Όταν κάποιος αγνοεί τα γραπτά σας μηνύματα...

Όταν κάποιος αγνοεί τα γραπτά σας μηνύματα... Facebook Twitter
O φόβος της απώλειας καλύτερων εμπειριών, ή στα αγγλικά FOMO, φαίνεται να επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι 15% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι προγραμματίζουν πολλαπλά ραντεβού για το ίδιο βράδυ, oπότε αναγκάζονται να αγνοούν τους εκείνους που έρχονται δεύτεροι στις προτιμήσεις τους...
3

Αν ο DJ Khaled μπορεί να ενημερώσει το snapchat του ενώ βρίσκεται νυχτιάτικο στην μέση της θάλασσας πάνω σε ένα τζετ σκι, τότε μπορείς κι εσύ να απαντήσεις στο μήνυμα μου" έλεγε ένα τουΐτ που αναρτήθηκε τον Δεκέμβριο, το οποίο έχει πλέον αναπαραχθεί και επαναδιατυπωθεί με χιλιάδες άλλους τρόπους. Η βάση της δήλωσης αυτής, η οποία έχει θεαθεί πάνω από 1.600.000 φορές από τότε που ανέβηκε στο YouTube στις 14 Δεκεμβρίου, είναι ξεκαρδιστική από μόνη της. Αλλά το "τότε μπορείς κι εσύ να απαντήσεις στο μήνυμα μου" απηχεί την πραγματικότητα μιας γενιάς η οποία αποδεικνύεται και μέσω μελετών ότι δεν είναι καλή στο να απαντά σε μηνύματα. 

Ο ιστότοπος ερωτικών γνωριμιών Plenty of Fish πρόσφατα ρώτησε 800 Αμερικανούς και Καναδούς ηλικίας 18 έως 33 σχετικά με τις συνήθειες τους στην αποστολή μηνυμάτων, κι ανακάλυψε πως το 80% των millennials έχουν αγνοηθεί από άτομα στα οποία έστειλαν μήνυμα στο κινητό, στο Facebook ή στο Instagram. Το φαινόμενο αυτό εξηγείται κυρίως από το γεγονός ότι είναι ευκολότερο να σταματήσει κάποιος να απαντά σε μηνύματα από το να πει σε κάποιον ότι δεν θέλει να τον ξαναδεί. Επίσης, εξηγείται και από την πεποίθηση ότι υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές, κάτι που είναι ακριβώς μέσα στο πνεύμα του συγκεκριμένου ιστοτόπου γνωριμιών. Ένας ανώνυμος χρήστης εξήγησε την λογική του ως εξής:

"Είναι ο φόβος ότι χάνεις κάτι ή κάποιον καλύτερο, που θα ακολουθήσει. Γιατί είναι τόσο εύκολο να περάσεις στο επόμενο προφίλ ή φωτογραφία και να κάνεις like, ούτως ώστε κάθε επόμενο πρόσωπο μπορεί να είναι καλύτερο και είναι πανεύκολο απλά να εξαφανισθείς. Ίσως να είναι λίγο κακό, αλλά βγαίνουμε ραντεβού, δεν είναι ότι έχουμε και σχέση," είπανε.  

Ίσως θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που πλέον μπορεί να λήξει μια σχέση κομψά και ευγενικά με ένα γραπτό μήνυμα, σε σύγκριση με το μη αναμενόμενο τηλεφώνημα στο σταθερό κάποιου.

Αυτός ο φόβος της απώλειας καλύτερων εμπειριών, ή στα αγγλικά FOMO, φαίνεται να επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι 15% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι προγραμματίζουν πολλαπλά ραντεβού για το ίδιο βράδυ.  Κι ενώ η μελέτη αυτή εστίαζε στο να αγνοείς κάποιος στα πλαίσια συναισθηματικών/ερωτικών σχέσεων, το φαινόμενο αυτό εφαρμόζεται εξίσου και στις φιλίες. Επιπλέον, ενώ το να αγνοείς τα γραπτά μηνύματα κάποιου με τον οποίο έχεις βγει ραντεβού θεωρείται απαράδεκτη πρακτική, όταν το κάνεις σε κάποιο φίλο αυτό δεν συνεπάγεται απαραίτητα επιθυμία διακοπής της σχέσης. Είναι μεν ενοχλητικό για εκείνον που στέλνει το μήνυμα, αλλά αν το περιεχόμενο του είναι σημαντικό θα το αντιληφθείς την στιγμή που θα το λάβεις. Είτε θα συμβεί αυτό, είτε θα λάβεις ένα σαρκαστικό ακόλουθο μήνυμα όταν το άτομο που αγνόησες δει ότι τουϊτάρεις είτε κάνεις like σε πράγματα στο Instagram.

Ένας άλλος λόγος που εξηγεί πιθανά την σιγή ασυρμάτου είναι ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζονται μέσω διαδικτύου, παρά μέσω φίλων και συγγενών. Φυσικά και νιώθει κανείς μικρότερη ανησυχία για μια αμήχανη αλλά μεμονωμένη τυχαία συνάντηση σε ένα καφέ, από το να μοιράζεται τον ίδιο κύκλο συναναστροφών.  

"Πριν από 10 με 15 χρόνια, οι άνθρωποι με τους οποίους βγαίναμε αποτελούσαν μέρος του κοινωνικού μας κύκλου, μας τους είχαν συστήσει φίλοι, γνωστοί ή συγγενείς," λέει η Kate MacLean, Εμπειρογνώμονας Ραντεβού και συντονίστρια δημοσίων σχέσεων στο Plenty of Fish. "Οι διαδικτυακές γνωριμίες έχουν διευρύνει τον κύκλο των πιθανών συντρόφων που αλλιώς δεν θα συναντούσαμε πιθανά ποτέ. Ο διευρυμένος αριθμός ανθρώπων που μπορούμε να συναντήσουμε σήμερα, συνδυασμένος με την ευκολία του ότι κρυβόμαστε πίσω από μία συσκευή και την χαμηλή πιθανότητα να συναντήσουμε κάποιον ξανά μετά από έναν χωρισμό, είναι όλα στοιχεία στα οποία μπορούμε να αποδώσουμε την αυαξνόμενη τάση ανάμεσα στις νεότερες ηλικίες του να μην δίνουν σημεία ζωής." 

Βέβαια ας μην κρυβόμαστε πίσω από τα δάκτυλο μας, η πρακτική αυτή δεν είναι ένα τελείως καινοφανές φαινόμενο, απλά πλέον συζητιέται κάτι που έκαναν και οι γονείς μας πριν καν επινοηθεί το γραπτό μήνυμα. Ειλικρινά ίσως θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που πλέον μπορεί να λήξει κάτι κομψά και ευγενικά με ένα γραπτό μήνυμα σε σύγκριση με το μη αναμενόμενο τηλεφώνημα στο σταθερό κάποιου. 

Στοιχεία από το  i-D

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια
Εκτός από αυτό το FOMO υπάρχει και το ενδεχόμενο να μην απαντάει κάποιος επειδή έχει πολλά ψυχολογικά και προτιμάει την εξαφάνιση, από το να εξηγεί ας πούμε το πως νιώθει και σε τι φάση είναι (που θα χρειαστεί να εξηγήσει σε κάποιο επόμενο ραντεβού ενώ μπορεί να μην θέλει να μιλήσει γι'αυτό) σε κάποιον κιόλας που γνωρίζει ελάχιστα ή είδε μια φορά. Όχι; Μόνο εγώ;;; Oh well..