Υγιές Πάθος ή Εμμονή; 5 τρόποι να κυνηγήσεις τα όνειρά σου σωστά

Υγιές Πάθος ή Εμμονή; 5 τρόποι να κυνηγήσεις τα όνειρά σου σωστά Facebook Twitter
Tο να μην πέσεις στα δίχτυα της εμμονής αλλά να κυνηγήσεις το πάθος σου με τρόπο υγιή και ευεργετικό για όλους, δεν είναι κάτι δύσκολο.
0

"Ακολούθησε τα όνειρά σου"! Πόσο συχνά διαβάζεις ή ακούς αυτή τη φράση, περισσότερο ή λιγότερο παραλλαγμένη; Η εποχή της ευεξίας μοιάζει να έχει γεμίσει τον κόσμο με εύπεπτες συμβουλές και γεμάτα ένταση κείμενα με αντικείμενο το περίφημο "πάθος". 

Και είναι αλήθεια. Το πάθος του καθενός έχει τη δύναμη να τον γεμίζει ενέργεια, δημιουργικότητα και ενθουσιασμό. Είναι το μαγικό συστατικό που μεταμορφώνει έναν αθλητή σε Ολυμπιονίκη, έναν αρχάριο σε ειδήμονα, έναν startupper σε... εκατομμυριούχο επιχειρηματία. Αν όμως δεν είσαι αρκετά προσεκτικός, το πάθος μπορεί να γίνει μέσο για την αυτοκαταστροφή!

Αν, μάλιστα, το παρατηρήσεις τέτοιου είδους ιστορίες πάθους και αυτοκαταστροφής βρίσκονται παντού γύρω μας. Αρκεί να θυμηθείς την πτώση του Lance Armstrong όταν αποκαλύφθηκε πως παίρνει αναβολικά ή τις αντίστοιχες περιπτώσεις της Κατερίνας Θάνου και του Γιώργου Κεντέρη. Έτσι κάτι που ξεκινά με την αγάπη για μια ιδέα ή δραστηριότητα, μπορεί σταδιακά να μετατραπεί σε θρίαμβο ή εφιαλτή. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο είναι πως στην δεύτερη περίπτωση η φήμη και η αναγνώριση που κερδίζει κανείς γίνεται αυτοσκοπός. 

Όταν βιώσεις το πάθος για αναγνώριση, τότε τα ηνία στη βιοχημεία του εγκεφάλου σου παίρνει η ντοπαμίνη -η ορμόνη που συνδέεται με τον εθισμό αλλά και το αίσθημα του ανικανοποίητου. Έτσι η διάθεσή σου φτάνει να εξαρτάται από το αποτέλεσμα της τελευταίας σου προσπάθειας. Πολύ πριν η παραπάνω κατάσταση οριστεί ως "εμμονικό πάθος" από τους ψυχολόγους, ο Βούδας είχε την είχε ονομάσει βάσανο.

Τίποτα στη ζωή δεν είναι μονόδρομος ωστόσο. Γι'αυτό και το να μην πέσεις στα δίχτυα της εμμονής αλλά να κυνηγήσεις το πάθος σου με τρόπο υγιή και ευεργετικό για όλους, δεν είναι κάτι δύσκολο. Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές των ψυχολόγων για να βεβαιωθείς πως βρίσκεσαι στον σωστό δρόμο. 

1

Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους. Αναλογίσου μόνο πώς ήσουν παλιότερα και πόσο προσπαθείς αυτή τη δεδομένη στιγμή.

2

Εφάρμοσε τον κανόνα των 24 ωρών. Μετά από μία μεγάλη επιτυχία ή και αποτυχία, δώσε στον εαυτό σου 24 ώρες για να πανηγυρίσει ή να θρηνήσει και έπειτα επίστρεψε στη δουλειά με μεγαλύτερη όρεξη. Έτσι ούτε η επιτυχία ούτε όμως και η αποτυχία θα μοιάζουν μεγαλύτερη υπόθεση απ'ότι τελικά είναι.

3

Επικεντρώσου στη διαδικασία και όχι στο αποτέλεσμα. Αντί να κρίνεις τον εαυτό σου για το κατά πόσο πέτυχε ένας στόχος, αξιολόγησε τον τρόπο που έφτασες μέχρι εκεί. Τα αποτελέσματα χαρακτηρίζουν μονάχα μια στιγμή. Η πλειοψηφία της ζωής όμως είναι το ταξίδι.

4

Αποδέξου τη στιγμιαία αποτυχία υπέρ της επιτυχίας σε βάθος χρόνου. Αν αναλογιστείς ολόκληρη την πορεία της ζωής, οι επιτυχίες δεν είναι παρά μερικές απομονωμένες στιγμές. Έτσι η αποτυχία σταματά να είναι κάτι φοβερό και μεταμορφώνεται σε ένα μάθημα γεμάτο σημαντικές πληροφορίες και ευκαιρίες για εξέλιξη.

 

5

Φρόντισε να θυμάσαι συχνά τον απώτερο στόχο σου. Σκέψου γιατί ξεκίνησες να ασχολείσαι με το πάθος σου και θα χαρίσεις στον εαυτό σου όλο το κίνητρο που χρειάζεται για να συνεχίσεις να πηγαίνεις μπροστά.

Με στοιχεία από nytimes.com

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ