Με όλα αυτά που σου έρχονται συνειρμικά στο μυαλό όταν ακούς τη λέξη «Αφρική» είναι δύσκολο να συνδυάσεις την αφρικάνικη κουλτούρα με τη μόδα, την ομορφιά και το στυλ. Θυμάμαι ότι μου είχαν κάνει μεγάλη εντύπωση αυτά που είχα ακούσει για την Μποτσουάνα μέσα από μια συνέντευξη για την μέταλ σκηνή της, όταν διαπίστωσα ότι η εικόνα που είχα σχηματίσει για αυτή δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα:
«Η Μποτσουάνα είναι πολύ διαφορετική από την εικόνα που έχει ο μέσος Δυτικός άνθρωπος για την Αφρική» μου είχε πει η Ναταλία Κουνέλη που έζησε από κοντά τους ανθρώπους της για μήνες. «Κι αυτό για δύο βασικούς λόγους: πρώτον, δεν υπάρχει ακραία φτώχεια και, δεύτερον, η κοινωνία έχει ήδη απομακρυνθεί πάρα πολύ από τις παραδόσεις και τα έθιμα της χώρας. Επομένως, ο Δυτικός, ο οποίος περιμένει να δει ξυπόλυτα παιδάκια να παίζουν στους δρόμους και γυμνόστηθες γυναίκες με αχυρένιες φούστες να κουβαλούν πήλινα δοχεία με νερό στο κεφάλι τους, σίγουρα θα απογοητευτεί! Τα κτίρια της πρωτεύουσας είναι μία κιτς και μοντέρνα επιβλητική παρουσία στη μέση μιας κόκκινης ερήμου και οι άνθρωποι ζουν μια καθημερινότητα πάρα πολύ κοντινή με τη δυτική… γραφείο-σπίτι, σπίτι- γραφείο. Ο τραγουδιστής των Wrust δουλεύει σε τράπεζα, ο μπασίστας είναι ο κηπουρός της Βουλής, ο κιθαρίστας δάσκαλος δημοτικού και ο ντράμερ μηχανικός αυτοκινήτων. Ο μπασίστας και ο ντράμερ εκτρέφουν και ζώα στον ελεύθερο χρόνο τους. Η χώρα έχει μόλις δύο εκατομμύρια κατοίκους σκορπισμένους σε μία έκταση αντίστοιχη με της Γαλλίας και οι περισσότεροι εκτρέφουν ζώα».
Αυτά σκεφτόμουν και σήμερα που τσέκαρα ένα πολύ καλό νέο site για την σύγχρονη αφρικάνικη κουλτούρα που επικεντρώνεται κυρίως στην ομορφιά, τη μόδα και το στυλ αλλά ασχολείται και με ένα σωρό άλλα πράγματα που δείχνουν ότι υπάρχει μια δημιουργική σκηνή σε έξαρση: διάφορες τέχνες, επιχειρηματικότητα, τεχνολογία, περιβάλλον, κοινωνικά θέματα. Το λένε Nataal και εκτός από αυτά συμβαίνουν στην αφρικανική ήπειρο παρουσιάζει και τον τρόπο που επηρεάζουν οτιδήποτε γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα παγκόσμιο ενδιαφέρον για την Αφρική» λέει η διευθύντριά του Helen Jennings «και αυτό το κίνημα μεγαλώνει συνεχώς».
Στο περιεχόμενό του μπορεί κανείς να βρει πρόσωπα όπως τον Petite Noir που ετοιμάζονται να γίνουν σταρ της μουσικής και την ηθοποιό Rosario Dawson, και όπως λέει και η Jennings «το υλικό μας είναι παγκόσμιο αλλά με άμεση σχέση με την Αφρική -ασχολούμαστε και με τα πρόσωπα της διασποράς που έχουν την Αφρική στην καρδιά τους. Ακόμα και όσους δεν είναι αφρικανοί, αλλά έχουν οικονομικές και δημιουργικές σχέσεις μαζί της. Έτσι, καλύπτουμε τα πάντα, όσα συμβαίνουν από το Λονδίνο μέχρι το Λάγος, από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Ναϊρόμπι».
Μπορείς να τσεκάρεις το Nataal εδώ.
Κι εδώ είναι το θέμα για την συγκλονιστική ταινία του Jonas Carpignano Mediterranea με πρωταγωνιστή τον ιδρυτή του site, τον Alassane Sy με τον αγώνα δυο προσφύγων από την Burkinabe να φτάσουν στις ακτές της Ιταλίας, κάνοντας ένα επικίνδυνο ταξίδι διασχίζοντας τη Βόρεια Αφρική αναζητώντας μια ευκαιρία για ζωή. Στο τέλος αυτό που βρίσκουν είναι απογοήτευση και εχθρότητα σε μια κοινωνία περιθωριοποιημένων και παράνομων εργατών.
σχόλια