Τιγρέ: Το νέο ολοήμερο στέκι των Εξαρχείων

Τιγρέ: Το νέο και ανεπιτήδευτα ωραίο, ολοήμερο στέκι των Εξαρχείων Facebook Twitter
To Τιγρέ ήρθε για να συζητηθεί, χωρίς να προσπαθήσει υπερβολικά γι’ αυτό. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Για όσους κινούνται στο κέντρο και βγαίνουν στα Εξάρχεια, οι πιάτσες εξόδου είναι γνωστές, οι τελευταίες πιο ζωντανές είναι αυτές της Ασκληπιού, της Μαυρομιχάλη και της Καλλιδρομίου, που ξανάνιωσε. Πρόκειται για δρόμους στους οποίους τα βράδια, ακόμα και μεσοβδόμαδα, δεν υπάρχει σκαμπό διαθέσιμο από μία ώρα και μετά.

Όσο ανηφορίζουμε, βέβαια, με κατεύθυνση προς την Αλεξάνδρας, οι μπάρες όπου μπορούμε να απολαύσουμε ένα ποτό μειώνονται. Αλλά να που κάποιοι ερωτεύτηκαν την πρόσοψη ενός μαγαζιού και αποφάσισαν να κάνουν το δικό τους ολοήμερο στέκι μακριά από τις περατζάδες, στα ψηλά των Εξαρχείων.

Στον αριθμό 98 της Μαυρομιχάλη ο Λευτέρης Μαθιουδάκης, η Ιωάννα Βολάκη και ο Μιχάλης Σίας άφησαν ανέγγιχτη την έντονα κίτρινη σιδεριά που περιβάλλει το πρώτο τους κοινό εγχείρημα, το οποίο βάφτισαν Τιγρέ, τους το έβγαλε το χρώμα, έχει και κάτι το καλτ. Η μπλε τέντα τους και το κόκκινο λόγκο τους προκαλούν μια χρωματική αντίθεση που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, το less is a bore βρίσκει την εφαρμογή του στην όψη αυτής της νέας άφιξης.

Οι τρεις τους έχουν ταξιδέψει πολύ, έχουν βγει και έχουν διασκεδάσει άλλο τόσο, «την έχουμε ζήσει την εστίαση, γι’ αυτό θέλαμε να φτιάξουμε κάτι που θα μας εκπροσωπεί, που θα μας άρεσε να το επισκεφθούμε και να το κάνουμε στέκι μας, ακόμα και αν δεν ήταν δικό μας. Γι’ αυτό προτεραιότητά μας ήταν, πάνω απ’ όλα, να διαμορφώσουμε έναν ζεστό χώρο», θα μου πει ο Μιχάλης, ο οποίος βρίσκεται και πίσω από τα χειροποίητα παγωτά Morris Brown.

Δεν είναι ένα καφέ που τραβάει μέχρι να νυχτώσει ούτε ένα μπαρ που ανοίγει λίγο νωρίτερα για να προλάβει τα after work drinks. Το Τιγρέ δείχνει να είναι ένα μέρος μέσα στο οποίο έχουν φροντίσει να υπάρχει ισορροπημένη ροή από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Ξεκίνησαν να στήνουν τον χώρο τους με αναφορές από ένα ταξίδι τους στη Βηρυτό που τους είχε συγκινήσει, στη συνέχεια τού έβαλαν στοιχεία από τα '90s της εφηβείας και των πρώτων τους εξόδων, με πιο χαρακτηριστικά τα σκαμπό του μπαρ, που έψαξαν πολύ για να τα βρουν, αλλά άξιζε τον κόπο. Αρχιτέκτονας στο επάγγελμα, η Ιωάννα έδωσε μορφή στον χώρο με τα ξύλινα καθίσματα που σχεδίασαν και θυμίζουν κάτι μεταξύ diner και pub – η μπάρα είναι από εμφανές μπετόν, το οποίο καλούπωσαν για να προκύψει ο ακατέργαστος όγκος που θα συναντήσετε.

Σκόρπισαν μέσα σε αυτόν διάφορα δικά τους memorabilia, από τα οποία, σύμφωνα με τον Μιχάλη, ιδιαίτερης συναισθηματικής αξίας είναι o Ciao, η μασκότ του Μουντιάλ του ‘90 που  διεξήχθη στην Ιταλία – αναζητήστε το κοιτώντας ψηλά. 

Τιγρέ: Το νέο και ανεπιτήδευτα ωραίο, ολοήμερο στέκι των Εξαρχείων Facebook Twitter
Στον αριθμό 98 της Μαυρομιχάλη, ο Λευτέρης Μαθιουδάκης, η Ιωάννα Βολάκη και ο Μιχάλης Σίας άφησαν ανέγγιχτη την έντονα κίτρινη σιδεριά που περιβάλλει το πρώτο τους κοινό εγχείρημα, το οποίο βάφτισαν Τιγρέ. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Δεν είναι ένα καφέ που τραβάει μέχρι να νυχτώσει ούτε ένα μπαρ που ανοίγει λίγο νωρίτερα για να προλάβει τα after work drinks. Tο Τιγρέ δείχνει να είναι ένα μέρος μέσα στο οποίο έχουν φροντίσει να υπάρχει ισορροπημένη ροή από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Πώς; Δουλεύουν με specialty καφέ της Cafeistas, με ένα african blend, ένα χαρμάνι με γεύση ώριμων φρούτων και επίγευση ξηρών καρπών και έναν guest μονοποικιλιακό που αυτή την περίοδο είναι από τη Βραζιλία – ο ειδικός του καφέ από την ομάδα είναι ο Λευτέρης που εργαζόταν για χρόνια στο καφεκοπτείο του Λουμίδη στην Κηφισιά.

Για πρωινό δεν επέλεξαν να κάνουν ούτε croque madame ούτε κάτι με αβοκάντο, τηγανίζουν αυγά ή τα κάνουν βραστά και τα σερβίρουν με γραβιέρα, νούμπουλο φουμικάδο Κέρκυρας, προζυμένιο ψωμί, βούτυρο και μέλι, έχουν και ένα μπριός με τηνιακό τυρί, κόπα, ρόκα και ντοματίνια, γιαούρτι με σπιτική γκρανόλα και μέλι. Στο σφιχτό μενού που έχει διαμορφώσει η –επίσης αρχιτέκτονας με αγάπη για το φαγητό– Μαρία Πρασσά βρίσκουμε ιδέες απλές και νόστιμες, όλες τους βγάζουν κάτι το σπιτικό, θα μπορούσε να μας τις έχει ετοιμάσει ένας φίλος μας σε μια επίσκεψη.

Για παράδειγμα, οι μπρουσκέτες που έχουν κάνει σε προζυμένιο ψωμί, η μία με λιωμένη γραβιέρα Αμφιλοχίας, μορταδέλα και φρέσκο πιπέρι, η άλλη με το ίδιο τυρί, με μανιτάρι και φρέσκα μυρωδικά, είναι ό,τι πρέπει μεζέδες για να παίζουν στη σέντρα ενός τραπεζιού στο οποίο πίνουμε μπίρες ή μοιραζόμαστε ένα κρασί.

Ετοιμάζουν σούπα ημέρας, μια σαλάτα πλιγούρι με σουσάμι, αμύγδαλο, ραπανάκι, φρέσκο κρεμμυδάκι, φέτα και μυρωδικά, scones με σαλάτα ρόκα, θα βγάλουν τραχανά με λουκάνικο Κυθήρων και φέτα, ενώ το ίδιο λουκάνικο από το αγαπημένο τους νησί το χρησιμοποιούν και για να προσφέρουν ένα προσεγμένο χοτ ντογκ με χειροποίητη μουστάρδα, κρεμμύδι τουρσί και σαλάτα ζυμωμένο λάχανο. Και επειδή τους αρέσει τόσο το συγκεκριμένο νησί, θα σερβίρουν και το παραδοσιακό του λικέρ, τη φατουράδα. 

Τιγρέ: Το νέο και ανεπιτήδευτα ωραίο, ολοήμερο στέκι των Εξαρχείων Facebook Twitter
Στο σφιχτό μενού που έχει διαμορφώσει η Μαρία Πρασσά βρίσκουμε ιδέες απλές και νόστιμες, όλες τους βγάζουν κάτι το σπιτικό, θα μπορούσε να μας τις έχει ετοιμάσει ένας φίλος μας σε μια επίσκεψη. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Με κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις, οι τρεις τους έχουν κοινές μουσικές προτιμήσεις και έτσι στο μαγαζί ακούμε punk και dark wave, electro και reggae μερικές φορές, τα Σάββατα γκρουβάρουν με funk και soul.

Εσείς που ψάχνετε χαλαρά μερή, στα οποία όμως μπορεί και να χορέψετε, προσθέστε το στον χάρτη σας. Όσο για τα ποτά που θα πιείτε εκεί, τον κατάλογο με τα μόλις τέσσερα και χωρίς πολλές φιοριτούρες κοκτέιλ έχει επιμεληθεί ο Κωνσταντίνος Σαμπανιώτης, προσφέροντας συνταγές όπως ένα Daquiri με ροζ γκρέιπφρουτ, λάιμ και panda.

Αν είναι ο Δημήτρης στο μπαρ, να θυμάστε ότι είναι πολύ δυνατός στο Old Fashioned και στο Negroni – στο Τιγρέ θα σας φτιάξουν και όλα τα κλασικά, εκτός από Bloody Mary. Στα απλά ποτά, οι ετικέτες τους είναι μετρημένες και καλές.

Τιγρέ: Το νέο και ανεπιτήδευτα ωραίο, ολοήμερο στέκι των Εξαρχείων Facebook Twitter
Με κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις, οι τρεις τους έχουν κοινές μουσικές προτιμήσεις κι έτσι στο μαγαζί ακούμε punk και dark wave, electro, και reggae μερικές φορές, τα Σάββατα γκρουβάρουν με funk και soul. Εσείς που ψάχνετε χαλαρά μερή στα οποία όμως μπορεί και να χορέψετε προσθέστε το στον χάρτη σας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Εσείς που αγαπάτε το κρασί δεν θα απογοητευτείτε, έχουν αρκετό από αυτό, δώδεκα προτάσεις, αφού ως πελάτες έχουν συνειδητοποίησει πως αν ήθελαν να πιουν ένα ωραίο κρασί, θα έπρεπε να επισκεφθούν αναγκαστικά κάποιο wine bar, ακόμα και αν το περιβάλλον που γύρευαν εκείνη την ώρα ήταν ενός «απλού» μπαρ – όσοι αγαπάτε τα φυσικά κρασιά, μπορείτε να πιείτε Τετράμυθο εκεί.

Το Τιγρέ μπορεί να σας κρατήσει με τις ώρες, μπορείτε να διαβάσετε εκεί, να πάτε με μια παρέα και να φύγετε με άλλη, να ξεκινήσετε πίνοντας καφέ, να τσιμπήσετε κάτι και να περάσετε στα ποτά. Είναι ένα μέρος που εύκολα μπορεί να γίνει ολοήμερο στέκι, χωρίς να προσπαθεί υπερβολικά γι’ αυτό.

Μαυρομιχάλη 98, Eξάρχεια, 210 3631232

Τιγρέ: Το νέο και ανεπιτήδευτα ωραίο, ολοήμερο στέκι των Εξαρχείων Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
ΚΥΡΙΑΚΗ Τιγρέ: Το νέο και ανεπιτήδευτα ωραίο ολοήμερο στέκι των Εξαρχείων Facebook Twitter
Αν είναι ο Δημήτρης στο μπαρ, να θυμάστε ότι είναι πολύ δυνατός στο Old Fashioned και στο Negroni. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Τιγρέ: Το νέο και ανεπιτήδευτα ωραίο, ολοήμερο στέκι των Εξαρχείων Facebook Twitter
Το Τιγρέ μπορεί να σας κρατήσει με τις ώρες, μπορείτε να διαβάσετε εκεί, να πάτε με μια παρέα και να φύγετε με άλλη, να ξεκινήσετε πίνοντας καφέ, να τσιμπήσετε κάτι και να περάσετε στα ποτά. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Knave: Το νέο χοτ μπαρ του κέντρου προσγειώθηκε στον πιο χοτ δρόμο των Εξαρχείων

Γεύση / Knave: Για ποτό στον πιο χοτ δρόμο των Εξαρχείων

Αφού συνεργάστηκαν σε τρία πολύ επιτυχημένα πρότζεκτ της αθηναϊκής μπαρ σκηνής, ο Λέλος Γεωργόπουλος, ο ​​Βαγγέλης Θανάσης και o Δημήτρης Μπούκουρης άνοιξαν ένα μπαρ με χαλαρή ατμόσφαιρα και απλά, αλλά καθόλου απλοϊκά ποτά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
35’ με την Αγάπη Μιχελή

Γεύση / H Αγάπη Μιχελή μαγειρεύει παράλληλα στη Λόντζα των Εξαρχείων και στην Πρεσβεία της Δανίας

Η νεαρή σεφ μαγειρεύει άψογη φασολάδα στην talk of the town κουζίνα της Λόντζας της Γειτονιάς, ενώ παράλληλα καλείται να στήσει πιάτα υψηλών γαστρονομικών απαιτήσεων ως executive chef της Πρεσβείας της Δανίας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM