Υγιές Πάθος ή Εμμονή; 5 τρόποι να κυνηγήσεις τα όνειρά σου σωστά

Υγιές Πάθος ή Εμμονή; 5 τρόποι να κυνηγήσεις τα όνειρά σου σωστά Facebook Twitter
Tο να μην πέσεις στα δίχτυα της εμμονής αλλά να κυνηγήσεις το πάθος σου με τρόπο υγιή και ευεργετικό για όλους, δεν είναι κάτι δύσκολο.
0

"Ακολούθησε τα όνειρά σου"! Πόσο συχνά διαβάζεις ή ακούς αυτή τη φράση, περισσότερο ή λιγότερο παραλλαγμένη; Η εποχή της ευεξίας μοιάζει να έχει γεμίσει τον κόσμο με εύπεπτες συμβουλές και γεμάτα ένταση κείμενα με αντικείμενο το περίφημο "πάθος". 

Και είναι αλήθεια. Το πάθος του καθενός έχει τη δύναμη να τον γεμίζει ενέργεια, δημιουργικότητα και ενθουσιασμό. Είναι το μαγικό συστατικό που μεταμορφώνει έναν αθλητή σε Ολυμπιονίκη, έναν αρχάριο σε ειδήμονα, έναν startupper σε... εκατομμυριούχο επιχειρηματία. Αν όμως δεν είσαι αρκετά προσεκτικός, το πάθος μπορεί να γίνει μέσο για την αυτοκαταστροφή!

Αν, μάλιστα, το παρατηρήσεις τέτοιου είδους ιστορίες πάθους και αυτοκαταστροφής βρίσκονται παντού γύρω μας. Αρκεί να θυμηθείς την πτώση του Lance Armstrong όταν αποκαλύφθηκε πως παίρνει αναβολικά ή τις αντίστοιχες περιπτώσεις της Κατερίνας Θάνου και του Γιώργου Κεντέρη. Έτσι κάτι που ξεκινά με την αγάπη για μια ιδέα ή δραστηριότητα, μπορεί σταδιακά να μετατραπεί σε θρίαμβο ή εφιαλτή. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο είναι πως στην δεύτερη περίπτωση η φήμη και η αναγνώριση που κερδίζει κανείς γίνεται αυτοσκοπός. 

Όταν βιώσεις το πάθος για αναγνώριση, τότε τα ηνία στη βιοχημεία του εγκεφάλου σου παίρνει η ντοπαμίνη -η ορμόνη που συνδέεται με τον εθισμό αλλά και το αίσθημα του ανικανοποίητου. Έτσι η διάθεσή σου φτάνει να εξαρτάται από το αποτέλεσμα της τελευταίας σου προσπάθειας. Πολύ πριν η παραπάνω κατάσταση οριστεί ως "εμμονικό πάθος" από τους ψυχολόγους, ο Βούδας είχε την είχε ονομάσει βάσανο.

Τίποτα στη ζωή δεν είναι μονόδρομος ωστόσο. Γι'αυτό και το να μην πέσεις στα δίχτυα της εμμονής αλλά να κυνηγήσεις το πάθος σου με τρόπο υγιή και ευεργετικό για όλους, δεν είναι κάτι δύσκολο. Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές των ψυχολόγων για να βεβαιωθείς πως βρίσκεσαι στον σωστό δρόμο. 

1

Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους. Αναλογίσου μόνο πώς ήσουν παλιότερα και πόσο προσπαθείς αυτή τη δεδομένη στιγμή.

2

Εφάρμοσε τον κανόνα των 24 ωρών. Μετά από μία μεγάλη επιτυχία ή και αποτυχία, δώσε στον εαυτό σου 24 ώρες για να πανηγυρίσει ή να θρηνήσει και έπειτα επίστρεψε στη δουλειά με μεγαλύτερη όρεξη. Έτσι ούτε η επιτυχία ούτε όμως και η αποτυχία θα μοιάζουν μεγαλύτερη υπόθεση απ'ότι τελικά είναι.

3

Επικεντρώσου στη διαδικασία και όχι στο αποτέλεσμα. Αντί να κρίνεις τον εαυτό σου για το κατά πόσο πέτυχε ένας στόχος, αξιολόγησε τον τρόπο που έφτασες μέχρι εκεί. Τα αποτελέσματα χαρακτηρίζουν μονάχα μια στιγμή. Η πλειοψηφία της ζωής όμως είναι το ταξίδι.

4

Αποδέξου τη στιγμιαία αποτυχία υπέρ της επιτυχίας σε βάθος χρόνου. Αν αναλογιστείς ολόκληρη την πορεία της ζωής, οι επιτυχίες δεν είναι παρά μερικές απομονωμένες στιγμές. Έτσι η αποτυχία σταματά να είναι κάτι φοβερό και μεταμορφώνεται σε ένα μάθημα γεμάτο σημαντικές πληροφορίες και ευκαιρίες για εξέλιξη.

 

5

Φρόντισε να θυμάσαι συχνά τον απώτερο στόχο σου. Σκέψου γιατί ξεκίνησες να ασχολείσαι με το πάθος σου και θα χαρίσεις στον εαυτό σου όλο το κίνητρο που χρειάζεται για να συνεχίσεις να πηγαίνεις μπροστά.

Με στοιχεία από nytimes.com

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ