Το ευρωπαϊκό ρύζι είναι σκέτος θησαυρός (και το ελληνικό επίσης!)

Το ευρωπαϊκό ρύζι είναι σκέτος θησαυρός (και το ελληνικό επίσης!) Facebook Twitter
Το ρύζι περιέχει το υψηλότερο ποσοστό πρωτεΐνης από όλα τα βασικά τρόφιμα (σιτάρι κ.λπ.) γι’ αυτό και αποτελεί από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα βασική καθημερινή τροφή για πολλά εκατομμύρια ανθρώπους. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Όλη η Ευρώπη λατρεύει το ρύζι! Στις παραδοσιακές συνταγές θα βρεις πολλά φαγητά φτιαγμένα με γνωστά και άγνωστα είδη ρυζιού, όπως τα απίστευτα καλοκαιρινά ελληνικά γεμιστά, η εντυπωσιακή ισπανική παέγια, το διάσημο πλέον ιταλικό ριζότο ή το λιγότερο γνωστό αλλά πεντανόστιμο πορτογαλέζικο arroz de tomate. Ακόμα και η Γαλλία (που χρησιμοποιεί βασικά τις πατάτες και τις ρέβες στην παραδοσιακή κουζίνα της) έχει ένα χαρακτηριστικό πιλάφι με καταγωγή από τη Λιόν που σιγομαγειρεύεται σκεπασμένο με χαρτί στον φούρνο! 

Η Ιταλία είναι πρώτη σε παραγωγή ρυζιού στην Ευρώπη (52%) και φυσικά έχει καταφέρει να συνδέσει την παραγωγή, τη γαστρονομία και το μάρκετινγκ γύρω από το φημισμένο ριζότο της, που επιμένει ότι γίνεται τέλειο μόνο με ρύζι carnaroli ή arborio το οποίο παράγεται στην κοιλάδα του Πάδου, την περιοχή του Πιεμόντε και τη Λομβαρδία. Είναι όμως παραλλαγές και υβρίδια του ίδιου μικρόσπερμου ή μεσόσπερμου καρπού με το γλασέ (του ασιατικού oryza sativa) που παράγεται στην Ελλάδα (6% της ευρωπαϊκής παραγωγής), την Ισπανία (26%) ή την Πορτογαλία (17%). Δεν είναι να απορεί δηλαδή κανείς που και με ένα ελληνικό ρύζι καρολίνα μπορείς να μαγειρέψεις ένα νόστιμο ριζότο. 

Μπορεί ως λαός να προτιμάμε την πατάτα, αλλά το ρύζι αποτελεί ιδανικότερη τροφή για όλες τις ηλικίες, καθώς δεν περιέχει λίπος, νάτριο ή γλουτένη.

Στην Ευρώπη, λοιπόν, όχι μόνο μαγειρεύουμε το μικρό και μεσόσπερμο ρύζι japonica (που εμείς γνωρίζουμε στην Ελλάδα ως γλασέ ή καρολίνα, οι Ιταλοί ως arborio και carnaroli και οι Ισπανοί ως arroz de Valencia ή bomba) αλλά και το καλλιεργoύμε σε υδροβιότοπους, σε δέλτα και εκβολές ποταμών, γενικά σε υγρά εδάφη στα οποία δύσκολα θα ευδοκιμήσει άλλο τρόφιμο. Όπου δεις δέλτα ποταμών στην Ελλάδα εκεί καλλιεργείται από το 1950 το ρύζι, κυρίως γλασέ, βασικά στους νομούς Θεσσαλονίκης, Σερρών και λιγότερο στους νομούς Καβάλας, Ημαθίας, Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας, Πιερίας και αλλού. Οι ελληνικοί ορυζώνες βρίσκονται κυρίως στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Σημαντικές καλλιέργειες υπάρχουν στα Δέλτα Αχελώου και Σπερχειού, στην περιοχή της Χαλάστρας, στην κεντρική Μακεδονία, στον νομό Σερρών, στο δέλτα του Στρυμόνα και στις παρόχθιες περιοχές μεγάλων ποταμών όπως οι Αξιός, Λουδίας και Αλιάκμονας. 

Συνολικά: 

• Στην Ελλάδα καλλιεργούνται 280.000 στρέμματα με ρύζι. 

• Στη Β. Ελλάδα παράγεται το 83% αυτού, περίπου 170.000 τόνοι, το περισσότερο από αυτό γλασέ. 

• Καταναλώνουμε περίπου τους 100-120 χιλιάδες τόνους και οι υπόλοιποι εξάγονται κυρίως σε γειτονικές χώρες (Τουρκία, Βουλγαρία). 

• Κατά μέσο όρο, ως λαός, καταναλώνουμε 5 κιλά ρύζι τον χρόνο κατ’ άτομο, γι’ αυτό και μπορούμε να εξάγουμε το πλεόνασμα της παραγωγής μας. 

• Οι Ισπανοί καταναλώνουν 11 κιλά τον χρόνο και οι Ιταλοί 8,5. 

• Εισάγουμε μπασμάτι, λίγο καρολίνα (μακρύσπερμο) και ρύζι γιασεμιού, ποικιλίες που αγαπήθηκαν όχι μόνο γιατί περιέχουν λιγότερο άμυλο αλλά και γιατί οι ethnic μαγειρικές κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος έναντι των παραδοσιακών. 

Μια τέλεια τροφή;

Μπορεί ως λαός να προτιμάμε την πατάτα, αλλά το ρύζι αποτελεί ιδανικότερη τροφή για όλες τις ηλικίες, καθώς δεν περιέχει λίπος, νάτριο ή γλουτένη. Το καστανό ρύζι μπορεί να έχει περισσότερο ασβέστιο, όπως και περισσότερη πρωτεΐνη, περισσότερες βιταμίνες Β και σίδηρο από το λευκασμένο, αλλά είναι πιο δύσπεπτο και το αλευρώδες κέλυφός του εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου. Γενικά πάντως το ρύζι περιέχει το υψηλότερο ποσοστό πρωτεΐνης από όλα τα βασικά τρόφιμα (σιτάρι κ.λπ.) γι’ αυτό και αποτελεί από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα βασική καθημερινή τροφή για πολλά εκατομμύρια ανθρώπους. Το 90% του ρυζιού παγκόσμια παράγεται στην Ασία (κυρίως σε Κίνα, Ινδία, Ινδονησία και Μπανγκλαντές, ενώ μικρότερες ποσότητες στην Ιαπωνία, το Πακιστάν κ.α.). Προσοχή στις ετικέτες των τροφίμων, λοιπόν, προτιμούμε ελληνικό και ευρωπαϊκό ρύζι. 

Το ευρωπαϊκό ρύζι είναι σκέτος θησαυρός (και το ελληνικό επίσης!) Facebook Twitter
H σεφ του Yoleni’s Κατερίνα Χανιώτη. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Προσοχή στους υδροβιότοπους!

Οι υδροβιότοποι είναι ευαίσθητα οικοσυστήματα, τόποι σίτισης, αναπαραγωγής και διαβίωσης πολλών ειδών πτηνών, ζώων και εντόμων. Η Αγροτική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης (με 16.000 παραγωγούς από 9 αγροτικούς συνεταιρισμούς) παράγει το 75% του ελληνικού ρυζιού. Αν και δεν υιοθετούν ακόμα τη βιολογική καλλιέργεια, στην περιοχή της πεδιάδας της Χαλάστρας, στο δέλτα των ποταμών Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα (περιοχή Natura με πολλά πτηνά σε καθεστώς προστασίας αλλά και κάστορες, βίδρες, λύκους και τσακάλια) και στις παρόχθιες περιοχές των ποταμών Αχελώου, Σπερχειού και Εβρου, σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή ΠΟΠ της Βαλένθια στο Φυσικό Πάρκο της Albufera (που καλλιεργεί ρύζι από τον 8ο αιώνα!), υλοποιούν ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα με αυτούς ακριβώς τους μελλοντικούς στόχους, αλλά και με στόχο την ενημέρωση του καταναλωτή ότι το ευρωπαϊκό ρύζι από εγγυημένους σπόρους είναι ένα προϊόν ασφαλές, που καλλιεργείται τηρώντας τους αυστηρούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Όπως μου εξηγεί ο Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, Γενικός Διευθυντής του ΕΑΣΘ: «Τα αυστηρά πρωτόκολλα και συστήματα που θεσπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζονται στο ακέραιο και εξασφαλίζουν την άριστη ποιότητα των προϊόντων αλλά και την ασφάλεια του καταναλωτή. Γίνεται χρήση μόνο εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών και στις κατάλληλες ποσότητες που απαιτούνται, ώστε να εξασφαλίζεται η ισορροπία αλλά και η βιωσιμότητα στο οικοσύστημα που δημιουργείται, με κύριο στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

Η αλλαγή της καλλιέργειας σε βιολογική ενέχει μεγάλους κινδύνους για την ποσότητα της παραγωγής αλλά και για το τελικό προϊόν και απαιτείται κάποιος μεταβατικός χρόνος στην εγκαθίδρυσή της. Στην Ελλάδα αλλά και στην Ισπανία το ποσοστό βιολογικής καλλιέργειας ρυζιού βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο, 1-2% της συνολικής παραγωγής, ενώ κάποιες προσπάθειες που γίνονται είναι μεμονωμένες».

Τρεις πρωτότυπες συνταγές με ευρωπαϊκό ρύζι

από τη σεφ του Yoleni’s Κατερίνα Χανιώτη

Κροκέτες ρυζιού με γαρίδες και πράσο

Το ευρωπαϊκό ρύζι είναι σκέτος θησαυρός (και το ελληνικό επίσης!) Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 6 άτομα: 
350 γρ. ρύζι γλασέ
200 γρ. γαρίδες βρασμένες
1 πράσο
50 γρ. βούτυρο
100 γρ. παρμεζάνα
4 αυγά
Φρυγανιά τριμμένη
Αλεύρι
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Ψιλοκόβω το άσπρο μέρος του πράσου. Το σοτάρω σε 30 γρ. βούτυρο και σιγοβράζω μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτω τις γαρίδες ψιλοκομμένες. Αλατοπιπερώνω και μαγειρεύω για 2 λεπτά. Βράζω το ρύζι σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Όταν βράσει το σουρώνω και ανακατεύω με 20 γρ. βούτυρο. Προσθέτω το τριμμένο τυρί, 1 αυγό σπασμένο, αλάτι και πιπέρι. Παίρνω μια κουταλιά ρύζι, σχηματίζω μπαλάκι και στο κέντρο βάζω λίγη γέμιση.

Αλευρώνω το μπαλάκι, το βουτάω στο αυγό και μετά στη φρυγανιά. Τηγανίζω σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει. Σερβίρω με πράσινη σαλάτα.

Ριζότο με παντζάρια

Το ευρωπαϊκό ρύζι είναι σκέτος θησαυρός (και το ελληνικό επίσης!) Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα:
5 βολβούς παντζαριού
300 γρ. ρύζι καρολίνα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
½ κ.γ. ρίγανη
100 ml λευκό κρασί
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
6 κ.σ. γιαούρτι
100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
6 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Καθαρίζω τα παντζάρια και τα τρίβω στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σωτάρω τα παντζάρια. Προσθέτω αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και σκόρδο. Σωτάρω για 3 λεπτά ανακατεύοντας. Προσθέτω τον ζωμό, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω να σιγοβράσει για 15 λεπτά. Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνω 3 κ.σ. ελαιόλαδο, προσθέτω το ρύζι και ανακατεύω καλά. Σβήνω με κρασί και μόλις το πιει βάζω τον ζωμό με τα παντζάρια σταδιάκα με μια κουτάλα. Αφού μαγειρευτεί προσθέτω 2 κ.σ. γιαούρτι και το τυρί. Ανακατεύω και κατεβάζω από τη φωτιά. Σερβίρω με γιαούρτι και μαϊντανό.

Κουμιώτικος χαλβάς

Το ευρωπαϊκό ρύζι είναι σκέτος θησαυρός (και το ελληνικό επίσης!) Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 10 άτομα:
2 ¼ φλιτζάνια ρύζι γλασέ
¾ φλιτζάνια βούτυρο 
1 φλιτζάνι αμύγδαλο φιλέ

Για το σιρόπι:
2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
7 φλιτζάνια νερό
1 φλούδα λεμονιού
1 κ.σ. χυμό λεμόνι

Εκτέλεση:
Σπάω το ρύζι στο μπλέντερ να γίνει σαν χοντρό σιμιγδάλι. Σε μια κατσαρόλα βράζω νερό, ζάχαρη, φλούδα και χυμό λεμονιού για 6 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση. Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνω το βούτυρο και καβουρδίζω τα αμύγδαλα. Τα αφαιρώ και προσθέτω το σπασμένο ρύζι. Ανακατεύω μέχρι να ξανθύνει και ξαναρίχνω τα αμύγδαλα. Με μια κουτάλα ρίχνω σιγά σιγά το σιρόπι. Ανακατεύω μέχρι το μείγμα να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Σκεπάζω με μια πετσέτα και αφήνω για μία ώρα εκτός φωτιάς. Σερβίρω με κανέλα και αμύγδαλο.




 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

LAXANONTOLMADES

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τους τέλειους λαχανοντολμάδες του Βλάσση

Το εστιατόριο της Αθήνας που εδώ και περίπου 40 χρόνια έχει συνδέσει το όνομά του με αυτό το πιάτο μάς δίνει τη συνταγή για ένα φαγητό κλασικό και comfort, τώρα που κάνει κρύο και τα λάχανα είναι στο φόρτε τους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Κυνηγώντας άγριες τρούφες στο Ανατολικό Ζαγόρι

Γεύση / Κυνηγώντας άγριες τρούφες στο ανατολικό Ζαγόρι

Για να αναζητά κανείς καθημερινά το χαβιάρι της γης πρέπει να μη φοβάται το βουνό, να έχει την υπομονή να το εξερευνά και να ανακαλύπτει το τοπίο κομμάτι-κομμάτι. Αυτό κάνει τα τελευταία δεκαέξι χρόνια μία από τις πρώτες τρουφοκυνηγούς στην Ελλάδα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Νοικοκυρά, για οικογενειακά γεύματα σπιτικού φαγητού στην πόρτα σας

Γεύση / Η «Νοικοκυρά» ετοιμάζει και διανέμει οικογενειακά γεύματα σπιτικού φαγητού

Μια έξυπνη υπηρεσία διανομής φαγητού, που στηρίζει την επιτυχία του στην ταλαντούχα μαμά-μαγείρισσα που βρίσκεται στην κουζίνα, μας μαθαίνει να τρώμε σπιτικά και οικογενειακά.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ