Ο Mark Sapwell, o οποίος κάνει το διδακτορικό του στο St John’s College του Cambridge, πιστεύει πως ανακάλυψε μια αρχαϊκή έκδοση του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου, όπου οι "χρήστες" μοιράζονται τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, ενώ δίνουν την έγκρισή τους στις συνεισφορές των άλλων (σαν το σημερινό "like").
Σύμφωνα με δημοσίευμα του archaeologynewsnetwork, στη Ρωσία και στη Βόρεια Σουηδία εντοπίστηκαν βραχογραφίες όπου απεικονίζονται ζώα και γεγονότα, οι οποίες είχαν ως σκοπό να "ενημερώνουν" μακρινές φυλές, αλλά και απογόνους, κατά την Εποχή του Χαλκού.
«Όπως μια κατάσταση στο Facebook προκαλεί σχόλια, έτσι και η βραχογραφία μοιάζει πολύ κοινωνική, ενώ παράλληλα προσκαλεί τους άλλους να συνεισφέρουν. Ο τρόπος που οι εικόνες διακυμαίνονται, αντανακλά ένα είδος έκκλησης και απάντησης ανάμεσα στις διάφορες ομάδες κυνηγών, μέσα στο πέρασμα εκατοντάδων ή ακόμα και χιλιάδων χρόνων.», υποστήριξε ο Sapwell.
O 28χρονος αρχαιολόγος έχει εντοπίσει γύρω στις 2.500 προϊστορικές αναπαραστάσεις, οι οποίες απεικονίζουν, ζώα, ανθρώπους, βάρκες, κυνηγετικές σκηνές, αλλά ακομά και πρώιμες μορφές κενταύρων και γοργονών.
Σημειώνεται πως οι τοιχογραφίες έχουν εντοπιστεί κοντά σε ποτάμια, όπου πιστεύεται πως οι διάφορες φυλές ταξίδευαν μέσω μικρών αυτοσχέδιων βαρκών.
«Όπως και σήμερα, οι άνθρωποι πάντα ήθελαν να νιώθουν συνδεδεμένοι με τους άλλους. Αυτό ήταν μια εκδήλωση ταυτότητας για τις πρώιμες κοινωνίες πριν την εμφάνιση της γραπτής γλώσσας» σύμφωνα με το Sapwell.
Ο ίδιος θα συνεχίσει την έρευνα, χρησιμοποιώντας, εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας, έως ότου να μπορέσει να βγάλει ένα ασφαλές πόρισμα που να επαληθεύει τις υποψίες του.
σχόλια