Τριζόνι: Η δημιουργική ψαροφαγία της Χαλκιδικής έφτασε στη Θεσσαλονίκη

Trizoni sea treasures: Η πολυαναμενόμενη άφιξη της Θεσσαλονίκης μόλις άνοιξε τις πόρτες της Facebook Twitter
Παρά τις πολλές και signature πινελιές, συνολικά οι γεύσεις του θέλει να παραπέμπουν «σε μερικές από τις πιο οικείες της μνήμης μας».
0

Ήταν το 1983 τότε που ένας δεινός ψαράς στην Κρυοπηγή της Χαλκιδικής μετέτρεψε το σπίτι της οικογένειάς του, με τη μεγάλη, ζηλευτή αυλή, σε εστιατόριο.

Ο Γιώργος Σούσουρας έβαζε στα πιάτα των επισκεπτών του μόνο όσα έβγαζε ο ίδιος από τη θάλασσα, όλη η πρώτη του ύλη προερχόταν από την κασσανδρινή γη. Έριχνε τις φρέσκιες ψαριές του στη σχάρα, έβγαζε και λίγους μεζέδες.  

«Τριάντα οκτώ χρόνια μετά, δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Τα ψάρια και τα θαλασσινά μας προέρχονται από ντόπιους ψαράδες. Έπειτα, το λάδι και το μέλι μας, τα τυριά μας, τα βότανα και τα χόρτα που σερβίρουμε είναι από την Κασσάνδρα.

Συλλέγουμε ό,τι μας δίνουν η εποχή και η Χαλκιδική. Στην πορεία μάθαμε να αφουγκραζόμαστε την πρώτη ύλη, να αφαιρούμε από τα πιάτα καθετί περιττό, να την επεξεργαζόμαστε και να τη σερβίρουμε με σεβασμό προς τη φύση».

Με πολλή χειροποίητη δουλειά, το δεύτερο σπίτι του μας επιτρέπει να απολαύσουμε ωμά και όστρακα στην μπάρα, ενώ διαθέτει και ένα shop in shop fish cellar με διάφορα και ορισμένα δυσεύρετα καλούδια.

Η δεύτερη γενιά, ο Αστέριος Σούσουρας, όχι μόνο συνεχίζει όσα δημιούργησε ο πατέρας του αλλά γράφει το δικό του κεφάλαιο, μετατρέποντας το Τριζόνι σε ένα από τα πιο φημισμένα εστιατόρια της περιοχής. Αν ζητήσετε διευθύνσεις καλού φαγητού στη Χαλκιδική από κάποιον που ξέρει, δύσκολα να μην το συμπεριλάβει σε αυτές.  

τριζονι Facebook Twitter
Το Τριζόνι της Θεσσαλονίκης θα επενδύσει στη μαγειρική στη φωτιά.  
 

Το νέο που φέρνει ο Αστέριος Σούσουρας είναι ότι από δω και πέρα δεν θα περιμένουμε να φτάσει το καλοκαίρι για να απολαύσουμε την εκλεκτή, δημιουργική και συνάμα λιτή ψαροφαγική του πρόταση.

Κάνοντας το επόμενο δικό του βήμα, μόλις εγκαταστάθηκε σε ένα διώροφο νεοκλασικό της Λυκούργου στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης.

Με πολλή χειροποίητη δουλειά, το δεύτερο σπίτι του μας επιτρέπει να απολαύσουμε ωμά και όστρακα στην μπάρα, ενώ διαθέτει και ένα shop in shop fish cellar με διάφορα και ορισμένα δυσεύρετα καλούδια. Θα φροντίσει να βρίσκουμε εκεί άγρια στρείδια, ανεμώνες, σμέρνες, αγριόχορτα εποχικά, τα τυριά που χρησιμοποιεί στην κουζίνα του.

Ήδη στην αυλή της Χαλκιδικής μπορούσαμε από κάποια τραπέζια της να παρακολουθήσουμε καθαρά τα ψάρια να δουλεύονται μπροστά μας. Τώρα, στον πάνω όροφο του νεοκλασικού θα κυριαρχεί μια ανοιχτή εστία με ταβάδες και τσουκάλια. Το Τριζόνι της Θεσσαλονίκης θα επενδύσει στη μαγειρική στη φωτιά.  

Το μενού που έχει διαμορφώσει ο Αστέριος Σούσουρας περιλαμβάνει σπεσιαλιτέ που σερβίρει επί χρόνια στην Κρυοπηγή, όπως η πηχτή κακαβιά του από πετρόψαρα, η λευκή ταραμοσαλάτα του με yuzu, τα κολοκυθάκια στο τηγάνι με τζατζίκι, ο μπάτζος του τυροκόμου του στο τηγάνι με γλυκοκολοκύθα και ερεικόμελο, τα αχνιστά του μύδια με λαδολέμονο και μυρωδικά. 

Ωστόσο, έχει και καινούργιες ιδέες.  

ταραμοσαλάτα  Facebook Twitter
Λευκή ταραμοσαλάτα με yuzu.
στρείδια Facebook Twitter
Θα φροντίσει να βρίσκουμε εκεί άγρια στρείδια, ανεμώνες, σμέρνες, αγριόχορτα εποχικά, τα τυριά που χρησιμοποιεί στην κουζίνα του.

Το ψωμί ολικής ξεφουρνίζεται από τον δικό του ξυλόφουρνο, εγχώρια ψάρια ημέρας προσφέρονται σασίμι και καρπάτσιο, τα λαχανικά ψήνονται στη θράκα, η ρέγγα με πορτοκάλι και σουμάκ περνάει από φλόγιστρο, η σαρδέλα σερβίρεται σε tempura, o ροφός πλακί συνδυάζεται με ζυμαρικά καλαμαράτα.

Εκμεταλλεύεται όλα τα κομμάτια των μεγάλων του ψαριών, κάνει τους γιακάδες τους αχνιστούς και τα κεφάλια στη λαδόκολλα, ρίχνει μπαρμπούνια στο τηγάνι, τσαούσια, μουσμούλια, στείρες, σκαθάρια, γαρίδες ντόπιες και καλαμάρι φρέσκο στη σχάρα, κάνει τη δική του λακέρδα.

Παρά τις πολλές και signature πινελιές, συνολικά οι γεύσεις του θέλει να παραπέμπουν «σε μερικές από τις πιο οικείες της μνήμης μας».  

Λυκούργου 2, Λαδάδικα, 2310 268880 

μακαροναδα με θαλασσινα Facebook Twitter
Το μενού που έχει διαμορφώσει ο Αστέριος Σούσουρας περιλαμβάνει σπεσιαλιτέ που σερβίρει επί χρόνια στην Κρυοπηγή.
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ