Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων ύπαρξής τους έχουν σχεδιάσει φωτισμό για θεατρικές παραστάσεις, εικαστικά δρώμενα, αρχιτεκτονικούς χώρους, φωτιστικές εγκαταστάσεις. «Η σκέψη που μας ακολουθεί σε όλη αυτήν την πορεία είναι η ανάγκη μας για έκφραση, πειραματισμό και επικοινωνία. Σημασία για εμάς έχει, καταρχάς, να εξερευνήσουμε τον εναλλακτικό τρόπο χρήσης απλών, κοινότοπων φωτιστικών σωμάτων, όπως η λάμπα πυράκτωσης ή τα γραμμικά φθόρια, για να δώσουμε ένα εικαστικό αποτέλεσμα. Τα απλά αυτά στοιχεία μπορούν να γίνουν αφηγηματικά μέσα ή εικαστικά αντικείμενα σε μια φωτιστική εγκατάσταση. Θεωρώντας πολύ σημαντική τη διάδραση και τη γενικότερη ενεργοποίηση της παρατήρησης του φωτός από τους αποδέκτες των έργων, φτιάχνουμε ένα είδος βιωματικού φωτιστικού χώρου, μια φωτιστική εμπειρία για τον θεατή παρόμοια με τη δική μας, κατά τη διάρκεια της δημιουργίας ενός έργου», εξηγούν οι ίδιοι.
Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι δεν μένουν και οι εννιά άνθρωποι που απαρτίζουν την ομάδα Beforelight στη Θεσσαλονίκη, αλλά είναι διασκορπισμένοι σε διαφορετικές πόλεις του κόσμου. Πρακτικά, λοιπόν, εργάζονται με τακτικές συναντήσεις μέσω διαδικτύου. «Διαδικαστικά, εκμεταλλευόμαστε το γεγονός ότι μένουμε σε διαφορετικές πόλεις και έχουμε διαφορετικά ερεθίσματα, οπότε όταν "πέφτει στο τραπέζι" μια πρόταση, κινούμαστε ως εξής. Κάνουμε ένα brainstorming κι έπειτα σχεδιάζουμε και εικονοποιούμε την πρότασή μας. Εξίσου καθοριστικό στοιχείο για τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε είναι και ο χώρος. Τις περισσότερες φορές επιλέγουμε ή καλούμαστε να παρουσιάσουμε κάτι σε έναν συγκεκριμένο χώρο και άρα όχι μόνο να συνεργαστούμε μεταξύ μας αλλά και με τον χώρο. Δεδομένου ότι η πλειοψηφία των εγκαταστάσεών μας είναι site specific, έχουμε μάθει να "διαβάζουμε" τον εκάστοτε χώρο, να βλέπουμε τα δεδομένα του και να τον μεταμορφώνουμε».
Θεωρούν πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι γίνονται σταδιακά κάποιες απόπειρες να μπει φως-χρώμα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. «Για μας αποτελεί ζήτημα ο υπερβολικός φωτισμός και η βαρετή ομοιομορφία στον αστικό φωτιστικό εξοπλισμό. Γίνεται χρήση φωτιστικών pass-partout, από τα οποία λείπουν ο σχεδιασμός και η φαντασία Το πνεύμα του τόπου δεν περνάει στα φώτα της πόλης. Θα ήταν καλό να υπάρχουν επεμβάσεις που να λαμβάνουν υπόψη τους τα διαφορετικά γεωγραφικά, αρχιτεκτονικά και ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά της πόλης και να τα αναδεικνύουν».
Αυτό τον καιρό σχεδιάζουν να κάνουν μια δράση-έκθεση με αυτόνομα φωτιστικά έργα των Βeforelight. Εξακολουθούν να κάνουν ρεπεράζ σε χώρους που τους εμπνέουν και να αναζητούν υποστήριξη για να φτιάξουν κάτι πιο συνολικό.
σχόλια