Τριζόνι: Η δημιουργική ψαροφαγία της Χαλκιδικής έφτασε στη Θεσσαλονίκη

Trizoni sea treasures: Η πολυαναμενόμενη άφιξη της Θεσσαλονίκης μόλις άνοιξε τις πόρτες της Facebook Twitter
Παρά τις πολλές και signature πινελιές, συνολικά οι γεύσεις του θέλει να παραπέμπουν «σε μερικές από τις πιο οικείες της μνήμης μας».
0

Ήταν το 1983 τότε που ένας δεινός ψαράς στην Κρυοπηγή της Χαλκιδικής μετέτρεψε το σπίτι της οικογένειάς του, με τη μεγάλη, ζηλευτή αυλή, σε εστιατόριο.

Ο Γιώργος Σούσουρας έβαζε στα πιάτα των επισκεπτών του μόνο όσα έβγαζε ο ίδιος από τη θάλασσα, όλη η πρώτη του ύλη προερχόταν από την κασσανδρινή γη. Έριχνε τις φρέσκιες ψαριές του στη σχάρα, έβγαζε και λίγους μεζέδες.  

«Τριάντα οκτώ χρόνια μετά, δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Τα ψάρια και τα θαλασσινά μας προέρχονται από ντόπιους ψαράδες. Έπειτα, το λάδι και το μέλι μας, τα τυριά μας, τα βότανα και τα χόρτα που σερβίρουμε είναι από την Κασσάνδρα.

Συλλέγουμε ό,τι μας δίνουν η εποχή και η Χαλκιδική. Στην πορεία μάθαμε να αφουγκραζόμαστε την πρώτη ύλη, να αφαιρούμε από τα πιάτα καθετί περιττό, να την επεξεργαζόμαστε και να τη σερβίρουμε με σεβασμό προς τη φύση».

Με πολλή χειροποίητη δουλειά, το δεύτερο σπίτι του μας επιτρέπει να απολαύσουμε ωμά και όστρακα στην μπάρα, ενώ διαθέτει και ένα shop in shop fish cellar με διάφορα και ορισμένα δυσεύρετα καλούδια.

Η δεύτερη γενιά, ο Αστέριος Σούσουρας, όχι μόνο συνεχίζει όσα δημιούργησε ο πατέρας του αλλά γράφει το δικό του κεφάλαιο, μετατρέποντας το Τριζόνι σε ένα από τα πιο φημισμένα εστιατόρια της περιοχής. Αν ζητήσετε διευθύνσεις καλού φαγητού στη Χαλκιδική από κάποιον που ξέρει, δύσκολα να μην το συμπεριλάβει σε αυτές.  

τριζονι Facebook Twitter
Το Τριζόνι της Θεσσαλονίκης θα επενδύσει στη μαγειρική στη φωτιά.  
 

Το νέο που φέρνει ο Αστέριος Σούσουρας είναι ότι από δω και πέρα δεν θα περιμένουμε να φτάσει το καλοκαίρι για να απολαύσουμε την εκλεκτή, δημιουργική και συνάμα λιτή ψαροφαγική του πρόταση.

Κάνοντας το επόμενο δικό του βήμα, μόλις εγκαταστάθηκε σε ένα διώροφο νεοκλασικό της Λυκούργου στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης.

Με πολλή χειροποίητη δουλειά, το δεύτερο σπίτι του μας επιτρέπει να απολαύσουμε ωμά και όστρακα στην μπάρα, ενώ διαθέτει και ένα shop in shop fish cellar με διάφορα και ορισμένα δυσεύρετα καλούδια. Θα φροντίσει να βρίσκουμε εκεί άγρια στρείδια, ανεμώνες, σμέρνες, αγριόχορτα εποχικά, τα τυριά που χρησιμοποιεί στην κουζίνα του.

Ήδη στην αυλή της Χαλκιδικής μπορούσαμε από κάποια τραπέζια της να παρακολουθήσουμε καθαρά τα ψάρια να δουλεύονται μπροστά μας. Τώρα, στον πάνω όροφο του νεοκλασικού θα κυριαρχεί μια ανοιχτή εστία με ταβάδες και τσουκάλια. Το Τριζόνι της Θεσσαλονίκης θα επενδύσει στη μαγειρική στη φωτιά.  

Το μενού που έχει διαμορφώσει ο Αστέριος Σούσουρας περιλαμβάνει σπεσιαλιτέ που σερβίρει επί χρόνια στην Κρυοπηγή, όπως η πηχτή κακαβιά του από πετρόψαρα, η λευκή ταραμοσαλάτα του με yuzu, τα κολοκυθάκια στο τηγάνι με τζατζίκι, ο μπάτζος του τυροκόμου του στο τηγάνι με γλυκοκολοκύθα και ερεικόμελο, τα αχνιστά του μύδια με λαδολέμονο και μυρωδικά. 

Ωστόσο, έχει και καινούργιες ιδέες.  

ταραμοσαλάτα  Facebook Twitter
Λευκή ταραμοσαλάτα με yuzu.
στρείδια Facebook Twitter
Θα φροντίσει να βρίσκουμε εκεί άγρια στρείδια, ανεμώνες, σμέρνες, αγριόχορτα εποχικά, τα τυριά που χρησιμοποιεί στην κουζίνα του.

Το ψωμί ολικής ξεφουρνίζεται από τον δικό του ξυλόφουρνο, εγχώρια ψάρια ημέρας προσφέρονται σασίμι και καρπάτσιο, τα λαχανικά ψήνονται στη θράκα, η ρέγγα με πορτοκάλι και σουμάκ περνάει από φλόγιστρο, η σαρδέλα σερβίρεται σε tempura, o ροφός πλακί συνδυάζεται με ζυμαρικά καλαμαράτα.

Εκμεταλλεύεται όλα τα κομμάτια των μεγάλων του ψαριών, κάνει τους γιακάδες τους αχνιστούς και τα κεφάλια στη λαδόκολλα, ρίχνει μπαρμπούνια στο τηγάνι, τσαούσια, μουσμούλια, στείρες, σκαθάρια, γαρίδες ντόπιες και καλαμάρι φρέσκο στη σχάρα, κάνει τη δική του λακέρδα.

Παρά τις πολλές και signature πινελιές, συνολικά οι γεύσεις του θέλει να παραπέμπουν «σε μερικές από τις πιο οικείες της μνήμης μας».  

Λυκούργου 2, Λαδάδικα, 2310 268880 

μακαροναδα με θαλασσινα Facebook Twitter
Το μενού που έχει διαμορφώσει ο Αστέριος Σούσουρας περιλαμβάνει σπεσιαλιτέ που σερβίρει επί χρόνια στην Κρυοπηγή.
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM