Όταν κάποιος αγνοεί τα γραπτά σας μηνύματα...

Όταν κάποιος αγνοεί τα γραπτά σας μηνύματα... Facebook Twitter
O φόβος της απώλειας καλύτερων εμπειριών, ή στα αγγλικά FOMO, φαίνεται να επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι 15% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι προγραμματίζουν πολλαπλά ραντεβού για το ίδιο βράδυ, oπότε αναγκάζονται να αγνοούν τους εκείνους που έρχονται δεύτεροι στις προτιμήσεις τους...
3

Αν ο DJ Khaled μπορεί να ενημερώσει το snapchat του ενώ βρίσκεται νυχτιάτικο στην μέση της θάλασσας πάνω σε ένα τζετ σκι, τότε μπορείς κι εσύ να απαντήσεις στο μήνυμα μου" έλεγε ένα τουΐτ που αναρτήθηκε τον Δεκέμβριο, το οποίο έχει πλέον αναπαραχθεί και επαναδιατυπωθεί με χιλιάδες άλλους τρόπους. Η βάση της δήλωσης αυτής, η οποία έχει θεαθεί πάνω από 1.600.000 φορές από τότε που ανέβηκε στο YouTube στις 14 Δεκεμβρίου, είναι ξεκαρδιστική από μόνη της. Αλλά το "τότε μπορείς κι εσύ να απαντήσεις στο μήνυμα μου" απηχεί την πραγματικότητα μιας γενιάς η οποία αποδεικνύεται και μέσω μελετών ότι δεν είναι καλή στο να απαντά σε μηνύματα. 

Ο ιστότοπος ερωτικών γνωριμιών Plenty of Fish πρόσφατα ρώτησε 800 Αμερικανούς και Καναδούς ηλικίας 18 έως 33 σχετικά με τις συνήθειες τους στην αποστολή μηνυμάτων, κι ανακάλυψε πως το 80% των millennials έχουν αγνοηθεί από άτομα στα οποία έστειλαν μήνυμα στο κινητό, στο Facebook ή στο Instagram. Το φαινόμενο αυτό εξηγείται κυρίως από το γεγονός ότι είναι ευκολότερο να σταματήσει κάποιος να απαντά σε μηνύματα από το να πει σε κάποιον ότι δεν θέλει να τον ξαναδεί. Επίσης, εξηγείται και από την πεποίθηση ότι υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές, κάτι που είναι ακριβώς μέσα στο πνεύμα του συγκεκριμένου ιστοτόπου γνωριμιών. Ένας ανώνυμος χρήστης εξήγησε την λογική του ως εξής:

"Είναι ο φόβος ότι χάνεις κάτι ή κάποιον καλύτερο, που θα ακολουθήσει. Γιατί είναι τόσο εύκολο να περάσεις στο επόμενο προφίλ ή φωτογραφία και να κάνεις like, ούτως ώστε κάθε επόμενο πρόσωπο μπορεί να είναι καλύτερο και είναι πανεύκολο απλά να εξαφανισθείς. Ίσως να είναι λίγο κακό, αλλά βγαίνουμε ραντεβού, δεν είναι ότι έχουμε και σχέση," είπανε.  

Ίσως θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που πλέον μπορεί να λήξει μια σχέση κομψά και ευγενικά με ένα γραπτό μήνυμα, σε σύγκριση με το μη αναμενόμενο τηλεφώνημα στο σταθερό κάποιου.

Αυτός ο φόβος της απώλειας καλύτερων εμπειριών, ή στα αγγλικά FOMO, φαίνεται να επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι 15% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι προγραμματίζουν πολλαπλά ραντεβού για το ίδιο βράδυ.  Κι ενώ η μελέτη αυτή εστίαζε στο να αγνοείς κάποιος στα πλαίσια συναισθηματικών/ερωτικών σχέσεων, το φαινόμενο αυτό εφαρμόζεται εξίσου και στις φιλίες. Επιπλέον, ενώ το να αγνοείς τα γραπτά μηνύματα κάποιου με τον οποίο έχεις βγει ραντεβού θεωρείται απαράδεκτη πρακτική, όταν το κάνεις σε κάποιο φίλο αυτό δεν συνεπάγεται απαραίτητα επιθυμία διακοπής της σχέσης. Είναι μεν ενοχλητικό για εκείνον που στέλνει το μήνυμα, αλλά αν το περιεχόμενο του είναι σημαντικό θα το αντιληφθείς την στιγμή που θα το λάβεις. Είτε θα συμβεί αυτό, είτε θα λάβεις ένα σαρκαστικό ακόλουθο μήνυμα όταν το άτομο που αγνόησες δει ότι τουϊτάρεις είτε κάνεις like σε πράγματα στο Instagram.

Ένας άλλος λόγος που εξηγεί πιθανά την σιγή ασυρμάτου είναι ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζονται μέσω διαδικτύου, παρά μέσω φίλων και συγγενών. Φυσικά και νιώθει κανείς μικρότερη ανησυχία για μια αμήχανη αλλά μεμονωμένη τυχαία συνάντηση σε ένα καφέ, από το να μοιράζεται τον ίδιο κύκλο συναναστροφών.  

"Πριν από 10 με 15 χρόνια, οι άνθρωποι με τους οποίους βγαίναμε αποτελούσαν μέρος του κοινωνικού μας κύκλου, μας τους είχαν συστήσει φίλοι, γνωστοί ή συγγενείς," λέει η Kate MacLean, Εμπειρογνώμονας Ραντεβού και συντονίστρια δημοσίων σχέσεων στο Plenty of Fish. "Οι διαδικτυακές γνωριμίες έχουν διευρύνει τον κύκλο των πιθανών συντρόφων που αλλιώς δεν θα συναντούσαμε πιθανά ποτέ. Ο διευρυμένος αριθμός ανθρώπων που μπορούμε να συναντήσουμε σήμερα, συνδυασμένος με την ευκολία του ότι κρυβόμαστε πίσω από μία συσκευή και την χαμηλή πιθανότητα να συναντήσουμε κάποιον ξανά μετά από έναν χωρισμό, είναι όλα στοιχεία στα οποία μπορούμε να αποδώσουμε την αυαξνόμενη τάση ανάμεσα στις νεότερες ηλικίες του να μην δίνουν σημεία ζωής." 

Βέβαια ας μην κρυβόμαστε πίσω από τα δάκτυλο μας, η πρακτική αυτή δεν είναι ένα τελείως καινοφανές φαινόμενο, απλά πλέον συζητιέται κάτι που έκαναν και οι γονείς μας πριν καν επινοηθεί το γραπτό μήνυμα. Ειλικρινά ίσως θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που πλέον μπορεί να λήξει κάτι κομψά και ευγενικά με ένα γραπτό μήνυμα σε σύγκριση με το μη αναμενόμενο τηλεφώνημα στο σταθερό κάποιου. 

Στοιχεία από το  i-D

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Εκτός από αυτό το FOMO υπάρχει και το ενδεχόμενο να μην απαντάει κάποιος επειδή έχει πολλά ψυχολογικά και προτιμάει την εξαφάνιση, από το να εξηγεί ας πούμε το πως νιώθει και σε τι φάση είναι (που θα χρειαστεί να εξηγήσει σε κάποιο επόμενο ραντεβού ενώ μπορεί να μην θέλει να μιλήσει γι'αυτό) σε κάποιον κιόλας που γνωρίζει ελάχιστα ή είδε μια φορά. Όχι; Μόνο εγώ;;; Oh well..