Τρία τρικ που σας κάνουν καλύτερους συνομιλητές

Τρία τρικ που σας κάνουν καλύτερους συνομιλητές Facebook Twitter
Οι άνθρωποι εισπράττουν τεράστια ευχαρίστηση όταν μιλούν για τον εαυτό τους, σχεδόν παρόμοια με αυτή που τους προσφέρει η κατανάλωση του αγαπημένου τους φαγητού.
0

Όλοι θέλουμε να γοητεύουμε -αν όχι τα πλήθη-, τουλάχιστον τους συνομιλητές μας. Αυτό, όμως, προϋποθέτει ότι γνωρίζουμε τι χρειάζεται για να κάνει κανείς έξυπνους διαλόγους και για να είναι, αν όχι η ψυχή των πάρτι, τουλάχιστον ένας έξυπνος συνομιλητής και κυρίως ένας καλός ακροατής. 

Η Jen Doll, συγγραφέας και αρθρογράφος, έχει γράψει έναν από τους πιο σοφούς οδηγούς με λίγες και καλές συμβουλές για το πώς κάποιος μπορεί να αποδειχθεί πραγματικός θησαυρός σε μία συζήτηση. Βασικά, η Doll αναφέρεται σε τρία βήματα που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνά ο καλός συνομιλητής. 

1.

Κατ' αρχάς οφείλει κανείς να γνωρίζει τα τρία επίπεδα που διέπουν μία συζήτηση. Στο πρώτο, γνωστό και ως ασφαλής περιοχή, όλα μπορούν να συζητηθούν: ο καιρός, τα αθλητικά, τα διάφορα νέα διασημοτήτων και ποπ κουλτούρας, οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί κοινό πεδίο συζήτησης. 

Το δεύτερο επίπεδο "χωράει" κάπως αμφιλεγόμενα θέματα: θρησκεία, πολιτική, θέματα προσωπικής ζωής. Καλό είναι να τεστάρετε το κατά πόσο αντέχει ο συνομιλητής να θίξετε κάτι από αυτά. Αν κρίνετε ότι δεν υπάρχει τέτοιο περιθώριο, πισωγυρίστε άμεσα και σώστε την παρτίδα. 

Στο τρίτο επίπεδο εντάσσονται πιο ευαίσθητα θέματα που μπορεί να συζητήσουν οι άνθρωποι: η οικογένεια, η υγεία, θέματα επαγγελματικής ζωής και οικονομικής κατάστασης. "Κάποιοι άνθρωποι αγαπούν να μιλούν για την οικογένεια και τα παιδιά τους, για το τι κάνουν στη ζωή τους γενικώς, αλλά μην κάνετε μία τολμηρή ερώτηση, αν δεν έχουν ανοίξει πλήρως οι πύλες επικοινωνίας σε μία συζήτηση", προτείνει ο Daniel Post Senning, ειδικός σε θέματα πρωτοκόλλου συζήτησης και εθιμοτυπίας.

Επίσης, να θυμάστε ότι ενώ στην Αμερική η ερώτηση "πώς είσαι;" είναι απλώς αποδεκτή, στην Ευρώπη είναι μάλλον κοινότοπη. Αν πρέπει να δείξετε λίγο περισσότερο ενδιαφέρον ώστε να ανοίξετε μία συζήτηση προτιμήστε το πιο αμεσο και ανθρώπινο: "Φαίνεται να σε απασχολεί κάτι. Όλα καλά;".

Η Debra Fine, ομιλήτρια και συγγραφέας βιβλίων γύρω από την Τέχνη της Καλής Συζήτησης έχει έναν άλλο βασικό κανόνα: "Μην ρωτάς κάτι που θα μπορούσε να φέρει κάποιον σε δύσκολη θέση"

2. 

Ενδιαφερθείτε για τους άλλους, να κάτι που κάνει ενδιαφέροντα έναν συνομιλητή. Μην μπαίνετε σε μία κουβέντα με την πρόθεση να διασκεδάσετε ή να θαμπώσετε τους πάντες εκτός κι αν είστε επαγγελματίας κωμικός. "Αναζητήστε την Όπρα που κρύβετε μέσα σας", συμβουλεύει η συγγραφέας Morra Aarons-Mele.

"Αν συνηθίζετε να μιλάτε πολύ, είναι σίγουρο ότι σε κάποια φάση της συζήτησης θα εξαντληθείτε, αλλά αν κάνετε ερωτήσεις και ακούτε προσεκτικά αυτό που σας λέει ο συνομιλητής σας, τότε είστε ένας ελκυστικός σύντροφος στην κουβέντα και όλοι θα νομίζουν ότι είστε και ένας εξαιρετικός συνομιλητής", εξηγεί η ίδια. 

Για την Akash Karia, το πιο σημαντικό είναι να ενδιαφέρεσαι για τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου ακόμη και στην ψιλοκουβέντα. Αυτό καθιστά ενδιαφέροντα ακομη και έναν συνομιλητή που ακόμη δεν έχει προλάβει να ανοίξει το στόμα του. Σ' αυτό έχει δίκιο.

Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαντ οι άνθρωποι εισπράττουν τεράστια ευχαρίστηση όταν μιλούν για τον εαυτό τους, σχεδόν παρόμοια με αυτή που τους προσφέρει η κατανάλωση του αγαπημένου τους φαγητού. Οπότε να κάτι που μπορεί να αξιοποιήσει κανείς στην απόπειρά του να ανοίξει κουβέντα με κάποιον. 

3.

Μη γίνεστε το θύμα μιας συζήτησης. Όλοι κάποτε έχουμε εμπλακεί σε κουβέντες που δεν καταφέραμε να σταυρώσουμε κουβέντα. Το ιδανικό είναι να μπορούμε να μοιράζουμε την πίτα της συζήτησης σε όλους. Μισό - μισό αν οι συνομιλητές είναι δύο, από 1/4 στον καθένα αν είναι περισσότεροι, συμβουλεύει ο Post Senning. Το σίγουρο είναι ότι ποτέ δεν θα μπορέσουμε να μιλήσουμε τόσο, όσο θα ακούμε τους άλλους, αλλά αυτή είναι μία σχετικά δίκαιη μοιρασιά σε μια συντροφιά ανθρώπων που έχουν πιάσει ψιλοκουβέντα. 

Πάντως οι αληθινοί σούπερ σταρ μιας συνομιλίας, ακολουθούν τα παρακάτω: 

•  Είναι πάντα προσεκτικοί σε όσα λένε οι άλλοι και φροντίζουν να κρατούν οπτική επαφή.

•  Είναι εκφραστικοί.

• Κάνουν ερωτήσεις 

• Ακόμη κι αν διακατέχονται από την επιθυμία να διακόψουν για να επισημάνουν κάτι, μένουν σιωπηλοί εκείνη τη στιγμή και επιστρέφουν όταν τελειώσει ο συνομιλητής τους.

• Όταν μιλούν, ενδιαφέρονται για την γνώμη των άλλων πάνω σε αυτό που είπαν.  

Με στοιχεία από New York Times

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ