Μπορούν τα χρήματα να εξαγοράσουν στ' αλήθεια την ευτυχία;

Facebook Twitter
0

Μάλλον ναι.

Για το κυνήγι της ευτυχίας τις τελευταίες δεκαετίες καταλήγουμε στο ότι λίγο πολύ την ευτυχία μπορούμε να την αγοράσουμε. Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε πως ξοδεύοντας χρήματα σε αγαθά που δεν έχει σημασία πόσο περίτεχνα και αν είναι, μας κάνουν να περιμένουμε όλο και περισσοτερα, ενώ το να ξοδεύεις χρόνο σε εμπειρίες και ειδικά με άλλους ανθρώπους, αποδίδει μακροπρόθεσμα. Καλά μέχρι εδώ; καλά.


Εκτός από την κατακλειδα, όλα τα άλλα φαίνονται μια χαρά.


Νέα έρευνα από επιστήμονες στο San Francisco State University ρίχνει τη μπάλα στο φιλέ, διχάζοντας πολλούς από εμάς. Το να ξοδεύεις χρηματα σε εμπειρίες, σε κάνει να περιμένεις εξίσου περισσότερα.


"Όπως λένε αν ξοδεύεις τα χρήματα σου σε εμπειρίες ζωής, αυτό θα σε κάνει πιο χαρούμενο αλλά ανακαλύψαμε πως αυτό δεν ισχύει παντού. Ο Ryan Howell an associate professor of psychology at SF State and co-author of the study. Υποστηρίζει πως οι υπερκαταναλωτές υλικών αγαθών οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού δεν είναι πραγματικά ευτυχισμένοι ούτε από τις αγορές.


Οι υπερκαταναλωτές υλικών αγαθών όπως περιγραφεί ο Howell, υποφέρουν από τύφλωση σχετικά με το τι θα αγοράσουν για να ικανοποιήσουν το μάτι τους. Σε αυτούς τους λαούς- σύμφωνα με το Howell υπάρχει ένας στους τρεις ανάμεσα μας. Το να σπαταλάει κανείς χρήματα σε εμπειρίες δεν είναι πραγματικά πιο αποτελεσματικό σε σχέση με το να καταναλώνει κανείς υλικά αγαθά, γιατί οι εμπειρίες δεν πρόκειται να αντικατοπτρίσουν με ακριβή τρόπο το ποιοι πραγματικά είναι. Με άλλα λόγια δεν έχει σημασία το που ξοδεύουν τα χρήματα τους, τους λείπει δηλαδή το στοιχείο της αυθεντικότητας "έκφραση ταυτότητας".


Ο Howell παραθέτει το εξής παράδειγμα "είμαι φαν του baseball, αν μου πεις "πήγαινε ξόδεψε χρήματα σε εμπειρίες ζωής και θα σου αγοράσω ένα εισιτήριο για έναν αγώνα, αυτό θα ήταν μια αυθεντική ένδειξη του ποιος είμαι και προφανώς αυτό θα με κάνει χαρούμενο. Από την άλλη μεριά, δεν είμαι μεγάλος φαν των μουσείων, θα ξόδευα χρήματα σε εμπειρίες ζωής, αυτή φαίνεται να είναι μια σωστή επιλογή, αλλά επειδή δεν σχετίζεται πραγματικά με τη δική μου προσωπικότητα, δεν θα με κάνει πιο χαρούμενο.
Ο Howell και η ομάδα υπέβαλλαν ερωτήσεις σε καταναλωτές οι οποίες σχεδιάστηκαν ώστε να φέρουν στην επιφάνεια τους παράγοντες που θέτουν τα πλαίσια της ευτυχίας (σύμφωνα με τις προηγούμενες έρευνες) από το να ξοδεύεις λεφτά σε εμπειρίες. Βρήκαν ότι οι μεγάλοι καταναλωτές υλικών αγαθών νιώθουν λιγότερη ευδαιμονία από τους καταναλωτές που ξοδεύουν τα χρήματα τους σε εμπειρίες.


Τα αποτέλεσμα δείχνουν ότι δεν είναι σωστό να λες στον καθένα ότι αν ξοδέψεις χρήματα σε εμπειρίες ζωής θα είσαι πιο χαρούμενος, γιατί χρειάζεται να λαμβάνεις υπόψιν σου και ποιο είναι το μπάντζετ του καταναλωτή. Η Jia Wei Zhang, the lead author of the study and a graduate student at the University of California, Berkeley η οποία διεξήγαγε την έρευνα με τον Howell ενώ είναι φοιτήτρια στο SF State.


Και ποια είναι η λύση λοιπόν; σύμφωνα με τους ερευνητές όλα στηρίζονται στο να οδηγήσουμε την αγοραστική μας δύναμη, προς τις εμπειρίες που στρέφονται στο ποιοι νομίζουμε ότι είμαστε. Σπαταλώντας χρήματα σε εμπειρίες οι οποίες είναι εποικοδομητικές όπως επισκέψεις σε μουσεία και γκαλερί, αλλά που παραμερίζουν την ταυτότητα μας, αυτό μας κάνει να νιώθουμε τόσο κενοί όσο το να χαλάμε χρήματα σε αγαθά που χάνουν την μοναδικότητα τους λίγα λεπτά αφού τα αγοράσουμε.


Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος θα αγόραζε κάτι. Ο Howell είπε πως "αν ο λόγος είναι να μεγιστοποιηθεί η ευτυχία, το καλύτερο που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος είναι να κάνει αγορές που αφορούν τις εμπειρίες ζωής οι οποίες ωστόσο θα συνάδουν με την προσωπικότητα του καθενός.


Ενώ πιστεύω πως η έρευνα μας δίνει χρήσιμες συντεταγμένες για τη μελέτη της ευτυχίας. Θα προτιμούσα να γνωρίζω περισσότερα σχετικά με τα αποτελέσματα του να ξοδεύεις χρήματα σε αυτό που θέτει τα όρια των δικών μας εμπειριών. Μου φαίνεται ότι κάποιος που δεν έχει ταξιδέψει εκτός H.Π.Α θα μπορούσε εύκολα να πει "δεν είμαι και τόσο Ευρωπαίος" αλλά στα αλήθεια δεν έχω ιδέα το τι σημαίνει αυτή η δήλωση. Χωρίς να έχουμε την ευκαιρία σε νέες εμπειρίες"έκφραση ταυτότητας" ίσως ποτέ να μην επεκτείνουμε τα όρια της ζωής πέρα από τον εαυτό μας.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ