Πώς να φτιάξετε τις παπαρδέλες με καβουρμά που σερβίρουν στις Σεϋχέλλες

Πώς να φτιάξετε τις παπαρδέλες με καβουρμά που σερβίρουν στις Σεϋχέλλες Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO
0

Παραδοσιακό βορειοελλαδίτικο έδεσμα (η Θράκη φημίζεται γι’ αυτόν), ο καβουρμάς ίσως είναι ένας από τους αρχαιότερους τρόπους συντήρησης φαγητού. Φτιάχνεται με καθαρά ψαχνά κομμάτια κρέατος τα οποία βράζονται σε μεγάλα καζάνια για ώρες και καβουρδίζονται στα υγρά τους χωρίς καθόλου συντηρητικά, παρά μόνο με διάφορα μπαχαρικά, ελάχιστο λίπος και αλάτι, που είναι το μοναδικό συντηρητικό τους.

Σήμερα που κάθε σπίτι έχει και ένα ψυγείο τον αγοράζουμε έτοιμο, πολλοί τον ταιριάζουν με αυγά, ενώ αποτελεί ιδανικό μεζέ για ένα ωραίο τσίπουρο.

Στην περιοχή του Μεταξουργείου, σε ένα μαγαζί που έγινε πολύ γρήγορα στέκι απ’ όταν άνοιξε στα τέλη του 2013, αξιοποιούν τον καβουρμά σε μια μακαρονάδα, μία από τις πιο δημοφιλείς που σερβίρονται αυτήν τη στιγμή στην Αθήνα. Από το πρώτο μενού που είχαν γράψει στις Σεϋχέλλες, οι παπαρδέλες με τον καβουρμά ήταν εκεί και δεν έχουν φύγει μέχρι σήμερα, εννιά χρόνια μετά. Και όχι μόνο είναι το πιο διαχρονικό τους πιάτο, αλλά δεν σταματούν να το μαγειρεύουν ούτε όταν ο καιρός φτιάχνει και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, παρότι ο καβουρμάς είναι κάπως χειμωνιάτικος.

«Έχουμε προσπαθήσει να αφαιρέσουμε τη συνταγή δυο καλοκαίρια από το μενού, αλλά με πολύ ζόρι. Και αυτό γιατί υπάρχουν μέρες που τα τρία τέταρτα των τραπεζιών το έχουν παραγγείλει» εξηγεί ο Γιάννης Μούσιος από την ομάδα της κουζίνας του γαστροκαφενείου.

Από το πρώτο μενού που είχαν γράψει στις Σεϋχέλλες, οι παπαρδέλες με τον καβουρμά ήταν εκεί και δεν έχουν φύγει μέχρι σήμερα, εννιά χρόνια μετά. Και όχι μόνο είναι το πιο διαχρονικό τους πιάτο, αλλά δεν σταματούν να το μαγειρεύουν ούτε όταν ο καιρός φτιάχνει και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, παρότι ο καβουρμάς είναι κάπως χειμωνιάτικος.

Σε ένα κτίριο που κάποτε στέγαζε τους στάβλους του Όθωνα, το καφενείο Μπαχάμες έκανε ακόμα και πατσά μέχρι το 2009, όταν δηλαδή σταμάτησε να λειτουργεί. Γι’ αυτό και στην ταμπέλα που στέκεται απέναντι από την Πλατεία Αυδή (στην οποία βγάζει και τραπέζια) γράφει «Σεϋχέλλες, πρώην Μπαχάμες».

Με σεβασμό στο παρελθόν, εκείνοι που το συνέχισαν το ανανέωσαν με τις ιδέες τους, δουλεύοντας με ντόπια προϊόντα, προσφέροντας πιάτα με ελληνικές βάσεις, με δημιουργικές πινελιές σε μια comfort προσέγγιση. Στόχος τους ήταν να ανανεώνουν διαρκώς τον κατάλογό τους, να προσφέρουν συνέχεια κάτι διαφορετικό. Μόνο που ένα πιάτο τράβηξε τη δική του επιτυχημένη πορεία.

Πώς να φτιάξετε τις παπαρδέλες με καβουρμά που σερβίρουν στις Σεϋχέλλες Facebook Twitter
Οι Σεϋχέλλες. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO

«Όταν πρωτοβγήκε, ήμασταν μόνο εγώ και ο Φώτης (σ.σ. Φωτεινόγλου, πλέον δημιουργός και μάγειρας του ΦΙΤΑ στον Νέο Κόσμο) στην κουζίνα, δουλεύαμε ασταμάτητα. Η ιδέα ήταν δική του, η εκτέλεση ήταν δική μου και απλά πρόσθεσα το βαλσάμικο. Τυχαία μας προέκυψε, δεν περιμέναμε να το αγαπήσουν τόσο». Γι’ αυτό το πιάτο προμηθεύονται τον καβουρμά τους από το κρεοπωλείο του Σελτσούκ στην Κομοτηνή και παπαρδέλες από το εργαστήριο παραδοσιακών ζυμαρικών Η Ανδρίτσαινα. Η γαλομυζήθρα τους είναι από τα Χανιά, από τον Κωστάκη.

Πώς να φτιάξετε τις παπαρδέλες με καβουρμά που σερβίρουν στις Σεϋχέλλες Facebook Twitter
Γι’ αυτό το πιάτο προμηθεύονται τον καβουρμά τους από το κρεοπωλείο του Σελτσούκ στην Κομοτηνή και παπαρδέλες από το εργαστήριο παραδοσιακών ζυμαρικών Η Ανδρίτσαινα. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO

Ο καιρός έχει ανοίξει και σιγά - σιγά τα εστιατόρια θα αρχίσουν να προσφέρουν τις πιο καλοκαιρινές τους ιδέες. Το ίδιο θα συμβεί και στις Σεϋχέλλες του Μεταξουργείου, απλά οι παπαρδέλες θα συνυπάρχουν με όλα τα υπόλοιπα. «Έχω εγκαταλείψει την προσπάθεια να σερβίρω κάτι πιο ελαφρύ, την αγαπούν και την επιλέγουν σταθερά», όπως θα μου πει γελώντας ο Γιάννης Μούσιος.

H συνταγή για τις παπαρδέλες με καβουρμά που σερβίρουν στις Σεϋχέλλες

Πώς να φτιάξετε τις παπαρδέλες με καβουρμά που σερβίρουν στις Σεϋχέλλες Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO

Υλικά (για 4 άτομα)
500 γρ. (φρέσκες) παπαρδέλες
280 γρ. καβουρμάς
90 γρ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
35 γρ. καστανή ζάχαρη
100 ml ξύδι βαλσάμικο
20 γρ. μαϊντανός ψιλοκομμένος  
140 γρ. τριμμένη παρμεζάνα

Για το σερβίρισμα
240γρ. γαλομυζήθρα
Τριμμένοι κόκκοι μαύρου πιπεριού
4 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι με τον καβουρμά κομμένο σε μεγάλα κομμάτια. Στη συνέχεια προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη. Μόλις τα υλικά πάρουν χρώμα, σβήνουμε με το βαλσάμικο. Αφήνουμε το ξύδι να εξατμιστεί καλά.

Πώς να φτιάξετε τις παπαρδέλες με καβουρμά που σερβίρουν στις Σεϋχέλλες Facebook Twitter
Σωτάρουμε το κρεμμύδι με τον καβουρμά κομμένο σε μεγάλα κομμάτια. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO

Ταυτόχρονα βράζουμε τις παπαρδέλες σε καλά αλατισμενο νερό που βράζει. Αφήνουμε να βράσουν για περίπου δύο λεπτά (αν επιλέξετε φρέσκα ζυμαρικά. Διαφορετικά, μπορείτε να βράσετε τα ζυμαρικά σας δύο με τρία λεπτά λιγότερα από τον αναγραφόμενο χρόνο στη συσκευασία). Έπειτα τις ρίχνουμε στο τηγάνι με τον καβουρμά προσθέτοντας και λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν (μια κούπα περίπου). Συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε εκεί τα ζυμαρικά, μέχρι τα υγρά που έχουμε να γίνουν σάλτσα. Ρίχνουμε την παρμεζάνα και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό.

Σερβίρουμε σε τέσσερα πιάτα, σχηματίζοντας και προσθέτοντας ένα κενέλ γαλομυζήθρας και μπόλικο τριμμένο πιπέρι. Τέλος, ραντίζουμε κάθε πιάτο με μια κουταλιά ελαιόλαδο.

Πώς να φτιάξετε τις παπαρδέλες με καβουρμά που σερβίρουν στις Σεϋχέλλες Facebook Twitter
Βράζουμε τις παπαρδέλες σε καλά αλατισμένο νερό. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO
Πώς να φτιάξετε τις παπαρδέλες με καβουρμά που σερβίρουν στις Σεϋχέλλες Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO
Πώς να φτιάξετε τις παπαρδέλες με καβουρμά που σερβίρουν στις Σεϋχέλλες Facebook Twitter
Τις ρίχνουμε στο τηγάνι με τον καβουρμά, προσθέτοντας και λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO
Πώς να φτιάξετε τις παπαρδέλες με καβουρμά που σερβίρουν στις Σεϋχέλλες Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO

Σεϋχέλλες, Κεραμεικού 49, Μεταξουργείο, 2111834789

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ