Φευγαλέες στιγμές απ' τα πελάγη της βαθιάς χαράς

Facebook Twitter
0

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

 

Σαν να μην γλύκανε η Αυγή αυτήν την πρώτη του Έτους.

Δυό Δύσεις και Δύο Ανατολές ολοκληρώθηκαν, από την πιο θρίλερ Χρονιά που ακούσαμε ποτέ, κι ούτε μια φωτογραφία δεν δείχνει το φώς να λάμπει και να κρύβει το σκοτάδι. Στο διαδίκτυο κανένα μέρος του κόσμου δεν είχε κάτι να πει γι αυτό το ξημέρωμα, αλλά πολλά videogames για το αν "Φοβάστε την Καταστροφή της Γης"  ανέβηκαν στο web όσο ο ήλιος του 2012 ανέβαινε ψηλά.....

         

Happy 2012 δεν τόλμησαν ούτε οι εικόνες να πουν. Προφανώς ούτε που το σκέφτηκαν κι οι άνθρωποι. Σε τελικό απολογισμό την ευτυχία κι αν την ευχόμαστε, φοβόμαστε να την ζούμε. Κι αυτό είναι το συμπέρασμα απο το σύνολο των κοινωνικών μελετών, που κατέληξαν ότι οι γιήνοι προτιμούν να τραμπαλίζουν μεταξύ ευτυχίας και δυστυχίας, απο την παντοτινή ευτυχία σε κάθε τους λεπτό αν θα μπορούσε να τους το φέρνει η ζωή .

    

Η ευτυχία ξεγλιστρά απ τα χέρια μας, αλλά αφήνει το άκουσμά της σαν εθιστικό κοκτείλ. Δημιουργεί στέρηση αμέσως μετά. Οι αναμνήσεις και η συνείδηση, όπως εξηγείται, δεν συμμετέχουν καν σ αυτό. Ο υποσυνείδητος μηχανισμός όμως χτυπάει καμπανάκι, και μας υποκινεί να βρούμε εναλλακτικές για να καλύψουμε το απύθμενο κενό.   

Η κυκλοθυμική διάθεση ξεκίνησε.

Ασωτίες και οι κρεπάλες εξηγούνται απο την σύγχρονη ψυχιατρική ως απόπειρα να καλύψει κανείς το άδειασμα απο μια κατάσταση ευτυχίας σε μη ευτυχία. Κενό που δεν φεύγει με ψυχιατρική ανάλυση ούτε δια της λογικής. Η ευτυχία ως κατάσταση του νου, του σώματος, της σκέψης και της ψυχής, κωδικοποιείται στα κύταρά μας, και δεν την ξεχνούν ποτέ.

Σε αντίθεση με την δυστυχία που έχει βάρος, σαν συναίσθημα και βιολογική κατάσταση, εξηγεί ο διάσημος ψυχοθεραπευτής Roger Hudson. Η ευτυχία και επιστημονικά, έχει αβάσταχτη ελαφρότητα.

           

Δεν μιλάμε για την ευτυχία της αγοράς αυτοκινήτου ή ένος νέου συμβολαίου στην δουλειά, διευκρινίζουν οι επιστήμονες, που κατοχύρωσαν την ειδικότητα της Ευτυχίας επίσημα ως "Happiness Science" λόγω της πολυπλοκότητάς της που τους δυσκολεύει να την καταγράψουν σε βιολογικές απολήξεις. Τα χειροπιαστά συμβόλαια ευτυχίας που κάνουν την ζωή καλύτερη δεν ειναι η Ευτυχία, προσθέτουν.

Είναι λίγες μόνον στιγμές που το σώμα "ακούει" την δικιά του νιρβάνα.

Η υπόδειξη για να ισορροπήσει κανείς στην Νέα Χρονιά της καταχνιάς , είναι να αρχίσει να θυμάται, και συνειδητά, τις δικιές του φευγαλέες στιγμές απ' τα πελάγη της βαθιάς χαράς. Κάπου εκεί, λένε, επιστήμονες και Μεγάλοι Δάσκαλοι βρίσκεται το συναίσθημα του βγαίνω απ τον εαυτό μου και δεν με νοιάζει όπου με πάει.

                               

Σα να μην έχουμε κι άλλη επιλογή.....

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ