταλιά γιαούρτι και λίγο άνηθο και το νόστιμο ψωμί δίπλα. 

Για το συνοδευτικό ψωμί: Αλείφουμε τις φέτες του ψωμιού με βούτυρο και τις πασπαλίζουμε με ελάχιστη σκόνη σκόρδου. Εναλλακτικά τρίβουμε κάθε φέτα με μισή σκελίδα σκόρδο για να το αρωματίσουμε και μετά το ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο ή γκριλ για λίγα λεπτά. 

Σούπα καρότο με άνηθο και ελιόψωμο

(6 μερίδες) 

Τρεις λαχταριστές βελουτέ σούπες Facebook Twitter

Ένα μπολ ζεστή βελουτέ σούπα καρότου που φωτίζει το χειμωνιάτικο τραπέζι με το όμορφο χρώμα της. Το ψωμί δίνει στη γλυκιά αυτή σούπα μια επιπλέον νοστιμιά από τη γεύση της ελιάς.   

Υλικά
60 γρ. φρέσκο ανάλατο βούτυρο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κιλό καρότα ξεφλουδισμένα και κομμένα σε λεπτές ροδέλες (αν τα αγοράσετε από αγορά βιοκαλλιεργητών, μπορείτε να κρατήσετε και τα φυλλαράκια τους και να τα χρησιμοποιήσετε αντί για άνηθο)
2 κλωνάρια σέλερι
2 λίτρα ζωμό κοτόπουλου (αντικαταστήστε με νερό, αν δεν έχετε ζωμό)
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα
Αλάτι, πιπέρι και γλυκιά ή καπνιστή πάπρικα 
6 κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι για το σερβίρισμα
1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο, αν δεν χρησιμοποιήσετε ζωμό

Εκτέλεση
Σε μεγάλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

Προσθέτουμε τα καρότα, το σέλερι, τον ζωμό, τον μισό άνηθο, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 40 λεπτά περίπου. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο η σούπα και την ομογενοποιούμε με μπλέντερ χειρός (ραβδομπλέντερ ή λίγη-λίγη σε μπλέντερ). Σερβίρουμε με το γιαούρτι πασπαλισμένο με λίγη πάπρικα και μια σταλιά άνηθο.  

Αν έχετε και τα φυλλαράκια από τα καρότα, ψιλοκόψτε τα και σοτάρετέ τα σε λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο για λίγα λεπτά. Γίνονται τραγανά και μπορούν να αντικαταστήσουν τον άνηθο. 

Φρυγανίζουμε λίγο το ελαιόψωμο σε τοστιέρα ή στο φούρνο πριν το σερβίρισμα.





 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πιάτα ιδανικά για «παπάρα»

Γεύση / Πιάτα ιδανικά για «παπάρα»

Ιωδιούχοι χυμοί και πικάντικες σάλτσες, αυγά όπως τα κάνουν στον Λίβανο και στον Βοτανικό, λαδερά, κάρι, σαγανάκια θαλασσινών και κρύες σούπες. Η εθνική μας μπουκιά έχει την τιμητική της το καλοκαίρι, γι’ αυτό συγκεντρώσαμε πιάτα που μας κάνουν να αφήνουμε το πιρούνι στην άκρη και να τα «καθαρίζουμε» με ψωμί.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT