Δημιουργήθηκε ένα νέο φωτοβολταϊκό στοιχείο, από ερευνητές του ΜΙΤ το οποίο απορροφά φως υπέρυθρων συχνοτήτων και το μετατρέπει σε ηλεκτρική ενέργεια.
Το 40% της ηλιακής ενέργειας που φτάνει στη Γη είναι υπέρυθρη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Τα σημερινά φωτοβολταϊκά στοιχεία που αποτελούνται από πυρίτιο δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν το φως χαμηλότερων συχνοτήτων, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος της ηλιακής ενέργειας να μην αξιοποιείται.
Το νέο είδος φωτοβολταϊκών όμως με βάση το άνθρακα, έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα, ενώ ένας μελλοντικός συνδυασμός άνθρακα και πυριτίου ίσως να είναι σε θέση να εκμεταλλεύεται το μέγιστο δυνατό κομμάτι της ηλιακής ακτινοβολίας.
Σήμερα τα πιο εξελιγμένα φωτοβολταϊκά, έχουν αποδοτικότητα που δεν ξεπερνά το 40%, γεγονός που σημαίνει πως μετατρέπουν σε ηλεκτρισμό, ένα μικρό μόνο ποσοστό της διαθέσιμης ηλιακής ενέργειας.
Το νέο φωτοβολταϊκό, αποτελείται από δύο εξωτικές μορφές του άνθρακα. Είναι η πρώτη φορά που κατασκευάζεται τέτοιου είδους φωτοβολταϊκό, χάρη στην ανάπτυξη τεχνικών παρασκευής νανοσωλήνων σε ευρεία κλίμακα καθώς προκειμένου να λειτουργήσουν ικανοποιητικά, η καθαρότητα των νανοσωλήνων πρέπει να είναι πολύ υψηλή. Ακόμη, οι νανοσωλήνες απορροφούν το φως με πολύ γοργό ρυθμό, με αποτέλεσμα να μη χρειάζονται πολλοί νανοσωλήνες σε κάθε στοιχείο, γεγονός που σημαίνει πως τα στοιχεία αυτά θα είναι αρκετά ελαφρύτερα από τα σημερινά.
Οι νέες ανακαλύψεις συνήθως είναι πρώιμες εκδοχές ενός βελτιωμένου προϊόντος που τις ακολουθεί και συνοδεύονται από αρκετές ατέλειες. Σε κάθε περίπτωση όμως, η αξιοποίηση της υπέρυθρης ενέργειας της ηλιακής ακτινοβολίας, αποτελούσε έναν από τους μεγάλους στόχους των ερευνητών στο πεδίο αυτό κι ανοίγει νέους δρόμους στην έρευνα προς την ανάπτυξη αποδοτικότερων φωτοβολταϊκών.