Μarketing Week: "To www.lifo.gr έχει αναδειχθεί σε ένα μικρό on-line success story που κινείται βάσει των νέων δεδομένων, ερευνά τις τάσεις, είναι ευέλικτο και πειραματίζεται ανοιχτά. "

Μarketing Week: "To www.lifo.gr έχει αναδειχθεί σε ένα μικρό on-line success story που κινείται βάσει των νέων δεδομένων, ερευνά τις τάσεις, είναι ευέλικτο και πειραματίζεται ανοιχτά. " Facebook Twitter
0

"To www.lifo.gr έχει αναδειχθεί σε ένα μικρό on line success story που κινείται βάσει των νέων δεδομένων, ερευνά τις τάσεις, είναι ευέλικτο και πειραματίζεται ανοιχτά. " Αυτά αναφέρει το τελευταίο Marketing Week, στην συνέντευξη του Θοδωρή Κολοβού για την πορεία των ψηφιακών μέσων στην Ελλάδα.

Παραθέτουμε ολόκληρη την πολυ ενδιαφέρουσα συνέντευξη:

Ένα περιοδικό, μια εταιρεία, πολλές συνεργασίες και ακόμα περισσότερες καμπάνιες, δεν στάθηκαν ικανά για να κρατήσουν τον Θοδωρή Κολοβό στην Ελλάδα. Γνώστης των Media και με εμπειρίες πια στις αποσκευές, κινείται από χώρα σε χώρα μεταδίδοντας τις γνώσεις και τα βιώματά του, ενώ ο ενθουσιασμός του για τις δυνατότητες των Social Media δεν κρύβεται.

Τρία χρόνια περίπου πριν, σε παλαιότερη συνέντευξή του στο Marketing Week ο Θοδωρής Κολοβός υποστήριζε τη διαφορετικότητα των αγορών ανά τον κόσμο και την ανάγκη των Media για επαναπροσδιορισμό. Τρία χρόνια μετά, εξακολουθεί να υπερασπίζεται με σθένος πως η έννοια του εκδότη όπως την ξέρουμε, έχει παρέλθει προ πολλού.

Marketing Week: Ανακοινώθηκε πρόσφατα η απόφαση των New York Times να καταργήσουν την έντυπη έκδοση της εφημερίδας. Τι σηματοδοτεί μια τέτοια κίνηση για τον Τύπο;

Θοδωρής Κολοβός:
Η εφημερίδα Νew York Times πρόκειται σύντομα να γίνει το πρώτο πραγματικά παγκόσμιο προϊόν Μedia, σηματοδοτώντας το τέλος της ανάγκης για γεωγραφικό προσδιορισμό. Η εφημερίδα τολμά να ξεριζώσει την ταυτότητά της, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη της εποχής για εδραίωση του συμπυκνώματος των πολιτισμών που ξεκίνησε με την παγκοσμιοποίηση. Πρόκειται για μια πράξη που θα προσφέρει στο προϊόν σημαντική εισχώρηση και στις πιο απόμακρες τοπικές αγορές και θα προκαλέσει λιγότερο θολές, πιο χειροπιαστές προκλήσεις για τους υπόλοιπους στα Μedia.

Marketing Week: Στην Ελλάδα, ποιες είναι οι σημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα περιοδικά;

Θοδωρής Κολοβός:
Όπως συνέβη και στη μουσική, έτσι και στις εκδόσεις ο έλεγχος του εκμεταλλεύσιμου υλικού έχει πλέον περάσει στις εταιρείες πληροφορικής, με συνέπεια να αλλάξει δραστικά ο ρόλος των αναγνωστών. Η νέα ιδιότητα των εκδοτών παύει να σχετίζεται με την παραγωγή περιεχομένου, αντίθετα στηρίζεται εξ ολοκλήρου στον έλεγχο της εκάστοτε πλατφόρμας στην οποία χρήστες και παραγωγοί -ή καλύτερα διαθέτες- έχουν τον ίδιο ρόλο. Αυτός ο έλεγχος αφορά σε ένα πολύπλοκο συνδυασμό πολλών Μέσων.

Marketing Week: Μιλάμε δηλαδή το γεφύρωμα μεταξύ περιεχομένου για παράδειγμα από το iPhone στην οθόνη του υπολογιστή ή της τηλεόρασης;

Θοδωρής Κολοβός:
Δεν είναι θέμα μεταφοράς περιεχομένου από το ένα Μέσο στο άλλο. Τα Μέσα θα εξελίσσονται συνεχώς, δεν ωφελεί μια κοντόφθαλμη «τεχνολαγνική» επένδυση. Μια εφαρμογή για το iPhone δεν θα φέρει οικονομική ανάπτυξη σε μια εταιρεία. Το ζητούμενο είναι η σωστή κίνηση ενός περιεχομένου από Μέσο σε Μέσο το οποίο να μπορεί να συμπληρώνει τις εμπειρίες των καταναλωτών και να βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τον τρόπο ζωής τους, να μην αποστασιοποιείται. Η πληροφορία δεν έρχεται πια πριν την εμπειρία, είναι παράλληλη και πολλές φορές πρωταγωνιστεί.

Marketing Week: Προβάλλεται δηλαδή ένας νέος ρόλος για τους εκδότες;

Θοδωρής Κολοβός:
Η λέξη «εκδότης» δεν θα υφίσταται σε λίγα χρόνια γιατί δεν θα ανταποκρίνεται στα δεδομένα των Μedia. Οι εκδότες οφείλουν να κατανοήσουν πως η τεχνογνωσία που ήδη διαθέτουν δεν είναι αξιοποιήσιμη και να αποφασίσουν -αν τους ενδιαφέρει- να ξεκινήσουν από το μηδέν επενδύοντας στην επιμόρφωση, την καινοτομία και την ευελιξία.

Η έννοια του «περιοδικού» όπως το γνωρίζουν δεν υφίσταται πια και η μεταβατική περίοδος αφορά στο λογιστήριό τους και όχι στην αναπροσαρμογή του περιεχομένου τους. Η πληροφορία ως μορφή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας χρειάζεται έλεγχο και όχι έκδοση ή απλή έκθεση.

Marketing Week: Τι πρέπει να κάνουν οι εκδότες που θα το τολμήσουν;

Θοδωρής Κολοβός:
Αν αποφασίσουν να επενδύσουν πρέπει πολύ γρήγορα να συνθέσουν ένα «μπουκέτο» νέων εξειδικεύσεων με στόχο όμως τον συγχρονισμό τους με τη διεθνή πραγματικότητα, όχι την τοπική. Έχουν ήδη αργήσει, και όπως είναι γνωστό η εσπευσμένη εργασία γεννά λάθη και ακόμη περισσότερα έξοδα. Αν δεν κάνουν άλματα τα προϊόντα τους δεν θα αγκαλιάσουν γρήγορα τη νέα πραγματικότητα και θα μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο την απόσταση που πρέπει να διανύσουν. Αποτέλεσμα: αναποτελεσματικότητα, παγωμένοι καταναλωτές και μια ακόμη πιο διστακτική διαφημιστική αγορά.

Ξέρετε, οι χρήστες των Νέων Μέσων στην Ελλάδα είναι πολλές φορές πιο ενημερωμένοι από τους παραδοσιακούς επιχειρηματίες - παραγωγούς των περιοδικών. Η αγορά τείνει να μην μπορεί να ανταποκριθεί, ζήτηση υπάρχει απλώς είναι διάσπαρτη στην παγκοσμιότητα του Διαδικτύου.

Marketing Week: Παρά όλα αυτά η ανάγκη των αναγνωστών για πληροφορία δεν θα μπορούσε να εξατμιστεί λόγω έλλειψης καναλιών. Μπορεί να μην διαβάζουν ένα παραδοσιακό περιοδικό, αλλά θα επιλέξουν την ψηφιακή του μορφή η οποία σε αρκετές περιπτώσεις υφίσταται.

Θοδωρής Κολοβός:
Αυτό αρκεί οριακά ως μεταβατική διαδικασία, πρέπει να ξεπεραστεί πολύ γρήγορα. γιατί οι αναγνώστες είναι πιθανότερο να στραφούν μέσω του Διαδικτύου στα Μέσα του εξωτερικού. Οι νέοι αναγνωρίζουν τη γλώσσα των ξένων Μέσων απόλυτα, δεν χρειάζονται έναν τοπικό μεσάζοντα.

Είναι εκείνα τα Μέσα που έχουν ήδη επενδύσει ώστε να ικανοποιούν τις ανάγκες τους. Η νοοτροπία της ασφαλούς υιοθέτησης μιας δοκιμασμένης φόρμουλας από το εξωτερικό έχει ήδη αρχίσει να εξασθενεί.

Τα ελληνικά προϊόντα θα χρειαστεί να ανταγωνιστούν ανοιχτά αυτά του εξωτερικού, γιατί είναι αδύνατον να απομονώσεις τοπικά την πληροφορία πια. Η πράξη κλειδί εδώ είναι η δημιουργικότητα η οποία πολλές φορές ξεπερνά σε αξία την πληροφορία.

Μόνο αυτή μπορεί να έχει τοπικό χρώμα και να αφορά σε ένα συγκεκριμένο γκρουπ ανθρώπων κοινής καταγωγής. Είναι η μόνη ασπίδα που έχουν οι μικρές αγορές.

Marketing Week: Υπάρχουν ελληνικά παραδείγματα εκδοτικών προσπαθειών που να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση;

Θοδωρής Κολοβός:
H free press Lifo είναι ένα παράδειγμα. Με συντηρητικούς στόχους, σημαντικά εμπόδια στη διαφημιστική αγορά και περιορισμένο προϋπολογισμό έχει αναδειχθεί σε μικρό «οnline success story», τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο. Κινούνται όσο γίνεται βάσει των νέων δεδομένων, ερευνούν τις τάσεις, είναι σχετικά ευέλικτοι και κυρίως πειραματίζονται ανοιχτά. Αν ένας τέτοιος τρόπος σκέψης μεθοδευόταν και αποκτούσε ισχύ θα μπορούσε να είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμος.

Marketing Week: Θα μπορούσαν τέτοιες δυνάμεις να ενσωματωθούν και να επηρεάσουν μια μεγαλύτερη εκδοτική εταιρία;

Θοδωρής Κολοβός:
Αυτό είναι μια λογική αλλά θεωρητική σκέψη. Περιπτώσεις όπως η προαναφερθείσα βασίζουν την επιτυχία τους στον ανθρώπινο παράγοντα και τον ενθουσιασμό του «χομπίστα» - είναι κινητήριος δύναμη. Πρόκειται για μια πιο συναισθηματική προσέγγιση η οποία δύσκολα ενσωματώνεται σε μια μεγαλύτερη εταιρεία ώστε να αποδώσει οικονομικά.

Marketing Week: Στην άλλη όχθη υπάρχουν τα περιοδικά που ασχολούνται με διασημότητες και που είναι τα πλέον επιτυχημένα.

Θοδωρής Κολοβός:
Οι χρήστες του Διαδικτύου απολαμβάνουν μέσω των blogs πληροφορίες για τις διασημότητες πολύ γρηγορότερα από τους αναγνώστες αυτών των περιοδικών, μια αμεσότητα που ταιριάζει σε αυτού του είδους το περιεχόμενο.

Μόνο αν συγκρίνουμε την κίνηση των εγχώριων και μη «gossip blogs» με την κυκλοφορία αυτών των περιοδικών οι διαπιστώσεις μας θα είναι ασφαλής. Η απόδοση της διαφήμισης καλό είναι να αξιολογείται με κριτήριο τη συμπεριφορά των δυναμικών και όχι των παθητικών καταναλωτών, γιατί εκείνοι θα καθορίσουν το επόμενο βήμα.

Στο εξωτερικό η μεθόδευση του online gossip περιεχομένου έχει ήδη γίνει και μάλιστα επιτυχημένα.

Marketing Week: Αν δεχτούμε ότι πια δεν είναι ξεκάθαρο ποιος μεταδίδει το περιεχόμενο, υπάρχει ο κίνδυνος παράκαμψης των Μέσων από τους διαφημιζόμενους;

Θοδωρής Κολοβός:
Φυσικά, μπορούν κάλλιστα οι διαφημιστές να κατασκευάσουν δικά τους περιβάλλοντα με περιεχόμενο.

Θα χρειαστούν σημαντικά κίνητρα για να μην το κάνουν και να επιλέξουν κάποιο διαχειριστή περιεχομένου. Αυτό σημαίνει γρηγορότερη και ίσως υψηλότερη επένδυση από πλευράς μέσων. Όπως αντιλαμβάνεστε το μέτωπο του ανταγωνισμού διευρύνεται προς όλες τις κατευθύνσεις.

Marketing Week: Πιστεύετε πως θα ανταποκριθεί η αμήχανη διαφημιστική αγορά;

Θοδωρής Κολοβός:
Όσο υπάρχουν προϊόντα προς κατανάλωση θα προκύπτει και ανάγκη για τη διαφήμισή τους. Οι διαχειριστές των brands εκφράζουν αμηχανία σε μορφή προβληματισμού, όχι απόρριψης της διαφημιστικής διαδικασίας. Οι ριζοσπαστικές προτάσεις από πλευράς Μέσων θα προσέφεραν πολλές απαντήσεις - ο ένας θα βοηθήσει τον άλλο. Άλλωστε, τα Μέα Μέσα εξυπηρετούν τις ανάγκες της διαφήμισης με δραματικά πιο αποτελεσματικό τρόπο, από ό,τι στο παρελθόν.

Ποιος είναι ο Θοδωρής Κολοβός
Ο εμπνευστής, εκδότης και υπεύθυνος για την εμπορική ανάπτυξη του περιοδικού Mother έδειξε το δρόμο για τις εκδόσεις free press στην premium διαφημιστική αγορά. Σήμερα «εξαργυρώνει» τη διεθνή εμπειρία του από τον χώρο των έντυπων Μedia και της Διαφήμισης, συμμετέχοντας ως σύμβουλος επικοινωνίας και Μάρκετινγκ στα project γνωστών διαφημιστικών εταιρειών της Νέας Υόρκης και ως trend forecaster για εταιρείες στην Αμερική και την Ασία (Μιcrosoft Bing, Helmut Lang, Theory, Detroit). Πρόσφατα συνεργάστηκε με το Berkman Center για μια σειρά διαλέξεων γύρω από τα Social Media, ενώ παρακολουθεί μαθήματα κοινωνιολογίας στο Harvard με αντικείμενο το Διαδίκτυο και τις τεχνολογίες ελέγχου.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεναριογράφος κατηγορεί τον ΛεΜπρόν Τζέιμς και το Netflix ότι του έκλεψαν σενάριο ταινίας

TV & Media / Σεναριογράφος κατηγορεί τον ΛεΜπρόν Τζέιμς και το Netflix ότι του έκλεψαν σενάριο ταινίας

Ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του NBA κατηγορείται από τον σεναριογράφο Ρομπ Γκράμποου ότι, μαζί με την εταιρεία παραγωγής του, SpringHill Company, έκλεψε το σενάριό του για την αθλητική ταινία Rez Ball, η οποία κυκλοφόρησε στο Netflix τον Σεπτέμβριο
LIFO NEWSROOM